Godbiter i pollisten
Har du ikke oppdaget cabernet franc fra Chinon ennå, er det på tide

Har du ikke oppdaget cabernet franc fra Chinon ennå, er det på tide

Druesorten evner å gi viner med solid lagringspotensial og egenkarakter i Loire-underområdet Chinon.
17 Mars 2022 - 13:45

Og produsenten Charles Joguet som er ny på det norske markedet, overbeviser stort.

14195901.jpg [971.17 KB]Charles Joguet Chinon Les Charmes 2017 er et lekkert uttrykk for cabernet franc som kombinerer god kjøttfylde i frukten med nydelige syrefriskhet og en super tanninstruktur. Dette er en vin som med fordel kan legges i kjelleren hvor den vil godgjøre seg i 10-12 år. Minst. Men etter en runde i karaffel, kan du fint nyte den nå til en saftig biff, eller også vilt.

Smakt som 2016 – også det en årgang hardt rammet av frost – er et godt uttrykk for en klassisk årgang med lekre tanniner og tydelig mineralkarakter. Slik en Chinon skal være for å holde lenge.

Druematerialet kommer fra flere parseller som ligger på sørsiden av elven Vienne, før den slår seg sammen med Loire. Appellasjonen Chinon dekker til sammen 2300 hektar med vinmarker med så å si bare cabernet franc og et kalk- og leirholdig jordsmonn som sørger for at denne druesorten lykkes så godt.

Chnons vinmarker vender ned mot elven Vienne. Foto:

Chinon ligger mellom Touraine i øst og Anjou i vest, og Domaine Charles Joguet holder til midt i hjertet av appellasjonen. De har til sammen 37 hektar med cabernet franc fordelt på en rekke ulike vinmarker. Det gjør at de kan tilby mange 14196001.jpg [1.13 MB]forskjellige uttrykk – og tilgjengelig er også Charles Joguet Chinon Les Petites Roches 2017 som tilhører deres mest tilgjengelige utgaver av de til sammen 10 ulike Chinon-vinene de lager.

Den er fruktig leskende og myk, men likevel med cabernet franc-druens lett robuste, men ikke aggressive tanninstruktur. Server den i romslige glass til alt fra lam, elg, pasta og sågar vegetar, og du får en veldig god mat og vinopplevelse.

Jeg fikk smake denne vinen i 2018- og 2019-årgang som begge fortsatt hviler i produsentens kjeller, og ikke kommer på markedet før om ett halvt år og utover. Og det er virkelig noe å glede seg til, for begge årgangene byr på solid konsentrasjon, og 2018 er i en særklasse for denne vinen i hvert fall.

Charles Joguets kjellere er gravd ut av kalksteinen. Foto:

2018-utgaven er svært strukturert med 14 prosent alkohol, mot 13 i 2017. Den er selvsagt fortsatt veldig ung, mens 2019 byr på litt sødmefylt frukt, men alt pakket inn i lekker frukt.  

Cabernet franc-druer som skal bli til Chinon. Foto:

Sammenlignet med Les Charmes er plantene noe yngre for Les Petites Roches og jordsmonnet mer leirholdig på bekostning av kalk. Det gjør at vinene er mykere og ikke like lagringsdyktige som eksempelvis Les Charmes. Men med presis vinmaking responderer også denne vinen på den aktuelle årgangens uttrykk.

Mens det er den første eieren Charles Joguet som fortsatt gir navn til eiendommen, er familien Genet med Jacques i spissen eier siden 1985, og i dag er også datteren Anne-Charlotte Genet med. Vinmarkene dyrkes økologisk, og vinmaker er Kevin Fontaine.

I 2020 ble produsenten utropt til best i sin appellasjon av Michel Bettane, som også står bak det toneangivende magasin og nettstedet Revue du Vin de France. Hyllesten gjelder først og fremst produsentens toppcuveer fra enkeltparseller som ikke er tilgjengelig i Norge – men forhåpentligvis på sikt. Les Charmes og Let Petites Roches er uansett en utmerket introduksjon.

Se video fra eiendommen her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her