Godbiter i pollisten
Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Gerard Boulay lager sancerre med en helt spesiell intensitet og konsentrasjon. De kan sågar lagres lenge.
Aase E. Jacobsen
12 Juli 2017 - 13:45

Sancerre er en av de mest populære hvitvinsstilene her til lands, selvsagt etter chablis og til dels riesling. Som disse er det store variasjoner innad i kategorien, og Gerard Boluays sancerrer befinner seg helt i toppen.

Gérard Boulay.

Det gjelder også prismessig, men siden du stort sett må over tohundrelappen for å få en god sancerre, kan du godt legge på noen tiere til for å få Boulay Sancerre Blanc Tradition 2015. En ytterst seriøs sancerre som nyter godt av 2015-årgangens kvaliteter når det kommer til konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Denne sancerren konkurrerer med de beste chabliser og sentralburgundere (dog ikke grand cru-er) når det kommer til å være en god partner til rikere sjømatretter.

Når 2015-utgaven er tom, og det er ikke lenge til, erstattes den av 2016 som ikke gjør Boulay-renommeet til skamme, heller tvert om. 2016 er en årgang som kjennetegnes av veldig god syrefriskhet og god konsentrasjon på linje med 2015. Smaksmessig oppleves som mer på den aromatiske siden med stor fruktfylde, men den typiske mineralkarakteren til denne sancerren lurer i bakgrunnen. 

Selv om legendariske Boulay Sancerre Blanc Les Monts Damnés 2015 nå er utsolgt, er den verd å dvele med et øyeblikk. Denne unike vinen får nemlig sine druer fra en av de beste cru-ene i Sancerre-appellasjonen, nemlig det forbannete fjellet, den svært bratte vinmarken som danner bakteppet for landsbyen Chavignol som også er berømt for sin helt spesielle geitost.

Her kan du lese historien bak navnet Monts Damnés og hva som kjennetegner denne vinmarken

De spesielle vekstforholdene her har i 2015 gitt en vin med enorm intensitet og konsentrasjon, ganske rik men også med tilstrekkelig syre til å gi en frisk munnfølelse. Dette er store saker som tåler 10 år i kjelleren.

Clos de Beaujeu er en annen av vinmarkene det kommer veldig god vin fra.

Sancerre og sauvignon blanc er ikke vinstilen og druetypen som står øverst på listen over lagringsobjekter, men det er utfra en generell betraktning. I dette tilfellet har vinen det som skal til og vel så det.

Den fantes også i en 2014-utgave (også den nå utsolgt) som ikke er fullt så konsentrert, men har litt friskere karakter som er et resultat av årgangen, og litt tydeligere preg av fatmodningen. Igjen en vin beregnet på å lagres.

Sauvignon blancene herfra har et veldig godt lagringspotensial

Fatmodning er gjerne et grep som gjøres for å forberede virkelig konsentrert sauvignon blanc på et lengre opphold i kjelleren. Det er den såkalte mikrooksideringen hvor vinen utsettes for mikroskopiske mengder oksygen ved at treverket puster, som gjør jobben i denne fasen. Etter at vinen er kommet i flasken, overtar naturkorken, men da tar prosessen naturlig nok mye lengre tid.

Fatmodning kan overskygge og forstyrre denne druens naturlig intense aromabilde, men det er ikke tilfellet med Boulays viner. Her brukes aldri ny eik, fatene er minst tre år gamle, og eiken brukes i kombinasjon med stål for ytterligere å unngå at fatet skal dominere.

Selv om de to årgangene av Les Monts Damnés er utsolgt, er det ingen grunn til å fortvile, for på spesialpolene finnes tre andre toppviner fra Boulay, deriblant Boulay Gerard Sancerre La Cote 2015 (95p) som nyter godt av 2015s konsentrasjon, men som viser et annet kjent cru i Sancerre, nemlig La Cote. Også denne vinmarken ligger i Chavignol og kjennetegnes som Les Monts Damnés av et veldig sterkt og mineralrikt leirjordsmonn med ekstra mye karakter fra Kimmeridge-kalken, som er av samme type som den vi finner i Chablis, men som her kalles «terres blanches», hvit jord.

Denne vinen kan sammenfattes i ett ord: Wow. For sjelden støter du på slik intensitet og konsentrasjon i en vin laget av sauvignon blanc. Dette er ikke noe du sipper under parasollen, men derimot nyter til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt.

Av Boulays 11 hektar er 2 hektar plantet med pinot noir. Og Boulay har også en god hånd med denne druen siden den ikke uventet trives godt i denne kalkholdige leirjorden. Boulay Sancerre Rouge Cuvée Oriane 2014 er en parfymert, åpen og aromatisk pinot noir fyldig med god bløthet, leskende og fruktig. Perfekt nå eller innen 8 år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her