Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Grønn og svart bølge

Te representerer et stort uutnyttet potensial i serveringsbransjen. Tea Lounge på Grünerløkka i Oslo er fortsatt ganske alene om å satse stort på te. Erfaringen er at nordmenn er trege, men det har vi også vært før.
Redaksjonen
09 November 2004 - 21:10

Fortsatt bestiller nordmenn flest en kopp earl grey te med melk, selv når de kan velge mellom 60-70 andre tesorter. - Vi har ennå ikke klart å vekke nok interesse for te her til lands, synes jeg. Nordmenn er litt trege. De bestiller vanligvis det de kjenner fra før, og det er earl grey te, sier barista Nadine Monroe.

Siden 2002 har hun jobbet på et av Oslos utesteder, Tea Longe på Grünerløkka, som satser på en gryende trend i Europa, nemlig te. - Tea Lounge skal gi publikum en annen teopplevelse enn den vanlige te-posen. Ellers i Europa er te en stadig mer populær drikk, noe som kan skyldes at mange blir mer og mer livsstilsbevisste: Te er jo sunt. Her hjemme henger vi litt etter, mener Monroe.

Bak disken i det moderne lokalet står et anselig utvalg av svart, grønn og frukttilsmakt te som kundene kan velge mellom, for eksempel den søte indisk-pakistanske teen chae eller en deilig fruktte med kardemomme og nellik. Men til tross for det rikholdige utvalget, faller som oftest valget på svarte te med melk og sukker i.

Ny opplevelse
Hos "Tea Lounge" skiftes dessuten tesortene i takt med årstidene. Om våren og sommeren er hyllene fulle av frisk, lette tetyper. Om høsten og vinteren byttes disse med sterkere og mer krydrede varianter.

De siste årene har te-begrepet utviklet seg, også i Norge. På 1990-tallet kom for eksempel iste på markedet, tappet på flaske eller kartong, klar til å drikkes. De siste par årene har spesielt grønn te med sin helsebringende effekt vært "in" hos unge mennesker. I år har tesortene "china gunpowder" og "rooibos" fra Sør-Afrika slått an, sistnevnte med en rekke påståtte positive virkninger på kroppen.
- Full av antioksidanter og mineraler, muskelavslappende, bra for eksem og høysnue. I tillegg er den koffeinfri og uten konserveringsmidler, ramser baristaen opp.

Engelsk påvirkning
Hun har gått på flere kurs i regi av en av landets største teimportører, og fått kunnskap om blant annet innhøstingsmetoder, tørkeprosesser, smakssammensetninger, typer og serveringstips for te.
- Vår tekultur er påvirket av engelskmennenes måte å drikke te på, med unntak av koppene. Vi liker å drikke te fra store, koselige kopper, mens man i England gjerne drikker teen fra små, tynne porselenskopper på skål.

Hva slags kopper teen drikkes av er en ting, men aller viktigst er temperaturen på vannet.
- Tevann skal ikke koke. Når du lager svart te, er vannet klart når det begynner å danne seg bobler nederst i kjelen. Vann til grønn te skal ikke være like varm.

Både svart og grønn te kommer fra de samme bladene på tebusken, det er under foredlingsprosessen ulikhetene oppstår. Svart te gjennomgår en gjæringsprosess, mens den grønne teen kun tørkes. Det gjør at mange av mineralene og vitaminene i den grønne teen i større grad bevares.
- Det er også viktig at teen oppbevares i tørre og tette bokser slik at ikke smaken reduseres, sier Monroe.

Langsom utvikling
Pr. i dag vet ikke den gjengse nordmann alle mulighetene te byr på. Det ser baristaen som sin oppgave å endre på.
- For noen år tilbake visste ikke alle nordmenn hva en caffe latte eller capuccino var. Slik blir  muligens utviklingen med te også. Jeg prøver å få kundene til å forsøke nye smaker. Mange er for eksempel vant til å ha melk i teen uansett hva slags type de drikker, noe som ikke alltid er så lurt. Heller du melk i frukt-te, skiller den seg.
Monroe råder også folk til å smake på teen før de tilsetter søtningsstoffer som hvitt eller brunt sukker, suketter eller honning.
- Enkelte tetyper smaker best naturlig, mens sukker får frem smaken hos andre, som iste. Den skal være søt.

Nadine Monroe tror at det kommer til å dukke opp flere testeder som Tea Lounge rundt omkring i Norge. - At te er mer populært nå enn for noen år siden ser vi ved at mange kaffebarer har begynt å selge et bredt utvalg av te. Det gir håp for tedrikkerne her i landet, avslutter baristaen.

Verdt å vite om te
Helse i hver slurk
I Kina, Japan og andre land i Østen drikkes mest grønn te. Det sies at grønn te inneholder både mineraler og vitaminer som kroppen har godt av, blant annet vitamin A, B og C, samt kalsium, kalium, jern og sink.
Te styrker immunforsvaret
Te beskytter kroppen mot infeksjoner. Ja, å drikke te er som å trimme kroppens forsvar, skriver forskning.no. Te har en rekke helsebringende effekter: Mindre fare for hjertelidelser, god hjelp mot beinskjørhet og redusert kreftrisiko er bare noen av de positive sidene. Nå mener amerikanske forskere at te også beskytter oss mot ulike infeksjoner. Svart og grønn te inneholder såkalte alkylamine antigener, noe kroppen oppfatter som en inntrenger når vi får det i oss. Hver gang vi drikker en kopp øver immunforsvaret seg på å angripe disse antigene, noe som resulterer i et sterkere immunforsvar.
 
I over 5000 år
Det er i følge kinesisk mytologi keiseren Sin Nong som oppdaget te, nesten 3000 år f. Kr. Sammen med silke, ble te en av Kinas viktigste eksportartikler.

Tekst: Anne C. Wangberg
Foto: Eva Brænd

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset
Godbiter i pollisten

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta
+
Ukens vin

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta

Her får du så deilig sangiovesekarakter som du kan forvente for denne prisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse
+
Klubbkokken serverer
Rødbetfalafler

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse

Rødbeter gir både mer farge, høyere næringsinnhold og god smak til disse fantastiske vegetarbollene

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her