Gult er kult med påskeøl

Årets påskeøl dekker store deler av skalaen for smaksfylde. Med andre ord noe for en hver smak.
Aase E. Jacobsen
06 April 2006 - 12:23

Hvis du tror at påskeøl er et noe bryggeriene har funnet på i de senere år for fylle opp tomrommet mellom jule- og sommerølet, tar du feil. Påskeøl eller -brygg har vi hatt mer eller mindre sammenhengende siden 1934 da den første gang ble lansert her til lands. Stilen var et lyst men sterkt øl av pilsnertype. Modellen var trolig danskenes påskebryg som har eksistert siden bryggeriet Thor i Randers begynte å brygge sin Salvator (frelser) i 1898.

Selv om dagens utgaver ikke assosieres med påskens religiøse innhold, har danskene likevel vært flinkere til å holde liv i tradisjonen enn de norske bryggeriene. Men med de nye bryggeriaktørene på banen begynner det å bli mer liv også i vår påskeleir. Derfor kan vi i år glede oss over fire norskbryggete påskeøl med bred distribusjon. I tillegg til ét danskbrygget som i tillegg er økologisk.

De fem ølene er til dels svært forskjellige og dekker dermed hele skalaen for behov i påsken. Grans Bare Påske fra er lettest av alle og passer best som tørsteslukker etter skituren. En lett pilsner med lett bitterhet som bærende element.

Macks Vårøl har noe mer kropp. Et harmonisk og lettdrikkelig øl som passer fint til matpakkelunsjen på verandaen eller i snøfonna.
 
 
Haandbryggeriets Påskegodt (10237) (for 50 cl) og Nøgne Ø God Påske 2009 (20760) (for 50 cl) er skåret over en helt annen lest. Men etter smaken å dømme er begge laget i omtrent samme stil. Begge er grumsete rødbrune hvilket tyder på et innslag av hvetemalt og begge har langt mer utpreget maltkarakter og bitterhet enn de to andre. Aromabildet er langt rikere, med Nøgne Øs som den kraftigste. Dette er øl for påskens gode retter som lammesteik, lammegryter eller andre gryteretter med en del fedme. Flott håndverk i begge tilfellene selv om Drammens-utgaven nok er mer tilgjengelig for de som ikke er så bevandret i ølverdenen.

Danske Thy Økologisk Påskebryg (10238) (for 33 cl) befinner seg hva karakter angår midt mellom, men ligner mer på de norske småskalaølene enn de andre. Så er da også Thisted Brygghus et mellomstort tradisjonsrikt bryggeri som imidlertid ikke har laget påskebryg i mer enn 24 år. Et godt øl til lamme- eller kalvesteik samt til de fleste gryter.

+
Nøgne Ø God Påske
Varenr. 20760, kr 67,90 (50 cl)
Farge og duft: Grumset lys rødbrun. Rik duft med mye søte toner fra syltet frukt samt parfyme/såpe.
Smak: Fyldig anslag, god bitterhet og uttalt maltpreg fra starten, rik kraftig stil, sitter godt og lenge med parfymert fruktighet og malt i finishen.
Mat: Kjøttretter med en del fedme, gjerne braisert lam eller okse.
Vurdering: Et svært rikt påskeøl som må matches med tilsvarende mat. 89 p
Bestill her:
+
Haandbryggeriet Påskegodt
Varenr. 10237, kr 56,40 (50 cl)
Farge og duft: Grumset lys rødbrun. Nydelig fruktig duft med innslag av tropiske toner, søte epler, kvede og parfyme/såpe.
Smak: Fyldig bløtt anslag, god bitterhet samt en del malt fra midten og utover, god bitterhet samt fruktighet i finishen.
Mat: Gryter med lam eller okse, lammesteik.
Vurdering: Et smaksrikt øl som fortjener en plass i kjøleskapet også etter påske. 88 p
Bestill her:
Thy Økologisk Påskebryg
Varenr. 10238, kr 36,90 (33 cl)
Farge og duft: Gyllenbrun. God duft med innslag av malt og frukt, også tropisk.
Smak: Bløtt fyldig anslag, god bitterhet, behagelig maltkarakter som holder seg helt ut i slutten men som ikke på noen måte er dominerende.
Mat: Lamme- eller kalvesteik samt til de fleste gryter.
Vurdering: Et godt matøl som også kan nytes alene. 86 p
Bestill her:
÷
Mack Vårøl
Farge og duft: Lys brun. God duft av frukt og malt.
Smak: Friskt anslag, fin bitterhet, lett fylde, sitter en stund.
Mat: Matpakkelunsjen på verandaen eller i snøfonna.
Vurdering: Et harmonisk og lettdrikkelig øl. 82 p
Kjøpes i butikk.
+
Grans Bare Påske
Farge og duft: Gyllen. Lett frisk duft med tydelig humle og noe malt.
Smak: Bløtt anslag, lett behagelig bitterhet som holder seg helt ut i slutten. Tørr finish.
Mat: Tørsteslukker etter skituren.
Vurdering: En lett pilsner med lett bitterhet som bærende element. 78 p
Kjøpes i butikk.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her