Gult er kult med påskeøl

Årets påskeøl dekker store deler av skalaen for smaksfylde. Med andre ord noe for en hver smak.
Aase E. Jacobsen
06 April 2006 - 11:23

Hvis du tror at påskeøl er et noe bryggeriene har funnet på i de senere år for fylle opp tomrommet mellom jule- og sommerølet, tar du feil. Påskeøl eller -brygg har vi hatt mer eller mindre sammenhengende siden 1934 da den første gang ble lansert her til lands. Stilen var et lyst men sterkt øl av pilsnertype. Modellen var trolig danskenes påskebryg som har eksistert siden bryggeriet Thor i Randers begynte å brygge sin Salvator (frelser) i 1898.

Selv om dagens utgaver ikke assosieres med påskens religiøse innhold, har danskene likevel vært flinkere til å holde liv i tradisjonen enn de norske bryggeriene. Men med de nye bryggeriaktørene på banen begynner det å bli mer liv også i vår påskeleir. Derfor kan vi i år glede oss over fire norskbryggete påskeøl med bred distribusjon. I tillegg til ét danskbrygget som i tillegg er økologisk.

De fem ølene er til dels svært forskjellige og dekker dermed hele skalaen for behov i påsken. Grans Bare Påske fra er lettest av alle og passer best som tørsteslukker etter skituren. En lett pilsner med lett bitterhet som bærende element.

Macks Vårøl har noe mer kropp. Et harmonisk og lettdrikkelig øl som passer fint til matpakkelunsjen på verandaen eller i snøfonna.
 
 
Haandbryggeriets Påskegodt (10237) (for 50 cl) og Nøgne Ø God Påske 2009 (20760) (for 50 cl) er skåret over en helt annen lest. Men etter smaken å dømme er begge laget i omtrent samme stil. Begge er grumsete rødbrune hvilket tyder på et innslag av hvetemalt og begge har langt mer utpreget maltkarakter og bitterhet enn de to andre. Aromabildet er langt rikere, med Nøgne Øs som den kraftigste. Dette er øl for påskens gode retter som lammesteik, lammegryter eller andre gryteretter med en del fedme. Flott håndverk i begge tilfellene selv om Drammens-utgaven nok er mer tilgjengelig for de som ikke er så bevandret i ølverdenen.

Danske Thy Økologisk Påskebryg (10238) (for 33 cl) befinner seg hva karakter angår midt mellom, men ligner mer på de norske småskalaølene enn de andre. Så er da også Thisted Brygghus et mellomstort tradisjonsrikt bryggeri som imidlertid ikke har laget påskebryg i mer enn 24 år. Et godt øl til lamme- eller kalvesteik samt til de fleste gryter.

+
Nøgne Ø God Påske
Varenr. 20760, kr 67,90 (50 cl)
Farge og duft: Grumset lys rødbrun. Rik duft med mye søte toner fra syltet frukt samt parfyme/såpe.
Smak: Fyldig anslag, god bitterhet og uttalt maltpreg fra starten, rik kraftig stil, sitter godt og lenge med parfymert fruktighet og malt i finishen.
Mat: Kjøttretter med en del fedme, gjerne braisert lam eller okse.
Vurdering: Et svært rikt påskeøl som må matches med tilsvarende mat. 89 p
Bestill her:
+
Haandbryggeriet Påskegodt
Varenr. 10237, kr 56,40 (50 cl)
Farge og duft: Grumset lys rødbrun. Nydelig fruktig duft med innslag av tropiske toner, søte epler, kvede og parfyme/såpe.
Smak: Fyldig bløtt anslag, god bitterhet samt en del malt fra midten og utover, god bitterhet samt fruktighet i finishen.
Mat: Gryter med lam eller okse, lammesteik.
Vurdering: Et smaksrikt øl som fortjener en plass i kjøleskapet også etter påske. 88 p
Bestill her:
Thy Økologisk Påskebryg
Varenr. 10238, kr 36,90 (33 cl)
Farge og duft: Gyllenbrun. God duft med innslag av malt og frukt, også tropisk.
Smak: Bløtt fyldig anslag, god bitterhet, behagelig maltkarakter som holder seg helt ut i slutten men som ikke på noen måte er dominerende.
Mat: Lamme- eller kalvesteik samt til de fleste gryter.
Vurdering: Et godt matøl som også kan nytes alene. 86 p
Bestill her:
÷
Mack Vårøl
Farge og duft: Lys brun. God duft av frukt og malt.
Smak: Friskt anslag, fin bitterhet, lett fylde, sitter en stund.
Mat: Matpakkelunsjen på verandaen eller i snøfonna.
Vurdering: Et harmonisk og lettdrikkelig øl. 82 p
Kjøpes i butikk.
+
Grans Bare Påske
Farge og duft: Gyllen. Lett frisk duft med tydelig humle og noe malt.
Smak: Bløtt anslag, lett behagelig bitterhet som holder seg helt ut i slutten. Tørr finish.
Mat: Tørsteslukker etter skituren.
Vurdering: En lett pilsner med lett bitterhet som bærende element. 78 p
Kjøpes i butikk.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her