Henrik Dahl Jahnsen (tv) da han får vite at han har slått Simon Zimmermann i finalen.
Henrik Dahl Jahnsen (tv) da han får vite at han har slått Simon Zimmermann i finalen. (Foto: Julie H. Amundsen)

Henrik Dahl Jahnsen er fire ganger norgesmester

Den 27 år gamle sørlendingen som nå gjør trønder av seg, er en av to mestvinnende vinkelnere i Norge.

Med den fjerde NM-seieren til Henrik Dahl Jahnsen, som begynner i ny jobb som head sommelier på Britannia i Trondheim, er det bare Robert Lie som har like mange pokaler fra før av. Forskjellen er bare EM-tittelen, og den skal Henrik prøve seg på neste år, på Kypros.

Slik forbereder Henrik Dahl Jahnsen seg

Til sommelier-VM i Belgia i mars er det nummer to i NM, Simon Zimmermann, Happolati, som reiser. Henrik deltok i VM for tre år siden, og var da tidenes yngste VM-deltaker. Så at vi vil se enda mer fra ham i årene framover, er svært sannsynlig, for å nå verdenseliten i denne idrettsgrenen tar tid. På spørsmål om framtiden, er han like fattet som når han er i ilden. Det gjelder også om hva som var hans avgjørende styrke i årets konkurranse. – Jeg følte at alt gikk like bra, litt fratrekk her og der, sier han etterpå. Og når han blir spurt om hva han ville gjort bedre, om noe, svarer han: - Teori kan du alltid bli bedre i.

For i denne konkurransen veier teoridelen tungt. Denne delen, kvart- og semifinalene, er ikke åpen for publikum. Den omfatter 45 intrikate spørsmål, skriftlig blindsmaking, dekantering og servering. Utfylling av Bordeaux-kartet, miksing av en Manhattan-cocktail og kahoot-konkurranse.

Av de rekordmange påmeldte kandidatene gikk tre videre til finalen som alltid finner sted på scenen. Den ble avsluttet med at de tre finalistene skulle fordele innholdet av en magnum champagne i 18 glass. Her viste Henrik Dahl Jahnsen seg som den perfeksjonisten han er.

Alle øvelser teller med og Henrik oppnådde 1601 av 2260 mulige poeng. Simon Zimmermann fikk 1555 og tredjeplassen gikk til Francesco Marzola, Park Hotel Vossevangen med 1432 poeng.

Fra venstre: Robert Johansen, Sander Johansson og Nikolai Haram Svorte. Foto: Julie H. Amundsen

Under årets «vinkelnerhelg», fant også Junior Award (tidligere Young Sommelier) sted, for vinkelnere under 25 år. Den er en mindre krevende utgave av NM, men likevel med mange av de samme elementene.

Den ble vunnet av Sander Johansson (21) fra Tango/Fish & Cow i Stavanger foran Nikolai Haram Svorte (21), Restaurant Bro i Ålesund og Robert Johansen (24) fra Park Hotel Vossevangen. Robert slo derfor ut tvillingbroren Reidar. Det er første gang at et tvillingpar har deltatt i en vinkelnerkonkurranse. De jobber dessuten begge samme sted. Om du tror at det er grunnlag for konflikter på arbeidsplassen, tar du feil. For ifølge deres mentor og sjef Francesco Marzola, er forholdet med på å styrke konkurranseinstinktet.

 

Årets NM-kandidater

Henrik Dahl Jahnsen - Bølgen & Moi, Kristiansand / Britannia Hotell Trondheim

Francesco Marzola - Park Hotel Vossevangen, Voss

Simon Zimmermann - Happolatti, Oslo

Kristoffer Aga - Renaa, Stavanger

Aleksander Iversen - Omakase & Genki, Oslo

Karianne Fornes - Jarmans Gastropub, Oslo

Andreas Høgfeldt - Brasserie Ouest, Oslo

Helle Hasting- Alchemist, København

Øystein Voll - Cru Vin & Kjøkken, Oslo

Jonathan Lundgren - Fish & Cow, Stavanger

Dag Magnus Bakstad - Kafé Løve, Oslo

Alexandra Åberg - Kafé Løve, Oslo

Ketri Leis - Pazzo Wine Bar, Estonia (gjestedeltaker)

Andreas Kyprianou - VinoCultura, Kypros (gjestedeltaker)

  

Kandidater Junior Wine Award

Sander Johnsson - Tango og Fish & Cow, Stavanger

Nikolai Haram Svorte - Restaurant Bro, Ålesund

Jens Nornes - Vintage Kitchen, Oslo

Eline Ladehaug - Quality Hotel Strand, Gjøvik

Reidar R. Johansen - Park Hotel Vossevangen, Voss

Robert Johansen - Park Hotel Vossevangen, Voss

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen