Han leder verdens beste restaurant

Han leder verdens beste restaurant

Det er i hvert fall mannen 512 av verdens fremste kokker har satt øverst på sin liste. Og det er ingen skandinaviske blant de ti beste.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2015 - 15:12

Den sammenfaller ikke med andre lister som Worlds50Best, men er mer et uttrykk for hvordan 512 kjøkkensjefer på tre og to stjerners Michelin-restauranter ser på verdensgastronomien. Hver kokk har nominert sine fem favoritter.

Her er oversikten over Worlds50Best 2014

Listen er sammenfattet av det franske bransjebladet Le Chef som med den ønsker å vise en annen sannhet enn Worlds50Best som har en overvekt av matjournalister og eksperter i juryen. Den er i første rekke en kritikk mot måten Worlds50Best-juryen er sammensatt på. Hvert land, lite som stort, har ifølge Le Chef 10 jurymedlemmer som hver seg har sju stemmer.

Bare tre blant de 100 beste

I Le Chefs oversikt er imidlertid kokker fra gastronomiske utposter som Skandinavia minimert, mens Frankrike med sine mange Michelin-stjerner har fått en dominerende plass i juryen.

Noen vil kanskje kalle dette et uttrykk for fransk arroganse og navlebeskuelse, men nedenfor er i alle fall oversikten over de 10 beste. Det er bare to restauranter som finnes både på denne listen og på Worlds50Best, nemlig El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park. Mens det ikke er en eneste fransk restaurant på Worlds50Best-listen, er det seks på Le Chefs.

Noma som Worlds50Best har kåret som verdens beste fire ganger siden 2010, kommer i denne oversikten på 21. plass. I det hele tatt er Skandinavia dårlig representert. Geranium ligger på 60. plass og Fäviken på 81. plass. Ingen andre skandinaviske restauranter er på Top 100-listen.

Dette er Nordens beste restauranter

Dette er de 10 beste restaurantene i kåringen:

1. Rest. Pierre Gagnaire
Paris, Frankrike

2. Rest. Paul Bocuse
Collonges-au-Mont-d'Or, Frankrike

3. El Celler de Can Roca
Girona, Spania

Derfor er denne restautanten ubestridt i verdenstoppen

4. Per Se
New York, USA

Derfor er denne restauranten og innehaveren så stor

5. Louis XV
Monte Carlo, Monaco

6. Rest. Michel Bras
Laguiole, Frankrike

Denne restauranten er i en klasse for seg

7. Epicure
Paris, Frankrike

Dette er Eric Frechons folkelige restaurant

8. Ledoyen
Paris, Frankrike

9. Nihon Ryori Ryugin
Tokyo, Japan

10. Eleven Madison Park
New York, USA

Her kan du lese mer om denne restauranten

Her er hele listen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her