NM for vinkelnere
Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM
Foto: (Sune Eriksen)

Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM

Kristiansanderen Henrik Dahl Jahnsen (26) er på nytt landets beste vinkelner.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2018 - 20:29

Henrik Dahl Jahnsen, til daglig fodd &beverage manager på Bølgen & Moi Kristiansand, kan trekke et lettelsens sukk etter å ha sikret seg sin tredje vinkelner-NM-seier. I fjor ble han nemlig slått av Simon Zimmermann, Happolati, som i år kom på tredjeplass. Og andreplassen gikk til Francesco Marzola, Hotel Park Vossevangen. De er landets tre dyktigste vinkelnere for tiden som nærmest bytter om å bekle toppen av pallen.

- Det er gøy med konkurranse og at alle tre jobber så hardt, men jeg håper jo ikke det avskrekker andre fra å utfordre oss, sier den nybakte norgesmesteren, som innrømmer at han ikke var helt fornøyd med egen innsats. – Jeg var misfornøyd med kvartfinalen og skulle gjerne hatt flere poeng for å øke avstanden til nummer to. 

Kvartfinalen bestod av en teoriprøve med 50 spørsmål i tillegg til blindsmaking av to viner og gjenkjennelse og beskrivelse av to drikkevarer. Alt i løpet av én time og 15 minutter.

Finpusser foran nordisk og EM

Deretter fulgte en semifinale der de seks beste fra kvartfinalen måtte vise sine kunnskaper foran dommerne ved å  korrekt dekantere og servere en hvitvin til åtte gjester samt smake, gjenkjenne og beskrive produksjonsteknikk av to ulike sidere.

I finalen måtte deltakerne utføre fem ulike oppgaver på scenen i løpet av 26 minutter. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive ti ulike drikkevarer. Disse var servert i svarte, ugjennomsiktige glass noe som gjør blindsmakingen enda vanskeligere enn ved bruk av vanlige glass da de ikke kan se fargen på innholdet.

Det blir likevel å finpusse teorikunnskapene som er strategien fram mot nordisk mesterskap skal vi tro den nybakte norgesmesteren. Nordisk mesterskap arrangeres i år i Norge i september. Fra før har Henrik en andreplass i nordisk. - Det femte gang jeg er med i nordisk, så det er på tide å ta hjem tittelen, sier han og mener de tøffeste konkurrentene er andre skandinaver.

Etter nordisk er det EM i 2020. Mens det er fjorårets norgesmester, Simon Zimmermann, som representerer i neste års VM. I denne konkurransen i fjor var for øvrig Henrik yngste norske deltaker noensinne. Og årets beste yngste norske vinkelner ble Andreas Høgfeldt, Vintage Kitchen, foran Petter Lorang Svanæs, Kontrast og Emil Reinton, Asia.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik steker du nudler med kylling - pad thai
Dagens rett

Slik steker du nudler med kylling - pad thai

Nudler blir ekstra gode når de stekes med kylling som i Thailand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her