Godbiter i pollisten
Grenacheviner som dette gir Rhône-produsenter noe å strekke seg etter

Grenacheviner som dette gir Rhône-produsenter noe å strekke seg etter

At californiske vinprodusenter ser til Rhône, er ikke noe nytt, men denne norskættede kvinnen gjør alt på sin måte.
Aase E. Jacobsen
30 Januar 2019 - 14:45

A Tribute to Grace Besson Vineyard Grenache 2015 er Angela Osbornes beste vin, og en verdig utfordrer til viner fra Chateauneuf-du-pape. Som de beste derfra er den laget av grenache alene, av druer fra svært gamle vinstokker – i dette tilfellet en vinmark fra 1910 som er buskbeskjært – og med et jordsmonn som en gang var elvebunn og derfor har mye rullesteiner på toppen, akkurat som på andre siden av kloden. Vinen er laget etter veldig tradisjonelle prinsipper med fottråkking og gjæring med 50 prosent hele klaser.

Denne fascinerende vinen har både pris og lagringspotensial til felles med sine frender i Rhone. Så var da også denne vinmarken med på å sette Californias Rhône-inspirasjon på kartet den gangen Randall Grahm stod i spissen for Rhône Rangers.

Birichino lager også en imponerende vin fra denne vinmarken

Dette var på 1980-tallet da en gruppe unge vinmakere (inkludert Joseph Phelps, Fred Cline og Bob Lindquist) fattet interesse for de mange druesortene fra Rhone som fantes i Californias vinmarker – ofte veldig gamle.

Angela Osborne tilhører en annen generasjon (og annet kjønn – kvinnelige vinmakere er forholdsvis nytt også her) enn disse karene.

Her er en annen yngre kvinnelig vinmaker som setter spor etter seg i California

Og hun gjør ikke minst sine egne greier. Den new zealandske filmstudenten endte ved en tilfeldighet opp som vinmaker i Sonoma i 2007 og jobbet blant annet hos Lioco. I løpet av den første tiden ble hun kjent med grenache og begynte hun å eksperimentere på egen hånd med utgangspunkt i kjøpte druer, som var og er veldig vanlig i California.

Hele familien i arbeid med fottråkking av druene.
 

Hun kjøper derfor fortsatt druer fra ulike deler av staten. Besson kommer fra Santa Clara Valley (nå bedre kjent som Silicon Valley) som er der de første grenacheplantene ble satt i jorden i 1857 på rotstokker av mission-planter. De andre grenachene hennes som finnes i Norge, kommer derimot fra Santa Barbara Highlands og Santa Ynez Valley som begge tilhører Central Coast og dermed har et annet og kjøligere klima. Det som kjennetegner disse er for øvrig at de er vinmarker av nyere dato.

A Tribute to Grace Vie Caprice Grenache 2015 er laget av druer fra en vinmark i Santa Ynez plantet i 2007, og har det til felles med vinmarkene i Santa Barbara Highlands at det er brukt en grenacheklone som kalles Alban og som kommer fra Georgetown i Eldorado/Sierra Nevada. Den er dermed tilpasset et høytliggende klima. Smaken er veldig delikat leskende med superdeilig frukt og fine tanniner.

Les mer om El Dorado her

Felles for disse kjøligklima-grenachene er at de har veldig lys rødfarge. Og ikke helt den samme konsentrasjonen som grenache fra eldgamle vinstokker. Mer delikat og nesten pinotaktig, men likefullt med god dybde.

Angela Osborne på jakt etter gamle grenacheplanter i Amador County i Sierra Foothills.

Den store forskjellen er høyden over havet og for så vidt jordsmonnet som er forvitret granitt. Som navnet antyder ligger vinmarkene i Santa Barbara Highlands høyt, og starter ved 1000 m.o.h.. De er en del av Los Padres nasjonalpark som går fra Monterey i nord til Ventura i sør og som består av flere fjellkjeder opp mot 2700 m.o.h.

Angela Osborne på jobb i Santa Barbara Highlands med vinmarkene i bakgrunnen.
Tobarnsmamma Angela Osborne i en stille stund i vinkjelleren.

Nærheten til fjellene og høyden over tåken sørger for en betydelig eksponering overfor sollys, noe som balanseres av stor forskjell mellom dag- og nattemperatur, som også kan avleses i vinens karakter. A Tribute to Grace Santa Barbara Highlands Grenache 2016 er elegant og delikat.

 

Kysten er ikke langt unna, men nedbøren er minimal, området er for ørken å regne med maks 300 mm regn årlig. Det gjør også at det er lett å dyrke druene uten bruk av plantevernmidler, og Angela bruker druer som er biodynamisk dyrket. Derfor tappes også vinene ved fullmåne.

Nå er tre av fire viner å få i 2016-årgangen, og den ga velkomment nedbør etter flere år med tørke. Temperaturene var derfor i gjennomsnitt lavere hvilket gå seg utslag i høyere syrefriskhet – og det er noe grenachestilen til Angela kler.

Jeg har ikke lyktes å få tak i 2016-utgaven av Besson i tide før deadline, men erfaringen fra de to andre 2016-utgavene signert Angela gir all grunn til å tro at Besson 2016 vil by på en store smaksopplevelse. Trolig i enda større grad enn 2015. 

Navnet på vinene er verd en kommentar, for det er her den norske avstammingen kommer inn. Vinene er en hyllest til bestemoren Grace som kommer fra Holmestrand.

Bestemoren som har gitt navn til Angela Osbornes vinprosjekt, er fra Holmestrand.

Hun står også bak vinene med navnet Land of Saints som også inkluderer en lekker hvitvin, Land of Saints Chardonnay 2016 og en kul tolkning av nebbiolo, nemlig Land of Saints Edna Valley Nebbiolo 2014. Det er åpenbart at Angela kan mer enn sin grenache.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her