Godbiter i pollisten
Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Det er essensen i denne krydrete lekkerbiskenen av en rødvin fra Etna og Sicilia.
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2018 - 13:45
Bilde: 

I Custodi Pistus Etna Rosso 2013 er en deilig og krydret rødvin som har med seg mye karakter fra «hjemstedet» som er under vulkanen Etna på Sicilia. Nærmere bestemt Moganazzi på nordsiden av Etna. Her vokser druene litt i skjul for den intense solsteken på disse breddegrader samtidig som det vulkanske jordsmonnet magasinerer varme slik at druene får en lang og jevn modning. Og ikke minst at vinmarkene ligger høyt, ved 650 m.o.h. Her er det alltid et lite kjølig drag. Dermed blir også alkoholpotensialet i druene moderat. I Pistus er det snakk om 12,5 prosent. Og det kler den utrolig godt. Det gjør også de fine tanninene og syrefriskheten. Alt i alt en super matvin til det meste av kjøtt, også smaksrike retter.

Les mer om Etnas viner her

Vinmark i Moganazzi.

Tåler en støyt gjør også dens hvite parallell, I Custodi Ante Etna Bianco 2014, som har de samme trekkene, bare i hvitvinsdrakt. Den kommer fra enda mer høyere beliggende vinmarker, opp mot 1200 m.o.h., i Nave, på nordvestsiden og Puntalazzo, på nordøstsiden av Etna.

Vinen har en besnærende fersk fruktkarakter med stor intensitet. En lekker matvin til så vel smaksrik sjømat som grønnsaksretter.  

Salvo Foti Bilde: Docusud

Produsenten I Custodi delle Vigne dell’Etna har bare 10 års historie, men initiativtaker Mario Paoluzi fikk med seg Etna-guru Salvo Foti og hans gruppe av vinbønder I Vigneri, og disponerer i dag 13 hektar tett beplantet vinmark fordelt på tre adresser. I Custodi betyr forresten «vaktmesterne» og ideen bak er å ta vare på denne unike skatten som Etnas vinmarker er.

Innhøstning i vinmarken Centenaria med mer enn 100 år gamle vinplanter.
Bilde: 

Selv om I Custodi Ætneus Etna Rosso 2010 ikke sjarmerte meg like mye som de to andre da jeg smakte den sist, vet jeg at dette er en vin med et virkelig stort potensial som vil by på mye i mange år framvoer. En aromatisk sett blockbuster som trenger tid i kjelleren og som om den nytes nå, må helles i en karaffel. Den får sine druer fra inntil 150 år gamle vinstokker som overlevde phylloxera takket være at de vokser i vulkansand og derfor er upodet. Her får du virkelig en smak av historie selv om vinen er laget på moderne måte med delvis avstikling og avsluttende gjæring i eikefat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her