Historiens beste vinkjøp?

Vi slutter aldri å la oss imponere av ukens vin som til tross for stadig økende konkurranse i sitt behagelige prissjikt ikke bare fra den nye verden men også fra egne rekker, stadig er en vinner og trolig det beste vinkjøpet generelt sett.

Portugisiske Periquita 2010 (670) , nå i 1999-utgave, er en sjelden fugl siden den klarer å holde samme høye kvalitet år etter år. For to år siden feiret den 150 års jubileum, og det forundrer oss ikke om den var best i klassen den gangen også. Uansett er den verdens eldste vinvaremerke. Allerede i 1855 ble vin solgt med Periquita-navnet på etiketten.

Årsaken til denne langvarige suksessen er at dette er en dønn ærlig vin. En vin som det ikke jukses med i den forstand at produsenten, José Maria Fonseca Successores, som for øvrig er Portguals største innehaver av vinmarker, ikke prøver å tjene enda mer penger ved å fire på kravene til kvalitet på råvaren eller fremstillingsprosessen. Enda volum for Periquita er ganske høyt til å være en så jevnt god vin, rundt seks millioner flasker som er en kraftig økning i løpet av de to siste tiårene. Verdens mest trofaste Periquita-fans finnes i Skandinavia med danskene på topp hva volum angår, Sverige ligger på tredje og Norge på en god femteplass. Med så store volum rekker ikke Fonsecas 500 hektar vinmarker til, derfor må 40 prosent av druebehovet til Periquita kjøpes hos kontraktfestede vinbønder i Sétubal.

Periquita lages på tradisjonelt vis hvilket innebærer at mosten under gjæringen som foregår ved 28 grader og som er optimalt for druen castelão francês, pumpes kontinuerlig over drueskallene slik at mest mulig av smak og fargestoffer trekkes ut (såkalt remontage). Vinen får en påfølgende modning i store franske fat fra 600 til 20.000 liter og av forskjellig alder samt ettermodning i flaske. Dermed er vinen drikkeklar når den etter halvannet år sendes ut på markedet. Som den for tiden tilgjengelige 99-utgaven. Nydelig duft av røde skogsbær, skogbunn, animalskhet og fat. Saftig anslag, veldig godt bærpreg, god stofflighet, svært gode syrer og tanniner som vokser utover mot slutten, lett jordlig og krydret finish. Topp kvalitet for pengene.

Og nå når lammesesongen er over oss for fullt kan du trygt kjøpe inn noen ekstra flasker, for Periquita passer til de fleste lammeretter, enten kjøttet tilberedes som gryte eller steik. Og skulle du få noen flasker til overs, er det bare fint for Periquita har en eventyrlig evne til å modnes meget sakte. I et godt år som 1999, for øvrig det beste på 90-tallet sammen med 1995, holder den fint i ti år. Om ikke altfor lenge kommer 2000-årgangen som i følge ryktene skal være enda bedre, og 2001 blir på samme nivå, så det lønner seg å holde et øye med Periquita.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen