Drikke
Her er kandidatene til Årets øl 2011

Her er kandidatene til Årets øl 2011

Tidenes største smakstest av norsk øl er gjennomført. Dette er de tre beste i hver av de fem kategoriene.
Aase E. Jacobsen
06 Desember 2011 - 13:30

Tidenes største smakstest av norsk øl er gjennomført. Dette er de tre beste i hver av de fem kategoriene.

Et fagsterkt smakspanel på 26 personer har smakt seg gjennom i alt 86 norske øl, fordelt på fem klasser. Juryen har hatt god hjelp av publikum som har stemt via aperitif.no. Folkets røst har telt 20 prosent av det endelige resultatet.

De tre beste fra hver klasse har gått videre til finalen som bedømmes av en jury på seks som kårer en vinner i hver klasse og dernest velger hvilket av de 15 ølene som fortjener hedersbetegnelsen Årets øl 2011.

Hvilke øl dette er, avsløres først under den store matgallaen Det Norske Måltid som finner sted i Stavanger den 10. desember og som sendes på tv2 søndag 11. desember.

Årets øl 2011 er et samarbeid mellom Ølakademiet, aperitif.no, Drikkeglede og Det Norske Måltid.

De 15 kandidatene

___________________________________

I KLASSEN LYS LAGER/PILS

Birkebeinerpils 4,7 %, Det Lille bryggeriet
Ølet er strågult på farge og har fint skum. Aromaene går i retning av frukt, blomster, honning og karamell. Smaken er sødmefylt og gir god munnfølelse med en noe bitter avslutning.

GullMack 6,5 %, Macks Ølbryggeri
Ølet har gul, klar farge og dufter karamell og maltet korn. Det har kornmalt i smaken, er sødmefylt med god fylde og fremstår som balansert.

Ringnes Gold 6,5 %, Ringnes Bryggeri
Ølet er strågul på farge og duften går i retning av sitrus og frukt. Smaken er sødmefylt med god fylde, fin munnfølelse og balanse i mellom aromaene.

___________________________________

I KLASSEN HVETEØL/BLONDE

Lervig White Dog 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri
Ølet har lys farge og lyst skum. Skummet er tett og henger godt. Ølet dufter sitrus med et snev av banan og gjær. Smaken er fruktig og søt og man kan oppleve et snev av koriander. Ølet er godt balansert og fremstår lettdrikkelig og forfriskende.

Ardenne Blond 7 %, Haandbryggeriet
Ølet har middels dyp gyllen farge og dufter sitrus, appelsin og krydder. Smaken er leskende og går i retning av appelsinskall og frisk appelsin. Ølet har godt krydderpreg og fremstår syrlig og friskt.

Nøgne Ø Wit 4,5 %, Nøgne Ø
Ølet har gul og noe uklar farge med aromaer fra koriander og vanilje. Videre smaker ølet friskt med godt sitruspreg og avstemt bitterhet.

___________________________________

I KLASSEN MØRK LAGER/BAYERØL/BOKKØL

Mack Bayer 4,5 %, Macks Ølbryggeri
Utseendet på ølet er brunt og rødlig. Aromaene går i retning av mørkt brød, søtlig duft og et hint av sirup. Smaken bærer preg av brent karamell, røstet korn, honning og god ettersmak.

Frydenlund Bayer 4,5 %, Ringnes Bryggeri Ølet har kobberrød farge med kremaktig skum. Aromaer fra krydder, rosiner, malt og frukt kjennes i duften. Ølet fremstår søtlig i smaken, med preg av nøtter og røstet korn.

Borg Bokk 6,6 %, Hansa Borg Bryggerier Ølet har dypbrun farge med flott skum og har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og godt balansert mellom bruken av humle og malt i ølet.

___________________________________

I KLASSEN ALE

Nøgne Ø Indian Pale Ale 7,5 %, Nøgne Ø Ølet har dyp kobberbrun farge og oppleves friskt, med røft sitruspreg og kraftig humlearoma. Denne IPA’en har god «ryggrad» av malt og lette brødtoner med noe sødme. Humle, sitrus og barskog preger smaken, sammen med langt humlepreg i avslutningen. Ølet fremstår som markert bittert.

Lervig Lucky Jack 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri
Ølet har kraftig sitruspreget humlearoma med innslag av barskog, solbær og karamell. Aromaene er svært tiltalende. Ølet har fin sødme og maltpreget kropp. Bitterheten er markert, men til tross for den kraftige humlen er ølet velbalansert.

Ægir Indian pale Ale 6,5 %, Ægir Bryggeri Ølet har middels brungyllen farge. Aromaene fremstår som fruktig, med humle og sødmepreg. De er tiltalende med toner av grapefrukt og tropiske frukter. Ølet har behagelig balanse mellom malt og bitterhet i smaken. Likeledes fin fruktighet som utfyller malt og humle. God bitter avslutning. Det er en velbalansert IPA.

___________________________________

I KLASSEN PORTER/STOUT

Nøgne Ø Imperial Stout 9 %, Nøgne Ø
Fargen på denne ølen er tett og brunsvart. Ølet har god humlearoma og dufter sort te, kaffe, tang og sukkertøy. Smaken bærer preg av kaffe, sjokolade og røstet korn. Ølet er syrlig og med et godt humlepreg i avslutningen.

Dark Force 9 %, Haandbryggeriet
Fargen er brunsvart og ølet har tett skum. Aromaer av karamell, brunost, mokka, lakris og sjokolade preger ølet. Ølet har god maltsmak og sødme, med mye røstet korn i smaken. Videre preges ølet av god fylde og behagelig bitterhet i ettersmaken.

Ægir Natt Imperial Porter 10 %, Ægir bryggeri
Fargen på ølet er mørk brungyllen og skummet er fint. Ølet lukter Werthers-karamell, honning og julekake. Smaken er søt, og ølet har toner av kandis og sukkerspinn. Ølet er godt balansert med lang ettersmak.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mye vin for pengene er en underdrivelse for denne vinen
+
Ukens vin

Mye vin for pengene er en underdrivelse for denne vinen

Dette røverkjøpet er laget av druer fra eldgamle vinstokker og er utrolig nok å finne i 180+ polutsalg. Og det du skal velge for høstferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik velger du vin til pizza
Mat og vin i kombinasjon
Vin til pizza

Slik velger du vin til pizza

Pizza er en favoritt hos mange, enten den bestilles eller lages selv. Her hjelper vi deg å velge vin til pizzaen, når du skal kose deg litt ekstra.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mye vin for pengene er en underdrivelse for denne vinen
+
Ukens vin

Mye vin for pengene er en underdrivelse for denne vinen

Dette røverkjøpet er laget av druer fra eldgamle vinstokker og er utrolig nok å finne i 180+ polutsalg. Og det du skal velge for høstferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du vin til pizza
Mat og vin i kombinasjon
Vin til pizza

Slik velger du vin til pizza

Pizza er en favoritt hos mange, enten den bestilles eller lages selv. Her hjelper vi deg å velge vin til pizzaen, når du skal kose deg litt ekstra.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjell på en tirsdag er helt innafor de flestes budsjett og sabla godt
Dagens rett
Kremet blåskjell med selleri og fennikel

Blåskjell på en tirsdag er helt innafor de flestes budsjett og sabla godt

Blåskjell kan du spise hele året, men det er i vinterhalvåret de er klart best. Så sesongen starter nå. Pass på når det er tirsdagstilbud på skalldyr i butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her