Feir eplets dag med disse tipsene

Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Smaken bidrar utvilsomt til at eplet har fått sin opphøyde posisjon. Og jammen er det langt mellom matvarer som smaker så fortreffelig og samtidig bare er sunne! Slik er det med epler. Så feire gjerne epledagen 17. oktober med å spise epler hele dagen!

Epler har også lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater. Langsomme karbohydrater påvirker blodsukkeret i gunstig retning, noe som i sin tur har en rekke gode helsemessige effekter. 

Se de lekreste oppskrifter på eplekake 

På neste side finner du noen oppskrifter med de gode norske eplene

Epler er proppfulle av antioksidanter og flavonoider som styrker immunapparatet, grønne epler motvirker dannelse av gallesten. I tillegg renser epler avfallsstoffer effektivt ut av kroppen, og det bidrar til å gi bedre hud og friskere hudfarge. 

Det engelske ordtaket "an apple a day, keeps the doctor away" har sitt opphav i et annet ordtak som sier: spis et eple når du går til sengs, og doktoren blir arbeidsledig. 

Det er basert på den folkemedisinske tradisjonen, som visste at epler fremmer fordøyelsen og hindrer forstoppelse. Dette er behørig dokumentert av moderne medisin. For å oppnå den effekten bør imidlertid epler spises på tom mage, og så sant det er mulig skal epler spises med skallet på. To tredeler av fiber og verdifulle antioksidanter finnes nemlig mellom skallet og frukten. 

Gode tips og oppskrifter:

• Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet

• Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt i de fleste butikker

• Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel

• Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett den i mikroen i 1 minutt

• Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær til

• Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert

• Visste du at Epledagen er den 17. oktober?

• Epler holder seg minst 10 dager lengre om de legges i kjøleskapet

Mange flere opp skrifter på eplekaker og ikke minst gode råd

Les mer om norske epler

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Finn sjømatretter med epler

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Annet eplegodt:

• Stek epler og løk møre i smør (2 epler pr. middels løk) og tilsett litt hakket frisk salvie. Kjempegodt som tilbehør til stekte svinekoteletter.

• Gi pannekakene nytt tilbehør. Stek epler møre i smør, honning og kanel. Server pannekakene med epleblandingen, en klatt crème fraîche og hakkede nøtter. Ha litt revet muskatnøtt på toppen.

• Salaten blir ekstra god når du blander litt eplebiter i den. Ha eplene i like før servering, så de ikke blir brune.

• Prøv et epleostesmørbrød. Smør en skive av det brødet du liker best med smør. Ha på et lag epler i tynne skiver samt et lag god ost. På toppen har du hakkede cashewnøtter valnøtter. Stek i ovnen til nøttene er lysebrune og osten smeltet.

• Skaff deg en epledeler og server eplebåter til frokost, etter middag eller som snacks. Garantert barnevennlig. 

Ingen epler har noen gang smakt så godt som de man tok fra naboens epletre. Slik var det med Adam også. Han måtte bare ha det eplet i Edens Hage! Egentlig fantes det ikke epler på Adams tid, men vi lever likevel i den tro at det var epler som vokste på kunnskapens tre. Og Adamseplet? Der forteller sagnet at kulen på mannens hals, skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens Hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden. I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: Udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Epletrær ble ofret til solguden Apollo. Derav fikk faktisk guden sitt navn. At byen New York har fått kallenavnet "The Big Apple" daterer seg tilbake til 1930 og 1940-årene. De røykfylte klubbene i metropolen var møtested for jazzens storheter, og Manhattan ble kjent for å ha "mange epler på treet", som betyr mange steder å spille og høre jazz.

På neste side finner du noen oppskrifter med de gode norske eplene

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen