Godbiter i pollisten
Her får du riesling i kraftformat

Her får du riesling i kraftformat

Fra grand cru-vinmarken Hengst kommer det riesling med en helt spesiell kraft.
Aase E. Jacobsen
26 September 2018 - 13:45
 

Barmès-Buecher Riesling Grand Cru Hengst 2016 er i siste årgang ut en imponerende vin, både for druesorten, området, vinmarken og ikke minst produsenten. Jeg har smakt den samme vinen i både 2000-, 2004- og 2008-årgang og 2016 viser en intensitet de andre utgavene ikke kunne oppvise. Men vi snakker likevel om marginale forskjeller, for Barmès-Buechers Hengst-riesling har hver gang vært en stor opplevelse – og jeg har selv hatt deres Hengst-riesling som nummer to etter Josmeyers. Om vi ser bort fra 2012-utgaven fra Josmeyer som er den beste Hengsten jeg noen gang har smakt, er de nå på linje. Og det er virkelig en unik situasjon å ha flere valgmuligheter fra den absolutte øverste hylle i Alsace.

Barmès-Buechers Hengst 2016 er rik og kraftig med en bred aromapalett, enorm munnfølelse og flott fruktrikdom og markant mineralpreg, og ikke minst en veldig lang ettersmak. Dette er ikke en riesling for lette sjømatretter, derimot bør den serveres til and, lam, svin, kalv eller kylling. Og aller helst bør

At 2016-utgaven er så god er en kombinasjon av måten produsenten jobber på og ikke minst årgangen. Barmès-Buecher er en av fortsatt få, men økende antall produsenter som jobber biodynamisk i Alsace. Og i Hengst er det flere. Barmès-Buechers parsell er på 0,52 hektar som i 2016 ga 3200 flasker. Siden vinmarken er sørvendt, får druene maksimalt med sol, men i årganger som 2016 også veldig god friskhet. Det bidrar dessuten det kalkholdige jordsmonnet til. 

Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik

Geneviève Barmès etablerte Barmès-Buecher sammen med mannen François i 1985, men siden hans tragiske død i 2011 har hun fått barna Sophie og Maxime med på laget. Foto: Philippe Giraud
 
 

Mens Hengst ligger i Wintzenheim, holder Barmès-Buecher til i nabolandsbyen Wettolsheim. De har til sammen 17 hektar fordelt på sju ulike terroir, tre grand cru-er inkludert. Siden Hengst i utgangspunktet var mest kjent for sin gewürztraminer, dyrker Barmès-Buecher også denne druen i Hengst samt i grand cru-ene Steingrubler og Pfersigberg. Men det er utvilsom Hengst som er juvelen i kronen.

Ved siden av grand cru-ene lager Barmès-Buecher også andre virkelig supre rieslinger og i en enda gunstigere prisklasse. Leimental Riesling 2016 kommer fra en liten parsell med jordsmonn bestående av lagvis kalk og leire. Derav navnet og derav konsentrasjonen og kraften. Clos Sand Riesling 2016 er på sin side noe slankere men minst like mineralpreget gitt at druene kommer fra granittjordsmonn.

Se alle vinene fra Barmès-Buecher her

Hos Barmès-Buecher følges biodynamiske prinsipper og her er Maxime igang med å lage et av preparatene. Foto: Philippe Giraud

Slik høres det ut når årets druer gjærer

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her