Godbiter i pollisten
Her får du riesling i kraftformat

Her får du riesling i kraftformat

Fra grand cru-vinmarken Hengst kommer det riesling med en helt spesiell kraft.
Aase E. Jacobsen
26 September 2018 - 13:45
 

Barmès-Buecher Riesling Grand Cru Hengst 2016 er i siste årgang ut en imponerende vin, både for druesorten, området, vinmarken og ikke minst produsenten. Jeg har smakt den samme vinen i både 2000-, 2004- og 2008-årgang og 2016 viser en intensitet de andre utgavene ikke kunne oppvise. Men vi snakker likevel om marginale forskjeller, for Barmès-Buechers Hengst-riesling har hver gang vært en stor opplevelse – og jeg har selv hatt deres Hengst-riesling som nummer to etter Josmeyers. Om vi ser bort fra 2012-utgaven fra Josmeyer som er den beste Hengsten jeg noen gang har smakt, er de nå på linje. Og det er virkelig en unik situasjon å ha flere valgmuligheter fra den absolutte øverste hylle i Alsace.

Barmès-Buechers Hengst 2016 er rik og kraftig med en bred aromapalett, enorm munnfølelse og flott fruktrikdom og markant mineralpreg, og ikke minst en veldig lang ettersmak. Dette er ikke en riesling for lette sjømatretter, derimot bør den serveres til and, lam, svin, kalv eller kylling. Og aller helst bør

At 2016-utgaven er så god er en kombinasjon av måten produsenten jobber på og ikke minst årgangen. Barmès-Buecher er en av fortsatt få, men økende antall produsenter som jobber biodynamisk i Alsace. Og i Hengst er det flere. Barmès-Buechers parsell er på 0,52 hektar som i 2016 ga 3200 flasker. Siden vinmarken er sørvendt, får druene maksimalt med sol, men i årganger som 2016 også veldig god friskhet. Det bidrar dessuten det kalkholdige jordsmonnet til. 

Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik

Geneviève Barmès etablerte Barmès-Buecher sammen med mannen François i 1985, men siden hans tragiske død i 2011 har hun fått barna Sophie og Maxime med på laget. Foto: Philippe Giraud
 
 

Mens Hengst ligger i Wintzenheim, holder Barmès-Buecher til i nabolandsbyen Wettolsheim. De har til sammen 17 hektar fordelt på sju ulike terroir, tre grand cru-er inkludert. Siden Hengst i utgangspunktet var mest kjent for sin gewürztraminer, dyrker Barmès-Buecher også denne druen i Hengst samt i grand cru-ene Steingrubler og Pfersigberg. Men det er utvilsom Hengst som er juvelen i kronen.

Ved siden av grand cru-ene lager Barmès-Buecher også andre virkelig supre rieslinger og i en enda gunstigere prisklasse. Leimental Riesling 2016 kommer fra en liten parsell med jordsmonn bestående av lagvis kalk og leire. Derav navnet og derav konsentrasjonen og kraften. Clos Sand Riesling 2016 er på sin side noe slankere men minst like mineralpreget gitt at druene kommer fra granittjordsmonn.

Se alle vinene fra Barmès-Buecher her

Hos Barmès-Buecher følges biodynamiske prinsipper og her er Maxime igang med å lage et av preparatene. Foto: Philippe Giraud

Slik høres det ut når årets druer gjærer

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken
Dagens rett

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken

Grillet kylling er manges favoritt når middagen må raskt på bordet. Med enkle grep gir du den litt ekstra smaksdybde.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her