Helt tørr eller bare nesten?

Det er ofte spørsmålet, men et det ikke alltid er noe entydig svar på. Her er en håndfull hvitviner som besvarer det på flere måter, og som alle er laget av den nye generasjonen av tyske produsenter.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Mange hevder fortsatt at de ikke liker tyske hvitviner, siden de forbindes med liebfraumilch og andre masseproduserte tyske hvitviner som i beste fall kan kalles sukkervann. Men ikke-tørr tysk hvitvin selger jevnt og trutt, i hvert fall om vi tar utgangspunkt i tilbudet fra Vinmonopolet. Av 535 viner (75 cl) er bare 207 trocken. Og andelen av solgt volum er enda mer i disfavør av de tørre.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

De færreste tyske hvitviner er imidlertid knusktørre, selv om det står trocken på etiketten og selv om de oppleves slik. Årsaken er at den ofte uttalte syrefriskheten "spiser" mye av sødmen slik at ettersmaken oppleves som tørr. Så det å se seg blind på restsødmen er lite nyttig. For i tillegg kommer det faktum at viner med restsødme har moderat alkohol, og alkohol smaker også "søtt" (og er kaloririk).

Naturmetoden
Non Dos Helt Tørr Riesling 2011 (51485) holder imidlertid det den lover med sine 2,5 gram sukker. Men den har nok fruktfylde til å tåle mangelen på sødme. Den starter nemlig med stor rund og deilig fruktighet og ender tørt og friskt med fine limetoner. En boksvin for den kresne, også når vi vet at den er gjæret med naturgjær og tappet med et minimum av filtrering og svovling. Noe som slett ikke er vanlig for boksviner som ofte er litt magrere enn flaskeparallellen nettopp fordi filtreringen har vært litt tøffere.

Hvis det blir for tørt, er Kesseler Riesling "R" 2008 (56554) et alternativ. Den har litt mer restsødme, 8,7 gram, men også litt lavere alkohol (11 mot 12) slik at "totalen" blir den samme. Det hele støttes nemlig opp av en svært frisk og god syre. En veldig harmonisk hvitvin hvor mesteparten av innholdet er laget etter "naturmetoden", altså uten bruk av fremmedgjær - en nygammel trend som har spredd seg som ild i gress blant Tysklands yngre rieslingprodusenter. Fordelen er at druens naturlige aromaer kommer bedre frem.

Syren gjør jobben
Men vin gjør seg nå en gang best i flaske, og til hjelp i studiet av tørr vs litt søt, er de to knallbillige og vellagete "tvillingene" Gruen Rheingau Riesling 2008 (58530) og Gruen Mosel Riesling 2008 (58531) svært nyttige. Førstnevnte er enda litt søtere (19 gram) men litt alkoholsvakere enn boksvinen. Nok en harmonisk kombinasjon hvor sødmen er svært godt integrert takket være fin syre. Og fruktfylden er god takket være samvittighetsfull dyrking.

En vin med 28 gram restsukker ville normalt oppleves som ganske søt, men den gang ei for en godt laget Mosel-vin. Som denne, for det er ikke noen emmen sødme som i liebraumilchene den byr på. Derimot en ren og god fruktsødme som holdes fint i sjakk av flott syre. Og med bare 9 prosent alkohol. Selv ganer med syreangst vil oppleve denne vinen som snill og behagelig, og syrefrikene vil uten problem signere på at den er tilstrekkelig frisk.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Non Dos Helt Tørr Riesling 2011

Produsent:
Weing. Battenfeld-Spanier
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
3.000l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
449,00 kr
Varenummer:
5148501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kesseler Riesling "R" 2008

Produsent:
August Kesseler
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
3.000l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
5655401
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Gruen Rheingau Riesling 2008

Produsent:
Vinordia
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
99,50 kr
Varenummer:
5853001
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Gruen Mosel Riesling 2008

Produsent:
Vinordia
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
97,70 kr
Varenummer:
5853101
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen