Helt tørr eller bare nesten?

Det er ofte spørsmålet, men et det ikke alltid er noe entydig svar på. Her er en håndfull hvitviner som besvarer det på flere måter, og som alle er laget av den nye generasjonen av tyske produsenter.
Aase E. Jacobsen
20 Mai 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mange hevder fortsatt at de ikke liker tyske hvitviner, siden de forbindes med liebfraumilch og andre masseproduserte tyske hvitviner som i beste fall kan kalles sukkervann. Men ikke-tørr tysk hvitvin selger jevnt og trutt, i hvert fall om vi tar utgangspunkt i tilbudet fra Vinmonopolet. Av 535 viner (75 cl) er bare 207 trocken. Og andelen av solgt volum er enda mer i disfavør av de tørre.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De færreste tyske hvitviner er imidlertid knusktørre, selv om det står trocken på etiketten og selv om de oppleves slik. Årsaken er at den ofte uttalte syrefriskheten "spiser" mye av sødmen slik at ettersmaken oppleves som tørr. Så det å se seg blind på restsødmen er lite nyttig. For i tillegg kommer det faktum at viner med restsødme har moderat alkohol, og alkohol smaker også "søtt" (og er kaloririk).

Naturmetoden
Non Dos Helt Tørr Riesling 2011 (51485) holder imidlertid det den lover med sine 2,5 gram sukker. Men den har nok fruktfylde til å tåle mangelen på sødme. Den starter nemlig med stor rund og deilig fruktighet og ender tørt og friskt med fine limetoner. En boksvin for den kresne, også når vi vet at den er gjæret med naturgjær og tappet med et minimum av filtrering og svovling. Noe som slett ikke er vanlig for boksviner som ofte er litt magrere enn flaskeparallellen nettopp fordi filtreringen har vært litt tøffere.

Hvis det blir for tørt, er Kesseler Riesling "R" 2008 (56554) et alternativ. Den har litt mer restsødme, 8,7 gram, men også litt lavere alkohol (11 mot 12) slik at "totalen" blir den samme. Det hele støttes nemlig opp av en svært frisk og god syre. En veldig harmonisk hvitvin hvor mesteparten av innholdet er laget etter "naturmetoden", altså uten bruk av fremmedgjær - en nygammel trend som har spredd seg som ild i gress blant Tysklands yngre rieslingprodusenter. Fordelen er at druens naturlige aromaer kommer bedre frem.

Syren gjør jobben
Men vin gjør seg nå en gang best i flaske, og til hjelp i studiet av tørr vs litt søt, er de to knallbillige og vellagete "tvillingene" Gruen Rheingau Riesling 2008 (58530) og Gruen Mosel Riesling 2008 (58531) svært nyttige. Førstnevnte er enda litt søtere (19 gram) men litt alkoholsvakere enn boksvinen. Nok en harmonisk kombinasjon hvor sødmen er svært godt integrert takket være fin syre. Og fruktfylden er god takket være samvittighetsfull dyrking.

En vin med 28 gram restsukker ville normalt oppleves som ganske søt, men den gang ei for en godt laget Mosel-vin. Som denne, for det er ikke noen emmen sødme som i liebraumilchene den byr på. Derimot en ren og god fruktsødme som holdes fint i sjakk av flott syre. Og med bare 9 prosent alkohol. Selv ganer med syreangst vil oppleve denne vinen som snill og behagelig, og syrefrikene vil uten problem signere på at den er tilstrekkelig frisk.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her