Grensehandelen doblet

I juni - før Systembolaget innførte lørdagsåpent - økte nordmenns grensehandel ved Systembolaget i Strömstad med 98,3 prosent i forhold til juni i fjor. 164.000 liter vin ble båret ut av Strömstad-polet av tørste nordmenn i juni.
Redaksjonen
18 Juli 2001 - 14:22

Og langs hele grensen vokste grensehandelen med vin og brennevin med 54,6 prosent fra i fjor. Det viser junibarometeret fra Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

- Jeg hadde ikke trodd på en så stor økning før innføringen av lørdagsåpent i Sverige. I løpet av en måned har nordmenn kjøpt like mye vin i Strömstad som et mindre norsk Vinmonopol-utsalg selger i løpet av et helt år! Nå tør jeg ikke lengre tenke på hvilken utvikling vi får i grensehandelen i andre halvår, uttrykker en forbløffet formann i VBF, Ivar Amundsen.

Mens juni i fjor var en "vanlig" måned med bare litt mer grensehandel enn i april og mai, viser juni 2001 seg som en måned med en helt uvanlig stor grensehandel over Kjølen. Med en grensehandel ved Systembolaget på 54 millioner kroner i juni, tapte staten 52,5 millioner kroner i avgifter.

Første halvår
I løpet av første halvår i år har vi kjøpt vin og brennevin for 180,5 millioner kroner ved Systembolaget i Sverige - mot 159,6 millioner kroner første halvår i fjor. Dette ble fordelt på 333.000 liter brennevin og 1.137.000 liter vin. I Strömstad alene har vi kjøpt 560.000 liter vin i løpet av første halvår. Mens Vinmonopolets salg økte med 2,9% første halvår, var fasit for grensehandelen ved Systembolaget en vekst på 11,3%. Staten har tapt 179,1 millioner kroner i moms- og avgiftsinntekter på grunn av grensehandelen ved Systembolaget første halvår. VBFs undersøkelse er foretatt med samme metode som Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) anvendte i sin studie av grensehandelen i 1997.

- Fortsetter veksten slik, vil vi med lørdagsåpent sette ny rekord også i andre halvår. Da ser jeg ikke bort fra en samlet grensehandel ved Systembolaget på 600 mill kroner i år, mot fjorårets 460 mill. Med grensehandelen i Danmark, Finland, Storbritannia og Tyskland snakker vi da om en grensehandel på 1 milliard kroner i år - i tillegg til et ennå større taxfree-salg på ferger og flyplasser, mener Amundsen.

Utfordrer - igjen
KrFs leder Valgerd Svarstad Haugland uttalte tidligere i uken til Dagbladet at hun ville vurdere de norske alkoholavgiftene dersom lørdagsåpent viser seg å medføre betydelig økt grense-handel. Nå ser det ut som hun ikke trenger å vente på juli-tallene for å få svar. VBF-formannens utfordring til Stortinget er å redusere brennevinsavgiften med minst 25%, og vinavgiften med minst 35%.

- Så mye må til for å få omsetningen tilbake i kontrollerte former. Ferske tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at omfanget av spritsmugling og hjemmebrent er rekordhøyt. Når vi nå i tillegg får denne veksten i grensehandelen, snakker vi om at Vinmonopolet og restauranter har en registrert markedsandel på under 50% for brennevin, og under 70% for vin. Politikerne har lite valg dersom de skal bekjempe den uregistrerte omsetningen. Tallene viser jo at høye avgifter ikke virker - de bringer bare alkoholmarkedet ut av kontroll, mener Amundsen.

Størst vekst i Strömstad
Ved Systembolaget i Strömstad økte nordmenns kjøp av brennevin fra 12.220 liter i juni 2000, til 24.120 liter i juni i år (97%). Norsk vinkjøp i Strömstad gikk tilsvarende opp fra 84.400 liter i juni i fjor til 163.820 liter i juni i år (94%). Ved Charlottenberg (Eda) kjøpte vi 16.070 liter brennevin og 52.180 liter vin i juni, også der en betydelig vekst fra juni i fjor.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her