Han leder verdens beste restaurant

Han leder verdens beste restaurant

Det er i hvert fall mannen 512 av verdens fremste kokker har satt øverst på sin liste. Og det er ingen skandinaviske blant de ti beste.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2015 - 14:12

Den sammenfaller ikke med andre lister som Worlds50Best, men er mer et uttrykk for hvordan 512 kjøkkensjefer på tre og to stjerners Michelin-restauranter ser på verdensgastronomien. Hver kokk har nominert sine fem favoritter.

Her er oversikten over Worlds50Best 2014

Listen er sammenfattet av det franske bransjebladet Le Chef som med den ønsker å vise en annen sannhet enn Worlds50Best som har en overvekt av matjournalister og eksperter i juryen. Den er i første rekke en kritikk mot måten Worlds50Best-juryen er sammensatt på. Hvert land, lite som stort, har ifølge Le Chef 10 jurymedlemmer som hver seg har sju stemmer.

Bare tre blant de 100 beste

I Le Chefs oversikt er imidlertid kokker fra gastronomiske utposter som Skandinavia minimert, mens Frankrike med sine mange Michelin-stjerner har fått en dominerende plass i juryen.

Noen vil kanskje kalle dette et uttrykk for fransk arroganse og navlebeskuelse, men nedenfor er i alle fall oversikten over de 10 beste. Det er bare to restauranter som finnes både på denne listen og på Worlds50Best, nemlig El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park. Mens det ikke er en eneste fransk restaurant på Worlds50Best-listen, er det seks på Le Chefs.

Noma som Worlds50Best har kåret som verdens beste fire ganger siden 2010, kommer i denne oversikten på 21. plass. I det hele tatt er Skandinavia dårlig representert. Geranium ligger på 60. plass og Fäviken på 81. plass. Ingen andre skandinaviske restauranter er på Top 100-listen.

Dette er Nordens beste restauranter

Dette er de 10 beste restaurantene i kåringen:

1. Rest. Pierre Gagnaire
Paris, Frankrike

2. Rest. Paul Bocuse
Collonges-au-Mont-d'Or, Frankrike

3. El Celler de Can Roca
Girona, Spania

Derfor er denne restautanten ubestridt i verdenstoppen

4. Per Se
New York, USA

Derfor er denne restauranten og innehaveren så stor

5. Louis XV
Monte Carlo, Monaco

6. Rest. Michel Bras
Laguiole, Frankrike

Denne restauranten er i en klasse for seg

7. Epicure
Paris, Frankrike

Dette er Eric Frechons folkelige restaurant

8. Ledoyen
Paris, Frankrike

9. Nihon Ryori Ryugin
Tokyo, Japan

10. Eleven Madison Park
New York, USA

Her kan du lese mer om denne restauranten

Her er hele listen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her