Ukens kake

Ostekake med chévre og posjert pære

Har du pærer fra hagen, skal du prøve denne ostekaken
Foto: (Matprat.no/Synøve Dreyer)

Har du pærer fra hagen, skal du prøve denne ostekaken

Med chevre i ostefyllet blir det en ekstra god smaksmatch.
16 September 2021 - 11:00

Det er en kort, men svært så velkommen høysesong for pærer akkurat nå. Kanskje er du så heldig å ha et pæretre i hagen - eller kjenner noen som trenger hjelp med innhøstningen?

Rekker du ikke de norske, er det alltids mulig å finne importerte. Når du posjerer pærer, velg de minst modne. Ellers faller de lett fra hverandre etter varmebehandlingen. 

Se alt du kan lage med pærer

Chevre naturell - en ferskost av geitemelk - er en ingrediens vi burde bruke mer av. I hvert fall er den mye bedre enn den mer industrielle kremosten. Men siden den er mer kornete, og har kraftig smak, trenger den å blandes med nettopp kremost uten smakstilsetninger. Du kan selvsagt lage din egen ferskost.

Ostekake med chévre og posjert pære

Ostekake med chévre og posjert pære

Fremgangsmåte

  1. Kakebunn:
    Forvarm stekeovnen til 180 °C. Legg bakepapir i bunnen av en springform (20 cm).
  2. Smelt smør. Knus havrekjeks og nøtter fint, og bland dem med sukker, kanel og smeltet smør.
  3. Tips:
    I stedet for kjeks kan du bruke knekkebrød med kanel.
  4. Klem kjeksblandingen ut i bunnen og litt oppover kantene. Sett formen midt i ovnen og stek bunnen i 10 minutter.
  5. Ta ut formen og senk varmen i ovnen til 160 °C.
  6. Fyll:
    Ha ingrediensene til fyllet i en miksebolle og kjør til en jevn, glatt masse. Bruk en slikkepott og skrap langs kantene og kjør maskinene én gang til for å få med all osten.
  7. Hell massen forsiktig i formen (hell massen via baksiden av en øse eller stekespade som du holder ned mot bunnen).
  8. Plasser formen midt i ovnen og stek i 40-45 minutter, til fyllet har stivnet, men fortsatt «disser» når du tar på overflaten.
  9. Topping:
    Bland ingrediensene til toppingen og hell den over kaken. Plasser den tilbake i ovnen i 10 minutter, eller til toppingen har stivnet. Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den helt i formen.
  10. Posjerte pærer:
    Kok opp vann og ha i teposer, sukker, vaniljestang, sitronskall og -saft.
  11. Tips:
    i stedet for vaniljestang kan du bruke 2ts vaniljesukker.
  12. Skrell pærene og del dem i biter (1x1 cm). Ha pærebitene i teen og kok opp. Senk varmen og la bitene trekke i 5-6 minutter, eller til de er møre, men fortsatt holder fasongen.
  13. Løft pærebitene ut av teen med en hullsleiv og avkjøl dem.
  14. Servering:
    Server ostekaken toppet med pærebiter og pynt med friske, spiselige blomster. På bildet er det brukt blomster og blader av rød oxalis (gjøkesyre).

Tips:
Andre spiselige blomster er for eksempel ringblomst, blomkarse, rose, kornblomst, nellik, pelargonia, primula, fuksia og agurkurt.

Tips:
Ostekaken kan bakes opptil 2-3 dager før den skal serveres, og kan oppbevares i opptil en uke i kjøleskap.

Se våre andre oppskrifter på ostekake

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her