Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
BARMES_BUECHER_HENGST_RIESLING_HR140129%20%E2%80%93%20Kopi.jpg

Her får du riesling i kraftformat

Fra grand cru-vinmarken Hengst kommer det riesling med en helt spesiell kraft.
Aase E. Jacobsen
26 September 2018 - 13:45
 

Barmès-Buecher Riesling Grand Cru Hengst 2016 er i siste årgang ut en imponerende vin, både for druesorten, området, vinmarken og ikke minst produsenten. Jeg har smakt den samme vinen i både 2000-, 2004- og 2008-årgang og 2016 viser en intensitet de andre utgavene ikke kunne oppvise. Men vi snakker likevel om marginale forskjeller, for Barmès-Buechers Hengst-riesling har hver gang vært en stor opplevelse – og jeg har selv hatt deres Hengst-riesling som nummer to etter Josmeyers. Om vi ser bort fra 2012-utgaven fra Josmeyer som er den beste Hengsten jeg noen gang har smakt, er de nå på linje. Og det er virkelig en unik situasjon å ha flere valgmuligheter fra den absolutte øverste hylle i Alsace.

Barmès-Buechers Hengst 2016 er rik og kraftig med en bred aromapalett, enorm munnfølelse og flott fruktrikdom og markant mineralpreg, og ikke minst en veldig lang ettersmak. Dette er ikke en riesling for lette sjømatretter, derimot bør den serveres til and, lam, svin, kalv eller kylling. Og aller helst bør

At 2016-utgaven er så god er en kombinasjon av måten produsenten jobber på og ikke minst årgangen. Barmès-Buecher er en av fortsatt få, men økende antall produsenter som jobber biodynamisk i Alsace. Og i Hengst er det flere. Barmès-Buechers parsell er på 0,52 hektar som i 2016 ga 3200 flasker. Siden vinmarken er sørvendt, får druene maksimalt med sol, men i årganger som 2016 også veldig god friskhet. Det bidrar dessuten det kalkholdige jordsmonnet til. 

Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik

Geneviève Barmès etablerte Barmès-Buecher sammen med mannen François i 1985, men siden hans tragiske død i 2011 har hun fått barna Sophie og Maxime med på laget. Foto: Philippe Giraud
 
 

Mens Hengst ligger i Wintzenheim, holder Barmès-Buecher til i nabolandsbyen Wettolsheim. De har til sammen 17 hektar fordelt på sju ulike terroir, tre grand cru-er inkludert. Siden Hengst i utgangspunktet var mest kjent for sin gewürztraminer, dyrker Barmès-Buecher også denne druen i Hengst samt i grand cru-ene Steingrubler og Pfersigberg. Men det er utvilsom Hengst som er juvelen i kronen.

Ved siden av grand cru-ene lager Barmès-Buecher også andre virkelig supre rieslinger og i en enda gunstigere prisklasse. Leimental Riesling 2016 kommer fra en liten parsell med jordsmonn bestående av lagvis kalk og leire. Derav navnet og derav konsentrasjonen og kraften. Clos Sand Riesling 2016 er på sin side noe slankere men minst like mineralpreget gitt at druene kommer fra granittjordsmonn.

Se alle vinene fra Barmès-Buecher her

Hos Barmès-Buecher følges biodynamiske prinsipper og her er Maxime igang med å lage et av preparatene. Foto: Philippe Giraud

Slik høres det ut når årets druer gjærer

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her