Godbiter i pollisten
Få øynene opp for Portugals nye vinstjerne

Få øynene opp for Portugals nye vinstjerne

Luis Seabras viner er relativt nye på markedet, men har vært i Norge et par år og demonstrerer solid kvalitet – i både hvitt og rødt. Stjernestatusen hadde han allerede før han startet opp for seg selv i 2012.
25 Juli 2018 - 14:45

Granito Cru Alvarinho 2016 er en strålende vinho verde hvitvin med solid kjøttfull gul syrlig frukt og et underliggende mineralpreg. Den har så god frukt at den uten problem tar vanskelige aromaer i form av syre, salt og/eller røyk. Den følger derfor mer enn gjerne sushi av alle typer.

Bak denne vinen står altså Luis Seabra som i 2012 etter ni år som vinmaker hos Niepoort valgte å starte opp for seg selv. Den første vinen var Granito Cru Alvarinho. Druene kjøper han fra fire små parseller Melgaço i den nordlige delen av Vinho Verde. Denne delen av Vinho Verde er kjent for sitt svakt rosa granittjordsmonn, som sørger for alvarinho med godt lagringspotensial. I vinkjelleren lar Luis den ferdiggjærete vinen (kun spontangjæring her og bare gamle store fat) få gjøre seg fetere på bunnfallet i nærmere et år.

Les mer om Vinho Verde/Minho

Mens det er granittjordsmonn i Vino Verde, er det skifer i de beste parsellene i Douro. Derfor kaller han porteføljen herfra for Xisto som betyr skifer på portugisisk.

Luis Seabra i en av parsellene han får druer fra. Foto: alexandre_delmar
 

Og skifer ligger i bakgrunnen som et mineralsk-jordlig preg i Xisto Ilimitado Tinto 2016 som er hans rimeligste røde Douro og den som det er størst tilgjengelighet av. Den er en typisk Douro-vin i den forstand at den har mange druer i miksen. Likevel leser jeg at den i 2015-årgangen (som var riktig så god) ble avvist av Douros vinmyndigheter som «defekt». Den måtte derfor ha det mindre prestisjefylte betegnelsen vinho (altså vin) og ikke Douro DOP. Men i 2016 er åpenbart alt i orden ifølge etiketten. Og 2016 er for øvrig sist ut av offisielt deklarerte portvinsårganger, og den første siden 2011 (selv om mange vinhus på selvstendig basis har lansert vintage portvin.

Les mer om Douro og portvin

 
 

Druene til denne tørre rødvinen fra «skifer uten grenser» (det betyr altså navnet) kommer fra hjertet av portvins-Douro, nemlig Cima Corgo. I disse parsellene har skiferen en gyllen farge, mens i andre kan den være kaldere, grå og sågar blå. Jo kaldere farge på skiferen, jo mer struktur til vinen gir jordsmonnet. Luis’ røde toppviner kommer fra blåskifer i Cima Corgo. Forskjellen på Xisto Cru Tinto og Indie Xisto Tinto, begge smakt i 2014-årgang i september i fjor, er ikke veldig stor rent sensorisk eller strukturelt. Indie er ørlite grann åpnere og Cru viser litt mer eik, men de har ulik druemiks med omtrent like mange druesorter og forskjellig opphav, selv om vi snakker om korte avstander. Forskjellen vil nok bli mer tydelig med alder for de tørre rødvinene fra Douro lagrer veldig godt.

Aller mest imponerende i Luis Seabra-portføljen er den hvite Xisto Cru Branco 2015 som i likhet med de to andre toppvinene kommer i mikrokvanta til Norge. Druematerialet kommer fra Douro Superior som ligger høyere og dermed er litt kjøligere enn Cima Corgo. Parsellene som har både skifer og granitt ligger ved 650-700 meter over havet og vinstokkene er like gamle som for de røde toppvinene, mer enn 80 år gamle. Selv om druene bærer obskure navn som rabigato, síria, gouveio, viosinho og donzelinho branco, har likevel den resulterende vinen stort raffinement.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker
Dagens rett
Pannestekt kveite med braisert fennikel, grønne bønner- og erte-sauté, chimichurri

Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker

Fennikel, bønner og erter fra nærmeste reko-leverandør, er på sitt beste akkurat nå. De fortjener å få følge av det beste fra havet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik mikser du den originale margaritaen
Ukens drink
Margarita

Slik mikser du den originale margaritaen

Margarita en av de aller mest kjente og myteomspunne drinkene. Om du lurer på hvorfor drinken har fått dette navnet, les videre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det
+
Tester
Nyheter whisky, rom og cognac spesialpol september 2021

Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det

For i september kan du få tak i noen virkelige perler. Men også whisky- og cognacelskerne er tilgodesett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften forlenger du smaken av sommeren
Dagens rett
Tomatterte med blåmuggost og honning

Med denne oppskriften forlenger du smaken av sommeren

Nå er tomatene på sitt aller beste. Pakket inn i sprø og gyllen paideig med pikante biter av blåmuggost, ferskrevet sitron og små gylne dråper av honning blir de enda bedre og proppfulle av smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker
Dagens rett
Pannestekt kveite med braisert fennikel, grønne bønner- og erte-sauté, chimichurri

Kveite stortrives med sensommerlige ingredienser - vær forberedt på avhengighetsskapende smaker

Fennikel, bønner og erter fra nærmeste reko-leverandør, er på sitt beste akkurat nå. De fortjener å få følge av det beste fra havet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik mikser du den originale margaritaen
Ukens drink
Margarita

Slik mikser du den originale margaritaen

Margarita en av de aller mest kjente og myteomspunne drinkene. Om du lurer på hvorfor drinken har fått dette navnet, les videre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer
Annonse
Vinsmaking Horeca

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer

Vi inviterer deg til å møte våre vinprodusenter og smake på et bredt utvalg viner fra blant annet Napa Valley, Sonoma County, Santa Barbara, Lodi, Paso Robles og Monterey.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mandag er pastadag - du må prøve denne vrien
Dagens rett
Pasta med kjøttboller og frisk tomatsaus

Mandag er pastadag - du må prøve denne vrien

Pasta med tomatsaus er en norsk familiefavoritt. Prøv dagens oppskrift med hjemmelagede kjøttboller. Det bør bli suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er utrolig hvor lite som skal til for å lage god smak
Dagens rett
Grønnsaksgryte med eple og hodekål

Det er utrolig hvor lite som skal til for å lage god smak

Kål, gulrøtter og løk kickes opp med litt karri. Det er klart for en kjøttfri middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det
+
Tester
Nyheter whisky, rom og cognac spesialpol september 2021

Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det

For i september kan du få tak i noen virkelige perler. Men også whisky- og cognacelskerne er tilgodesett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her