Grill en skikkelig filet

Grill en skikkelig filet, marinerte lammekoteletter, noen saftige grillspydd, pølser med litt voksen smak, eller andre grilldelikatesser som du finner i butikken. Enkelt, raskt og bekvemt, og selvfølgelig forsyner Apéritif med vinforslag.
Redaksjonen
06 Juni 2001 - 16:15

Valg av kjøtt er generelt ikke lett, men spør i din butikk om råd og tips for å velge riktig. Grunnregelen er at alt mørt kjøtt er egnet til grilling. Pølser og burgere er også god grillmat for store og små.
 
Helgrillet filet
Ca. 600-800 gr filet av storfe, lam eller svin
salt og pepper
evt. urtekrydder som timian, rosmarin eller lignende
Gni inn fileten med krydder
 
Grilltiden er avhengig av hvordan du ønsker kjøttet stekt. Kjøttet stekes på grillrist over høy varme, ca. 4-5 minutter på hver side. La fileten ettersteke på svakere varme. Indrefilet blir etterstekt ved middels varme i ca. 3-4 minutter på hver side. Ytrefilet trenger noe lengre tid. La kjøttet hvile noen minutter før det skjæres opp. Da forhindrer du at kjøttsaften renner ut.

Dressinger kan sette en ekstra piff på grillretten. Dressinger er enkle å lage istand på forhånd. Dressingene holder seg opp i mot en uke i kjøleskap i boks med tett lokk.
 
Sennepsdressing
1 dl rømme
1 ss dijon sennep
1 ss grov sennep evt. 2 ss vanlig sennep
1 ss olje
grovmalt pepper
evt. brekke med litt sukker

Pepperrot dressing
2 dl rømme
1 ss reven pepperrot evt. fra tube
½ ts salt
litt sukker
 
Bland sammen alle ingrediensene og la dressingen stå og trekke en stund før servering.
 
Vinforslag: Moyston Cabernet Shiraz 1998, South Australia, Australia, kr. kr 99,90 (varenr 13142 - basisutvalget). Vinen har mørk rød farge og duft av friskt bærpreg som også har innslag av vegetalske, animalske og jordlige aromaer. Saftig anslag, middels fylde. Markante tanniner i finishen.
 
Lammekoteletter eller lammelår i skiver
4 porsjoner
ca. 200 gr. kjøtt per person
½ dl olivenolje
2 ss frisk hakket rosmarin eller 2 ts tørket
½ ts salt
¼ ts pepper
 
Rør sammen olje, rosmarin, salt og pepper og pensle kjøttet godt med dette. Kotelettene trenger 2-3 minutter på hver side, snu og pensle dem ofte.
Lårskiver på ca. 2 cm. tykkelse trenger 4-5 minutter på hver side.
 
Vinforslag: Rosmarin er klassisk krydring til lam. Vendange Zinfandel 1999, Vendange Wine Cellars, California, USA, kr. 89,90 (varenr 13841 - basisutvalget) har dyp rød farge, med duft av solbær og mørke skogsbær som bjørnebær. Saftig stil med middels fruktfylde, frisk og lett å like.
 
Timianmarinade
1 dl olje
½ dl worcestersaus
½ dl mild chilisaus
2 ss soyasaus
1 ss sitronsaft
3 ss frisk timian eller 1 ss tørket
 
Bland ingrediensene og la kjøttet ligge i marinaden minst en time. Denne marinaden kan også brukes til svin og oksekjøtt.
 
Vinforslag: Til kjøtt marinert i timian anbefales den gode rimelige Le Midi Syrah 1999, Trois Terroirs, Languedoc, Frankrike, kr. 89,70 (varenr 13234 - basisutvalget). Vinen har en ung og mørkerød farge. Tiltalende duft med mørke skogsbær mot syltetøy samt krydder. Kraftig anslag, god saftighet, masse skogsbær, leskende stil. Bløte tanniner.
 
Grillspyd
Tips: Bruk tilnærmet like store biter. For å få kjøttet jevnt grillet på alle sider er det viktig at bitene ikke sitter for tett. Det er dessuten lurt å pensle kjøttet med olje, slik at de ikke fester seg til grillen. Bruker du grillspyd av tre, bør de bløtlegges i vann en stund først, så de ikke tar fyr.
 
lammekjøtt
sopp
grønn squash
rød paprika
 
svinekjøtt
svisker
mais i skiver
rød paprika
 
storfekjøtt
løk
gul paprika
cherrytomater

Barnas favoritt:
pølsebiter
ananas
tomat
 
Grillspydene kan serveres med forskjellige dipper, sauser, pastasalat og brød.
 
Vinforslag: Gode og upretensiøse allround-grillviner er for eksempel: Negroamaro del Salento 1998/1999, IGT Puglia, Cantine del Borgo Reale, Italia, kr. 79,90 (varenr 13686 - basisutvalget). Vinen har en ung lilla farge, og duft av litt tørket frukt og mandel. Smaksrik med fin fruktighet og syre, ganske lang, fin smak. En prisgunstig og god vin med stor fruktighet og god ettersmak. Også Sangre de Toro 1999 til kroner 95,00 (varenr 2991, - basisutvalget) passer bra til denne retten. Ren duft av mørke og røde bær. Fruktig smak, middels fylde, og faktisk gode tanniner. Sitter ganske godt.
 
Snadderpølser
Velg gjerne 3-4 forskjellige sorter, alt etter hva du liker best. Kanskje også en du ikke har prøvd før. Bratwurst, chilipølse, frankfurter, løkpølse, ostepølse, andouille, chorizo - det er mange å velge i. Lag tre- fire snitt på tvers av pølsene før de legges på grillen. Noen av pølsene må gjerne få en baconskive rundt, som du fester med tannpirkere. Godt og passende tilbehør kan være agurkmiks, grov sennep, salsa, løk, sylteagurker, rømme, sprø salat og store pølsebrød/baguetter
 
Gode råd og tips
Kjøttet du skal grille må være mørt. Biff og koteletter er sikre i så måte. Av lam og svin kan stort sett alle stykkningsdelene brukes. Fettmarmorert kjøtt er saftigere enn magert.
 
Beregn rikelig mengde grillmat, 300-400 gr pr person om du bruker kjøtt og pølser.
 
Ha gjerne et lite lager med grillmat i kjøleskapet. Grillmat er holdbar 3-4 dager, avhengig av pakkemåte. Marinert kjøtt har enda lengre holdbarhet.
 
Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før det skal på grillen, frossent kjøtt må tines.
 
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Vinforslag: Mai Rødsten
Foto: Kai Nordrum

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her