Gul og søt

Nyhøstet mais blir til den deiligste suppe som metter mange for en liten penge. Fristende er det i alle fall å fylle sekken med gule søte, velsmakende og ikke minst næringsrike mais du selv har skåret. Da har du også råd til noe godt i glasset ved siden av.

Mais er kommet for å bli i østlandsåkeren. Stadig flere gårder inviterer i september til selvplukk av mais med muligheter for å grille den på stedet. En skikkelig familiefest midt i åkeren med andre ord. Til tross for at du med selvplukk korter ned tiden fra innhøsting til inntak har maisen kort levetid. Inntil en uke i kjøleskapet, men helst bør du forvelle den og fryse avlingen med en gang.

Tung på eikelabben
Men aller først må du utnytte muligheten til å by på en høsttakkefest med gode venner. Da er en fyldig og smaksrik maissuppe tingen. Billigere festmat skal du lete lenge etter. Da kan du kanskje koste på deg litt hummer som løfter måltidet til de høyere sfærer. En klassisk kombinasjon fra New England på USAs østkyst hvor i hvert fall mais men også til en viss grad hummer er veldig vanlig.

Siden vi er på de kanter, er det naturlig å starte med en amerikansk vin, nærmere bestemt fra California og Geyser Peak Chardonnay 1998 (37672) er en svært velkomponert amerikansk chardonnay, hvilket blant annet vil si balansert eikebruk. Amerikanske vinmakere har en lei tendens til å være vel tung på labben når det gjelder dosering av nye fat. Denne derimot har gjennom sju måneder i en miks av amerikanske og franske brukte fat samt ståltanker, fått en passe dose. Duften er søtlig av tropisk frukt, smør og fat. Smaken følger opp og balanseres av gode syrer, avslutningen er rik samtidig som friskheten holder helt til slutt.

Gullkantet
Sødme fra frukt og eller eik er egenskaper som vi er på jakt etter for denne versjonen av maissuppe som har mye sødme men også litt røykt karakter fra baconet, en aroma som også forbindes med eik. Sødmen er viktig også på grunn av tabascoen som prikker merkbart men ikke ubehagelig på tunga.

Og Geyser Peak Chardonnay klarer seg godt sammen med suppen. Vinen blir veldig rund og søtlig til. En kombinasjon de fleste vil like.

Skal vi ha mer friskhet i kombinasjonen, må vi til Europa, Frankrike og Sentral-Burgund. Vi prøver en av de beste kjøpene derfra, nemlig Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes-de Beaune 2011 (32041) fra Domaine du Bois Guillaume. Druene kommer fra en enkelt vinmark med gunstig beliggenhet i denne appellasjonen som ligger i ytterkanten av de gullkantete hvitvinssonene i Beaune.

Enorm vin
Vinmakeren Jean-Yves Devevey har kommet fram til en vellykket resept med denne vinen for den har et godt lagringspotensial. Etter noen år kommer det flotte mineralpreget som påminner om langt mer kostbare viner fra nærliggende Meursault, mer og mer fram. I dag er fatpreget ganske tydelig uten at det tar overhånd på noen måte. Syrene er meget gode. Sammen med mineralene og det lette innslaget av tropisk frukt havner den i kategorien "slank vin". Overfor all sødmen i maissuppen strever den litt, men kan passere for den som absolutt ikke vil ha en søtladen vin. Og den som er mer glad i hummeren enn maisen!

Enda mer sødme og denne gangen kun fra frukten, finner vi i den store Alsace-vinen Riesling Grand Cru Schlossberg II 1999 (32219) fra kvinnene hos Weinbach. Dette er det beste av det beste fra den kanten. Vinmarken Schlossberg produserer de flotteste og mest intense rieslingdruer i Alsace. Og betegnelsen II innebærer at denne vinen er laget av de senest høstete hvilket betyr de aller søteste og mest konsentrerte druene. Og det kjennes, for duften er utrolig deilig med innslag av søt tropisk frukt, honning, mineraler og sitrus. En enorm munnfølelse hvor all den søte frukten matches av god syrefriskhet. Helt perfekt til maissuppen er den også.

Sjelden god og rimelig
For deg som helst ikke vil over hundrelappen er det ingen grunn til fortvilelse, for Castel Pujol Chardonnay 1999 (45056) er faktisk en meget god partner til retten. Og til hvilken pris. Denne hvitvinen er sjelden i den forstand at den er hvit og kommer fra Uruguay. Men også fordi den viser at selv en rimelig hvitvin kan være godt laget og med nok fylde til å tåle så vidt rike retter som ukens suppe.

Duften er lett og frisk med epler og melon. Smaken er frisk med noe fruktsødme, lett smørpreg og krydder i finishen. Vinen har overhodet ikke vært innom fat. Krydderpreget i smaken er nok til å møte de tilsvarende aromaene i retten. Og sødmen i vinen er akkurat nok til stede for å matche maisen.

Sverger du derimot til øl, anbefales Lysholmer Spesial som er en meget godt balansert pilsnertype.

Maissuppe med hummer
4 store porsjoner
pris pr porsjon eks skalldyr ca kroner 25, med hummer ca kroner 90

75 g bacon i terninger
evt. 1 ss olivenolje hvis baconet er magert
2 sjalottløk, grovhakket
1 gulrot, skåret skrått i skiver
200 g poteter, skrelt og skåret i skiver
3 maiskolber eller 300 g maiskjerner
4 dl kyllingkraft
1 dl hvitvin
1 ss friske timianblader
1 laurbærblad
1 ss tabasco
2¼ dl melk
2¼ dl kremfløte
kjøtt av 2 hummere eller tilsvarende av andre skalldyr
1 tomat, uten frø og kjerner grovhakket
hakket gressløk

Kok maiskolbene i lettsaltet vann tilsatt 1-2 ss sukker i ca 10 minutter. il de kan plukkes av stilken. Avkjøl noe før du plukker eller skjærer kjernene fra stilken så slipper du å brenne deg på fingrene. Men du må ikke la maiskolbene ligge lenge for da tørker de inn.

Sprøstek baconet i en stor panne med høye kanter, tilsett løk, poteter og gulrøtter og fortsett å steke i 3 minutter. Tilsett maiskjernene, kyllingkraft, timian, laurbærblad, chilisaus, melk og fløte. Kok videre i 15 minutter eller til grønnsakene er møre. Ta ut laurbærbladet. Kjør halvparten av suppa i en food processor og hell tilbake i kjelen. Smak til med salt og pepper samt sukker. Tilsett hummerkjøttet og varm opp. Dryss over hakket tomat og hakket gressløk.

Tips
For å gjøre retten rimeligere kan du halvere hummermengden. Hvis du synes hummer eller andre skalldyr er for dyrt, kan du tilsette 120 g chorizo eller annen krydret pølse hvilket selvsagt vil gi suppen en helt annen og langt kraftigere karakter. Kutt pølsen i terninger og rist dem i pannen før den tilsettes suppen. Chorizo kan også erstatte baconet hvis du velger å kjøre med hummer. Da øker du smakskraften ytterligere. Til denne siste versjonen må du bruke enten Geyser Peak Chardonnay 1998 (37672) eller Riesling Grand Cru Schlossberg II 1999 (32219) . Maissuppen er en tilpasset utgave av en som den amerikanske chefen Alex Daglis Jr, Yesterday's Wine Bar & Grill, Newport, Rhode Island laget for Geyser Peak Winery.

Foto: OFG

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen