Hekta på latte og cappuccino? Da må du reise hit

Hekta på latte og cappuccino? Da må du reise hit

Torino er hjemstedet for ett av verdens mest kjente kaffemerker, Lavazza, og espressokulturen her blomstrer som ingen andre steder.

Når du er vel framme i Torino, er det ett sted som peker seg ut for god espresso. Så å si hver turistguide sender sine lesere til den omtrent to hundre år gamle Caffè San Carlo, på Piazza San Carlo 156, som har vært et samlingssted for intellektuelle og forfattere i mange tiår. Cafeen er et fredet sted fra barokken, men mye mer fargerik enn de andre bygningene på San Carlo-plassen.

En lysekrone på størrelse med en Fiat 500 henger ned fra freskene i taket. Og marmorbaren baristaene oppholder seg bak, overskygges av veggpanelene dekket med tempera og gullornamenter. Om det er et sted for god kaffekultur i Torino, så er det her. Baristaene har aldri tid å snakke med gjestene, så hektisk er stedet. Men hemmeligheten ligger i kaffebønnene. Den finner vi i San Tommaso-gaten nummer 10.

 

Mer robusta i sør

Her ligger den opprinnelige kaffebutikken til Luigi Lavazza. Hans navn får alle torinoboere til å bli varm helt inn til hjerterøttene. Sammen med Fiat er Lavazza Torinos viktigste merkevare. Adressen huser nå et moderne kaffebrenneri. Sjefsbaristaen her, Antonio, lager 200 espressoer daglig, noe han har gjort i 14 år. Så om noen skulle beherske kunsten å lage god kaffe, så bør det være han.

I følge Antonio, er det første du må gjøre å lage en god espresso. En espressoshot er basis for de fleste kaffedrikker. Og en god espresso begynner med gode bønner. Ved hans side står tre kaffekverner med forskjellige blandinger. Ekstra populær i Nord-Italia er blandingen av 80 prosent arabica og 20 prosent robusta.

Jo lengre sør du drar i Italia, jo mer robusta foretrekker folk i blandingen. Robusta gir en syrlig karakter til den ferdige kaffen som ikke alle liker like godt. Men med bare gode bønner er sannsynligheten større for at resultatet blir bra. Kaffen må males veldig fint, men innstillingen avhenger av fuktigheten i lufta.
– Hver dag må jeg teste om alt er riktig innstilt, sier han.

En espressoshot består av ca sju gram finmalte kaffebønner, og det er viktig at du presser den godt ned i bajonetten. Men ikke for hardt, for da oppnår du en brent karakter på espressoen.

 

Kun til frokost

Antonio fikser to espressoer med lysets hastighet. Han serverer dem med to glass kullsyreholdig vann, men vannet er ikke for å skylle bort kaffesmaken. Før du smaker på kaffen, tar du en slurk vann. Boblene nøytraliserer smaken du har i munnen. Dermed får du en bedre opplevelse av kaffen.

Verden elsker espresso og ikke minst cappuccino. Og Monte dei Cappuccini ligger faktisk i Torino – det er høyden som deler Po-elven i to, og fra denne har du en fantastisk utsikt utover Torino med Alpene i bakgrunnen.

Navnet på kaffen har ikke noe med høyden å gjøre, derimot med kapusiner-klosteret på toppen. En perfekt cappuccino ser ut som det hettekledte hodet til en munk med det hvite skummet i midten omkranset av den brune kaffen.

På vei ned fra høyden stikker jeg innom en anonym bar. En kvinne står foran meg i køen. Hun bestiller en cappuccino, men går tomhendt bort fra disken.

Hvorfor?
– Jeg lager bare cappuccino om morgenen, som en mild kaffe. Med en croissant og avis representerer den for mange frokosten, forklarer mannen bak bardisken meg. Er det fordi det er vanskelig å lage den ellers på dagen? - Nei, ikke i det hele tatt. Men du trenger helt frisk helmelk som er skummet opp og deretter tilsatt espresso, sier han.

 

Aldri kakao

Men så tar han en kakaoshaker ut av hylla bak seg. Betyr det at myten om at italienerne aldri har kakao i cappuccinoen er opphevet? Baristaen begynner å le:
– Noen kunder liker en lett sjokoladesmak i kaffen, så jeg strør litt kakao over cappucinoen. Den legger seg bare på skummet på toppen. Nei, melkeskummet kakao er forbudt. Det er bare baristaer som ikke kan lage god kaffe som gjør slikt.

Men sjokolade i kaffen derimot, det er tillatt. På den andre siden av San Carlo-plassen ligger nemlig legendariske Caffè Al Bicerin, oppkalt etter deres spesialkaffe med sjokolade som er en gammel oppskrift. Like gammel som stedet selv. I følge innehaveren, Marita, er veggpanelene fortsatt de samme som da stedet åpnet i 1763. Jeg spør henne om «bicerin». -Det er en blanding av espresso, sjokolade og krem, forklarer hun. Utover det vil hun ikke fortelle mer. De siste to ingrediensene er hemmelige og tilsettes på kjøkkenet ute av syne for nysgjerrige.

Jeg får ikke vite mer, men får altså smake. Hun kommer tilbake fra kjøkkenet med et stort rødvinsglass fylt med en mørk drikk med et lag krem på toppen. Under kremen er det et lag sjokolade, ekte mørk sådan og altså ikke kakao. Drikken er varm, mørk og bitter.

 

Sett smak på espressoen

Mens trenden i Norge går mot renere og helt «ubesudlet» kaffe, elsker italienerne å eksperimentere med sin espresso. Her er noen espressodrikker du kan finne i Torino:

Shakerato agli aromi: espresso, sukker, vaniljeis, appelsin- eller amarettosirup
Marocchino estivo: espresso, usøtet kakaopulver og kald fløte
Ice bianco espresso: espresso, fløte, sukker, isbiter, vanilje, appelsin- eller amarettosirup
Passion me: espresso, pasjonsfruktjuice, sukker, isbiter og mynte
Mocaccino: espresso, varm fløte og hasselnøttsirup
Espresso con panna: espresso, pisket fløte
Espresso autunnale: espresso, eplekompott, hasselnøttsirup og pisket fløte
Espresso delle Alpi: espresso, honning, nougat og pisket fløte
Espresso glacé: espresso, syltet kastanje, varm sjokolade og pisket fløte
Espresso Melba: espresso, ferskensirup, varm sjokolade, amaretto og pisket fløte

Andre gode kaffeaddresser i Torino

Eataly er en kjede som fokuserer på rene smaker, med økologiske produkter, «slow food» og like «sakte» viner. På bakkeplan finner du Caffe Vergnano 1882 med gode sandwicher og dyktige baristaer. Via Giuseppe Luigi Lagrange 3.

MOODer en bokcafe hvor du kan nyte kaffe mens du leser bøker og lytter til musikk. Via Cesare Battisti 3.

Barratti e Milanohar mye av den samme elegansen som Caffè San Carlo. Cafeen er særlig kjent for sin sjokolade, så her bør du bestille noe til kaffen. Piazza Castello 27.

Les mer om Torino som reisemål: www.turismotorino.org

Foto: Dan Vermeer

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen