Grand cru røverkjøp

En grand cru Alsace-riesling til 189 kroner er ikke bare en sjeldenhet men også et røverkjøp når kvaliteten er så høy som her.
Aase E. Jacobsen
13 September 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Mens riesling er på alle vinelskeres lepper, er det ikke så ofte at det er viner fra Alsace som omtales. Og det er egentlig franskmennenes egen feil. For mens naboene i øst (Tyskland og Østerrike) til dels har revolusjonert sin rieslingstil, har vinprodusentene i Alsace fortsatt i samme sporet.

Hvilket vil si høye avlinger (gjennomsnittlig 80 hl/ha, loven tillater 100), faktisk de høyeste i landet for hvitvin. Og det til tross for et fantastisk potensial fra naturens side. En myriade av sterke jordsmonn i veldrenerte skråninger, et pålitelig klima den nordlige beliggenheten til tross. Samt ikke minst en rekke meget gode årganger.

Sørøstvendt og kalkstein
Det er imidlertid stor forskjell på de gode produsentene og gjennomsnittsinntrykket. Heldigvis. Men her som ellers er prisspennet stort. Og aller dyrest (hvis vi ser bort fra de søte) er grand cru. De beste druene kommer altså fra til sammen knappe 1700 hektar (hvor under halvparten holder virkelig grand cru-nivå) av regionens 13.000, fordelt på 50 vinmarker som igjen er spredt ut over hele den 80 kilometer lange tarmen av et vinområde. Fra nord til sør.

Høyest er grand cru-tettheten i midten. Lavest lengst sør, særlig for riesling siden det varmere klimaet ikke er så gunstig for å oppnå raffinement med denne druen. Men i Guebwiller hvor produsenten Schlumberger holder til, sørger kombinasjonen av leirholdig sand over kalkstein i grand cru-vinmarken Saering for at riesling stortrives. Kalksteinen bidrar med eleganse, mineralkarakter, en flott syrestruktur og naturlig lav avling (40 hl/ha mot 60 som er maks. for grand cru). Vinmarken er dessuten sørøstvendt, og druene nyter derfor godt av den friskere formiddagssola.

Nydelig matvin
Årgangen 2005 er dessuten blant de beste, men med fortsatt stort potensial for videre utvikling. Grand cru riesling generelt, og viner fra dette jordsmonnet spesielt, trenger mer tid viner trenger lenger tid i kjelleren enn andre Alsace-rieslinger. Best av alt er at prisen er aldeles strålende. Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2005 (42836) er ikke bare landets billigste Alsace grand cru men også en grand cru av svært høy klasse.

Nydelig mineralpreget fruktig duft med flott syre og god munnfølelse, stor lengde og lagringspotensial. Aldeles nydelig til forseggjorte retter med kongekrabbe, kveite eller piggvar med god saus, gjerne eplebasert, men også klassiske vrier som smørsaus.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her