Dagens rett
Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Det er på sin plass med et skikkelig festmåltid denne fredagen, og hva passer vel bedre enn kalkun?
10 Desember 2010 - 01:00
I dag er hele verdens øyne rettet mot Oslo i det Nobels fredspris deles ut, og hvorfor ikke hedre årets vinner med denne fantastiske retten på kalkun?
 
Kalkun hører hjemme i julen, og de beste oppskriftene og videoene finner du på våre sider.
 

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Fremgangsmåte

  1. Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
  2. Sett inn et steketermometer i fileten og legg den i en ildfast form og stek den ved 180 grader i ca. 50 minutter (steketermometeret skal vise 65 grader).
  3. La fileten hvile i minst 15 minutter før den skjæres i skiver og serveres med grønnsakene, kokte poteter og sausen.
  4. Ovnsbakte rotgrønnsaker:
  5. Skrell grønnsakene og del dem i 3 cm store biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt.
  6. Stek grønnsakene på 180 grader 30 minutter, til grønnsakene er møre, og har begynt å få farge.
  7. Rødløkmarmelade:
  8. Smelt smøret i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer.
  9. Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 min. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden.
  10. Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 min., men uten lokk. Serveres varm eller kald.
  11. Eplesaus:
  12. Pisk ut sausepulveret med fløte og eplejuice. Kok opp under omrøring.
  13. Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.
  14. Grønnsaker:
  15. Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann.
  16. Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.
  17. Rødkål med balsamico og tranebær:
  18. Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint.
  19. Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter.
  20. Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn.
  21. Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.

Tips: Stek gjerne kalkunen i en stekepose, og ha gjerne litt rosmarin, timian eller annet krydder sammen med smøret i stekeposen.

Lekre oppskrifter med kalkun

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her