Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Det er essensen i denne krydrete lekkerbiskenen av en rødvin fra Etna og Sicilia.

Bilde: 

I Custodi Pistus Etna Rosso 2013 er en deilig og krydret rødvin som har med seg mye karakter fra «hjemstedet» som er under vulkanen Etna på Sicilia. Nærmere bestemt Moganazzi på nordsiden av Etna. Her vokser druene litt i skjul for den intense solsteken på disse breddegrader samtidig som det vulkanske jordsmonnet magasinerer varme slik at druene får en lang og jevn modning. Og ikke minst at vinmarkene ligger høyt, ved 650 m.o.h. Her er det alltid et lite kjølig drag. Dermed blir også alkoholpotensialet i druene moderat. I Pistus er det snakk om 12,5 prosent. Og det kler den utrolig godt. Det gjør også de fine tanninene og syrefriskheten. Alt i alt en super matvin til det meste av kjøtt, også smaksrike retter.

Les mer om Etnas viner her

Vinmark i Moganazzi.

Tåler en støyt gjør også dens hvite parallell, I Custodi Ante Etna Bianco 2014, som har de samme trekkene, bare i hvitvinsdrakt. Den kommer fra enda mer høyere beliggende vinmarker, opp mot 1200 m.o.h., i Nave, på nordvestsiden og Puntalazzo, på nordøstsiden av Etna.

Vinen har en besnærende fersk fruktkarakter med stor intensitet. En lekker matvin til så vel smaksrik sjømat som grønnsaksretter.  

Salvo Foti Bilde: Docusud

Produsenten I Custodi delle Vigne dell’Etna har bare 10 års historie, men initiativtaker Mario Paoluzi fikk med seg Etna-guru Salvo Foti og hans gruppe av vinbønder I Vigneri, og disponerer i dag 13 hektar tett beplantet vinmark fordelt på tre adresser. I Custodi betyr forresten «vaktmesterne» og ideen bak er å ta vare på denne unike skatten som Etnas vinmarker er.

Innhøstning i vinmarken Centenaria med mer enn 100 år gamle vinplanter.
Bilde: 

Selv om I Custodi Ætneus Etna Rosso 2010 ikke sjarmerte meg like mye som de to andre da jeg smakte den sist, vet jeg at dette er en vin med et virkelig stort potensial som vil by på mye i mange år framvoer. En aromatisk sett blockbuster som trenger tid i kjelleren og som om den nytes nå, må helles i en karaffel. Den får sine druer fra inntil 150 år gamle vinstokker som overlevde phylloxera takket være at de vokser i vulkansand og derfor er upodet. Her får du virkelig en smak av historie selv om vinen er laget på moderne måte med delvis avstikling og avsluttende gjæring i eikefat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

I Custodi Pistus Etna Rosso 2017

Produsent:
I Custodi delle vigne dell'Etna
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
1753801
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

I Custodi Ante Etna Bianco 2016

Produsent:
I Custodi delle vigne dell'Etna
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
299,00 kr
Varenummer:
1753201
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

I Custodi Ætneus Etna Rosso 2012

Produsent:
I Custodi delle vigne dell'Etn
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
305,00 kr
Varenummer:
1753901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen