Drikke
Her er kandidatene til Årets øl 2011

Her er kandidatene til Årets øl 2011

Tidenes største smakstest av norsk øl er gjennomført. Dette er de tre beste i hver av de fem kategoriene.
Aase E. Jacobsen
06 Desember 2011 - 13:30

Tidenes største smakstest av norsk øl er gjennomført. Dette er de tre beste i hver av de fem kategoriene.

Et fagsterkt smakspanel på 26 personer har smakt seg gjennom i alt 86 norske øl, fordelt på fem klasser. Juryen har hatt god hjelp av publikum som har stemt via aperitif.no. Folkets røst har telt 20 prosent av det endelige resultatet.

De tre beste fra hver klasse har gått videre til finalen som bedømmes av en jury på seks som kårer en vinner i hver klasse og dernest velger hvilket av de 15 ølene som fortjener hedersbetegnelsen Årets øl 2011.

Hvilke øl dette er, avsløres først under den store matgallaen Det Norske Måltid som finner sted i Stavanger den 10. desember og som sendes på tv2 søndag 11. desember.

Årets øl 2011 er et samarbeid mellom Ølakademiet, aperitif.no, Drikkeglede og Det Norske Måltid.

De 15 kandidatene

___________________________________

I KLASSEN LYS LAGER/PILS

Birkebeinerpils 4,7 %, Det Lille bryggeriet
Ølet er strågult på farge og har fint skum. Aromaene går i retning av frukt, blomster, honning og karamell. Smaken er sødmefylt og gir god munnfølelse med en noe bitter avslutning.

GullMack 6,5 %, Macks Ølbryggeri
Ølet har gul, klar farge og dufter karamell og maltet korn. Det har kornmalt i smaken, er sødmefylt med god fylde og fremstår som balansert.

Ringnes Gold 6,5 %, Ringnes Bryggeri
Ølet er strågul på farge og duften går i retning av sitrus og frukt. Smaken er sødmefylt med god fylde, fin munnfølelse og balanse i mellom aromaene.

___________________________________

I KLASSEN HVETEØL/BLONDE

Lervig White Dog 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri
Ølet har lys farge og lyst skum. Skummet er tett og henger godt. Ølet dufter sitrus med et snev av banan og gjær. Smaken er fruktig og søt og man kan oppleve et snev av koriander. Ølet er godt balansert og fremstår lettdrikkelig og forfriskende.

Ardenne Blond 7 %, Haandbryggeriet
Ølet har middels dyp gyllen farge og dufter sitrus, appelsin og krydder. Smaken er leskende og går i retning av appelsinskall og frisk appelsin. Ølet har godt krydderpreg og fremstår syrlig og friskt.

Nøgne Ø Wit 4,5 %, Nøgne Ø
Ølet har gul og noe uklar farge med aromaer fra koriander og vanilje. Videre smaker ølet friskt med godt sitruspreg og avstemt bitterhet.

___________________________________

I KLASSEN MØRK LAGER/BAYERØL/BOKKØL

Mack Bayer 4,5 %, Macks Ølbryggeri
Utseendet på ølet er brunt og rødlig. Aromaene går i retning av mørkt brød, søtlig duft og et hint av sirup. Smaken bærer preg av brent karamell, røstet korn, honning og god ettersmak.

Frydenlund Bayer 4,5 %, Ringnes Bryggeri Ølet har kobberrød farge med kremaktig skum. Aromaer fra krydder, rosiner, malt og frukt kjennes i duften. Ølet fremstår søtlig i smaken, med preg av nøtter og røstet korn.

Borg Bokk 6,6 %, Hansa Borg Bryggerier Ølet har dypbrun farge med flott skum og har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og godt balansert mellom bruken av humle og malt i ølet.

___________________________________

I KLASSEN ALE

Nøgne Ø Indian Pale Ale 7,5 %, Nøgne Ø Ølet har dyp kobberbrun farge og oppleves friskt, med røft sitruspreg og kraftig humlearoma. Denne IPA’en har god «ryggrad» av malt og lette brødtoner med noe sødme. Humle, sitrus og barskog preger smaken, sammen med langt humlepreg i avslutningen. Ølet fremstår som markert bittert.

Lervig Lucky Jack 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri
Ølet har kraftig sitruspreget humlearoma med innslag av barskog, solbær og karamell. Aromaene er svært tiltalende. Ølet har fin sødme og maltpreget kropp. Bitterheten er markert, men til tross for den kraftige humlen er ølet velbalansert.

Ægir Indian pale Ale 6,5 %, Ægir Bryggeri Ølet har middels brungyllen farge. Aromaene fremstår som fruktig, med humle og sødmepreg. De er tiltalende med toner av grapefrukt og tropiske frukter. Ølet har behagelig balanse mellom malt og bitterhet i smaken. Likeledes fin fruktighet som utfyller malt og humle. God bitter avslutning. Det er en velbalansert IPA.

___________________________________

I KLASSEN PORTER/STOUT

Nøgne Ø Imperial Stout 9 %, Nøgne Ø
Fargen på denne ølen er tett og brunsvart. Ølet har god humlearoma og dufter sort te, kaffe, tang og sukkertøy. Smaken bærer preg av kaffe, sjokolade og røstet korn. Ølet er syrlig og med et godt humlepreg i avslutningen.

Dark Force 9 %, Haandbryggeriet
Fargen er brunsvart og ølet har tett skum. Aromaer av karamell, brunost, mokka, lakris og sjokolade preger ølet. Ølet har god maltsmak og sødme, med mye røstet korn i smaken. Videre preges ølet av god fylde og behagelig bitterhet i ettersmaken.

Ægir Natt Imperial Porter 10 %, Ægir bryggeri
Fargen på ølet er mørk brungyllen og skummet er fint. Ølet lukter Werthers-karamell, honning og julekake. Smaken er søt, og ølet har toner av kandis og sukkerspinn. Ølet er godt balansert med lang ettersmak.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her