Beste norske kokebok
Her er årets beste norske kokebøker

Her er årets beste norske kokebøker

Hvilken som blir årets aller beste, får du vite den 30. november.
Redaksjonen
26 November 2015 - 00:56

Resultatet av årets rikholdige kokebokhøst er klar. Fem kokebøker peker seg ut som årets aller beste. Og hver på sin måte.

Ikke bare oppskriftene

Det er altså ikke bare oppskriftene som avgjør hvorvidt en kokebok når finalerunden. Juryen har vurdert kandidatene etter en rekke kriterier som kreativitet/originalitet, språklig kvalitet, brukervennlighet og nytteverdi, selgende og helhetlig design, kommersielt potensial, om det er en kokebok man blir sulten av og ikke minst overlevingsevne.

-I år var det generelle nivået på de over 30 påmeldte kokebøkene svært høyt. Det gjør det både lett og vanskelig å plukke ut de fem finalistene, sier sier Per A. Borglund, redaktør for Mat fra Norge og innehaver av Norges største

Årets kokebokjury 

Juryen består av representanter fra mange fagmiljøer for å sikre størst mulig bredde i vurderingen. Felles for alle er stor interesse for alt som kan nytes.

Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling

Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

Geir Magnus Svae, konsernkjøkkensjef i Bølgen & Moi-gruppen, tidligere aktiv som konkurransekokk og sjef for juniorkokkelandslaget

Stein Øvre, designer i Creuna som har vunnet flere priser for sitt arbeid, også innen bokdesign

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif

Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

kokeboksamling på snart 10.000 bøker. - Når nivået er så høyt og jevnt må man ofte ned på detaljnivå for å skille de aller beste bøkene fra de nest beste. Fortsatt er det mye slurv også i bøker som er påkostet og laget av dyktige mennesker. Unøyaktigheter i oppskriftene, ufullstendige forklaringer og dårlige bilder nytter ikke i et slikt selskap, sier Borglund.

Han har vært med i juryen alle de åtte gangene prisen er delt ut siden 2008. 

Årets pris deles ut den 30. november under et arrangement på Kafe Løve/Det Norske Teateret. Kåringen er et samarbeid mellom Apéritif og Norli. 

Her kan du se alt det morsomme som skal skje denne kvelden

Dette er juryens begrunnelse for at akkurat disse fem er finalister til den store prisen Beste norske kokebok 2015:

 

Pannekaker, Lise Finckenhagen, Cappelen Damm

Lise Finckenhagen er en kreativ kokk som får oss til å synes at matlaging er gøy. Med boken Pannekaker beviser hun at denne typen bakverk er alt annet enn flatt, traust og kjedelig. Her møtes sprøstekt kinesisk and og banansjokolade i et fargerikt fellesskap. Voksent, barne- og familievennlig.

 

 

 

 

 

 

 

Verdens beste familiekokebok, Kjartan Skjelde, Berit Nordstrand, Gyldendal

Livet består av flest hverdager. Mesterkokk Kjartan Skjelde gir oss sammen med lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand oppskriftene på de daglige måltidene, gjerne med enkle, ujålete ingredienser. Sunnhet, nytelse og matglede går hånd i hånd i en allround kokebok, særlig godt egnet for småbarnsfamilier som ikke vil jukse med maten.

 

 

 

 

Kokkelære. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal, Press

Det går tiår mellom hver gang det kommer ut en kokebok bok som vil bli stående som en klassiker. Tom Victor Gausdals Kokkelære er vår tids Schønberg Erken Stor kokebok - et omfattende og svært anvendelig oppslagsverk. 

 

 

 

 

 

 

 

Glød, Jan Ivar Nykvist, Gyldendal

Glød er blitt omtalt som tidenes beste norske grillbok, og grillkonge Jan Ivar Nykvist overfører sine kunnskaper, tips og triks på en overbevisende måte. Her er fileter, fisk og pølser, men også utradisjonelle grillobjekter som kanin, hval, krabbe, pizza og bringebærsuppe!

 

 

 

 

 

 

 

Gatemat, Stian Floer og Jan Robin Ektvedt, Press

Omslaget ser ut som fasaden på en moderne food truck, og man blir sulten av å lese årets mest trendy kokebok. Her er det spennende mat fra hele verden, fra Vestlandets sveler til kinesisk gatemat og i tillegg en hel telefonkatalog av eksotiske ingredienser. Gatemat er kokeboka uten kniv og gaffel som inviterer til en kulinarisk reise verden rundt, fra gatehjørne til gatehjørne.

 

 

 

 

 

 

Dette var fjorårets kokebokfinalister og -vinner

Til sammen 33 kokebøker er vurdert. Disse nådde ikke opp:

Rune & Margit & Moi, Jan Hedenstad

Theas little kitchen, Thea Olsen Bolstad

Trines mat 2, Trine Sandberg

Veganmat på sitt beste, Jane H. Johansen

Pasta og pizza, Dag Tjersland

Min mat, Ørjan Johannessen

Mat for berser, stuter og kølkjørersker

Manuelas romantiske drøm, Manuela Kjeilen

Kokken og professorens kokebok, Bård Greni

Fru Timians beste sommermat, Marit Røttingsnes Westlie

Godt brød, Per Asbjørn Risnes Jr

Grovt brød, Torunn Nordbø

Den store kjøttkokeboka, Andreas Viestad

Det norske kakebordet, Hege Norman-Stormbringer

Taco República, Henrik J. Henriksen

Øl, vin, mat, Gustav Jørgensen

ALT blir bedre med bacon, Christopher Sjuve

Balanse: matgleder med mening, Helene Lerbrekk

LavFODMAP, Cecilie Hauge Ågotnes

Manuelas bakebibel, Manuela Kjeilen

Den store oppskriftsboken for retter av klippfisk og stokkfisk,   Anders J. Hyvik

Gull i munn: idrettsheltenes egne favorittoppskrifter  

Norske smakar,  Linda Eide

Surdeig Casper, André Lugg

For godt til å være sunt,  Heidi Medgard Oskam

Kunsten å svi vann, Veronica Samuelsen

Gryta hennar mor, Bodil Nordjore

Ei salig røre: ungdommenes favorittoppskrifter, Tom Gaudland

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her