Godbiter i pollisten
Her får du hvit burgundvin til veldig gunstig pris

Her får du hvit burgundvin til veldig gunstig pris

Vi snakker om Mâcon, en litt kjølig årgang og en produsent som jobber mest mulig naturlig.
Aase E. Jacobsen
05 Mars 2016 - 22:25

 

 

Chardonnay fra Sør-Burgund i varme årganger er ikke min greie, men så snart soltimene blir færre, kan du få utrolig god og «kjølig» kvalitet for pengene. For det er nok av velegnete terroir-er, med en kombinasjon av kalkholdig jordsmonn og soleksponering som gir et utmerket grunnlag for chardonnay i toppklasse – men fortsatt til en gunstig pris.

Det finnes også viner herfra til enda mer hverdagslige priser

Domaine Guillot-Broux i Mâcon-Cruzilles er en slik produsent som dessuten jobber økologisk. Deres mest spennende vin er Guillot-Broux Mâcon Cruzilles Les Genièvrières 2014 siden den kommer fra en vinmark som ikke ga vin mellom phylloxera og 1983. Da ble den plantet på ny av Guillot-Broux og derfor kan vi i dag nyte 2014-årgangen av denne sødmefylte men også superfriske, stofflige og lovende vinen. En vin som er topp på matbordet og som vil ha mye smak i maten, for eksempel kveite med smørsaus, krydder og bakte beter.

Av like god kvalitet, men i en litt annen stil er Guillot-Broux Mâcon-Chardonnay les Combettes 2014 som er mer på den mineralske, litt fastere siden, men også med sørburgundsk sødme. Vinmarkene Combettes og Genièvrières er naboer, men i god burgundånd demonstrerer vinene hvor forskjellige de kan bli. Også denne en lagringsdyktig vin som fungerer utmerket på matbordet nå, og gjerne etter en runde i karaffelen.

Disse supre vinene lages av de tre brødrene Guillot-Broux.

Guillot-Broux har også en «landsbyvin» på polet. Guillot-Broux Mâcon-Villages 2014 ligger tett opp til sine slektninger. Den er en blanding av druer fra de yngste parsellene og viser hvilket potensial vinene til Guillot-Broux har.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse
+
Tester

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse

Med EM i fotball på tysk jord, passer det veldig godt med tysk øl i eliteklassen - der som i ølverdenen er det overraskelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus
Dagens rett

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus

Makrell er det vi kaller ekte sommermat, og i dagens utgave friskes det hele opp med en lekker appelsinsaus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du virkelig skal slå på stortromma, gå for flambert kalvefilet
Dagens rett

Når du virkelig skal slå på stortromma, gå for flambert kalvefilet

Denne ukens søndagsmiddag står det respekt av. Kalvekjøtt er noe av det lekreste i sitt slag, og når det flamberes i cognac, blir det ekstra stor stas.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse
+
Tester

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse

Med EM i fotball på tysk jord, passer det veldig godt med tysk øl i eliteklassen - der som i ølverdenen er det overraskelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsiden akkurat nå - 3

Norge et paradis for luksus til lavpris

Jeg er så lei av klagene over at det er så dyrt å spise godt i Norge. Det er dyrt å spise dårlig, akkurat som at det er dyrt å drikke dårlig. Men det som er godt og vellaget er utrolig godt priset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når løken lages på denne måten, blir fiskeretten alt annet enn hverdagslig
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus
Dagens rett

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus

Makrell er det vi kaller ekte sommermat, og i dagens utgave friskes det hele opp med en lekker appelsinsaus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her