Godbiter i pollisten
Her får du konsentrasjonen fra god portvin uten sødmen og alkoholen

Her får du konsentrasjonen fra god portvin uten sødmen og alkoholen

Det er ikke bare portvin som er strålende i 2019 – også de tørre rødvinene fra superprodusenten Luis Seabra er i toppform.
08 September 2021 - 12:45

9054473.jpg [604.44 KB]Luis Seabra Xisto Ilimitado Red 2019 byr på solid kraft for en liten penge, og ikke minst er den en rødvin med et uttalt jordsmonns- og mineralpreg. Her er både salt- og jerntoner, super friskhet og god tørrhet fra finkalibrerte tanniner. Dette er så godt som druer blir i Douro, og kunne derfor vært brukt til portvin med et langt liv foran seg.

Men jeg og sikkert mange med meg, er glad for at ikke alle de beste druene fra de gamle samplantede parsellene i Cima Corgo, midt i hjertet av portvins-Douro, ender opp i noe som er søtt og sterkt.

Så har da produsenten Luis Seabra bakgrunn fra selveste Niepoort og kjenner hver krik og krok i den mangslungne Douro-dalen med sine sidedaler og terrasserte åssider og mylder av druesorter.

Les hva vi skrev om han sist

AD_1610_MG_9020.jpg [644.62 KB]
Luis Seabra i en av parsellene han får druer fra.

9054472.jpg [529.13 KB]Enda mer kraft, men først og fremst i form av mineralitet og syrefriskhet, er det i toppvinen Luis Seabra Xisto Cru Douro Tinto 2019 som kommer fra parseller med blåskifer som gir det kraftigste druematerialet. Disse parsellene har også hvite druer, og i 2019 er druemiksen denne: Rufete, touriga franca, tinta carvalha, alicante bouschet, donzelinho tinto, malvazia preta med flere.

Altså ingen touriga nacional-bombe, derimot en lekkerbisken med moderat alkohol og et veldig godt lagringspotensial. Den konkurrerer med de beste rødviner, også fra andre regioner, og som på samme måte som disse kun finnes i et svært begrenset antall.

Begge er fra den supre 2019-årgangen som jeg nå nylig fikk en heftig forsmak på gjennom min første 2019-vintage, nemlig fra Quinta do Noval. Og det er denne kraften som gjør seg gjeldende også i disse tørre vinene.

At Illimitado koster halvparten skyldes volumene. Jordsmonnet er en blanding av gul skifer og leire som gir en lettere stil enn blåskifer. Plantematerialet er dessuten yngre, 25-60 år mot 80+ for Xisto Cru som er toppvinen i både rød og hvit utgave. Den siste er dessverre ikke lenger tilgjengelig.

Illimitado lages i et antall på 51.000 flasker, men håndarbeidet er det samme. En tredel av druene fottråkkes. En tredel gjæres som hele klaser i fat, resten kjøres i sement; svovling og filtrering er moderat. Modningen finner sted i 14 måneder i brukt fransk eik. 

10442001x.jpg [41.46 KB]Selv om 2019 nå er historie for den hvite Illimitado, smaker 2020-utgaven også supergodt. Veldig fersktappet riktignok, men også med mye stoff som lover godt for framtiden. For sågar hvit tørr Douro-vin lagrer veldig godt. Aller best synes jeg de tørre hvite tar seg ut i kjøligere årganger, som eksempelvis 2014. Men selv fra et rekordvarmt og rekordtidlig år som 2020 viser den god struktur og friskhet hvilket skyldes at rabigato er hoveddrue, den har en unik evne til å beholde syren.

Les mer om satsingen på de hvite druene i Douro her

Dessuten kommer druene fra høytliggende vinmarker i Douro Superior, sør for Douro-elven i underområdet Meda. De terrasserte vinmarkene med primært glimmerskiferjordsmonn ligger her mellom 500 og 600 m.o.h.. En alkoholgrad på 12,3 prosent forteller også sitt til at vinmarkene i høyden ikke blir like påvirket av heten og tørken som de som ligger nede ved Douro-elven.

Xisto betyr skifer og forteller at vinene kommer fra vinmarker med en eller annen type skiferjordsmonn. Vinserien har sågar fått en (norsk) valp oppkalt etter seg. Den eies av en ansatt hos den norske importøren, men i disse koronavalpetider er det ikke utenkelig at flere vil falle for fristelsen – så mange fans som Luis Seabra har fått i Norge etter de første årgangene ble tilgjengelig for fem år siden. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her