Drikke
Her får du mye barolo for pengene

Her får du mye barolo for pengene

2011 har gitt Giovanni Rossos «enkleste» barolo ekstra mye smak. Og prisen er den samme gode.
Aase E. Jacobsen
15 April 2015 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 (50492) er fortsatt veldig ung, men samtidig har den gode modenheten i 2011 bidratt til en vin med stor munnfølelse og innsmigrende frukt.

Uimotståelig

2011 regnes ikke på samme nivå når det kommer til lagringspotensial som syre- og tanninrike 2010 eller konsentrerte 2007, men har betydelig sjarm og er langt mer drikkevennlig.

Denne 2010-eren kan du dytte langt ned i kjelleren

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 er derfor en lekkerbisken, men som den umiddelbare sjarmen til tross likevel er solid nok til å tåle mange år i kjelleren. Den har riktignok ikke en kork med en lengde som tilsier veldig lang lagring, men sannsynligheten for at vinen drikkes mens den er relativt ung er stor. Den er nemlig uimotståelig.

Kalkjordsmonnet gjør jobben

Rent praktisk er en miks av druer fra flere vinmarker med forskjellig eksponering, fra øst til vest. Det gjør at friskheten beholdes også i et varmt år som 2011. Spesielt takket være at nettene var kjølige selv i knallvarme august. Denne variasjonen er viktig for syreutviklingen i druene.

Det er også jordsmonnet som i Serralunga inneholder av mye kalk. Et gunstig forhold siden modningen tar lengre tid og den høye pH-en i jordsmonnet passer godt sammen med druer med naturlig potensial for høy syre, som jo er kjennetegnet for nebbiolo.

Les mer om jordsmonnet i Serralunga

2012 var også et varmt år, og fra dette året har Davide Rosso som er dagens sjef for denne familieeide vingården, to viner å by på. Begge er i

budsjettklassen: Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2012 (12653) som er fyldig med krydder og kakaosødme og OMA Langhe Nebbiolo 2012 (18247) som er et samarbeid mellom Davide Rosso og vår alles kjære tv-kokk Ole Martin Alfsen. Og et litt mer delikat nebbiolouttrykk i den blomsteraktige stilen.

To ulike nebbiolouttrykk

Forskjellen på de to er at førstnevnte får druer fra det beste av Serralunga d'Alba (som Cerretta, Serra og Vigna Rionda) samt elementer som kommer fra produsentens nye vinmarker i Roddino (nabokommune sør for Serralunga, mest kjent for dolcetto).

Giovanni Rossos toppvin er som vanlig utsolgt

Og OMA-en er laget av druer fra eldre økologisk dyrkete vinplanter i Rabaja og Montestefano, to av Barbarescos aller beste cru-er.

At ikke disse kan kalles henholdsvi barolo eller barbaresco skyldes den kortere fatmodningstiden, samt at den første henter litt av druematerialt utenfor barologrensene. Men kvaliteten er altså svært høy og prisen særlig for OMA-en latterlig lav.

Barberakupp

Det er også Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2013 (49623) som er å få i et stort antall polutsalg og samtidig er et av de aller beste barberakjøpene.

Davide Rosso har introdusert økologiske dyrkingsmetoder og spontangjæring (druenes egne gjærsopper) samtidig som at vinene ikke filtreres før tapping for maksimal smak.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her