Drikke
Historisk røverkjøp

Historisk røverkjøp

Denne klassikeren fra Rheingau er et realt kupp i taxfreebutikken.
Aase E. Jacobsen
26 August 2011 - 13:27

Kloster Eberbach Steinberger Riesling 2011 (11071) koster bare kroner 85 kroner og du sparer 55 kroner i forhold til polprisen. Men selv på polet er den et kupp. For her snakker vi om en av de meste tradisjonsrike produsentene i hele Tyskland, enn si hele verden.

Steinete jordsmonn
Den kommer nemlig fra en vinmark med svært lange tradisjoner, Steinberg, som har tilhørt det opprinnelige cistercienserklosteret Eberbach siden 1239. De i alt 30 hektarene er omgitt av en i alt 3 km lang mur. Jordsmonnet er rikt på fossiler og har et steinete skiferholdig øvre jordlag. I bunnen er det sand. Sammen sørger dette for god drenering, mineralsk karakter i vinen samt god magasineringsevne for solvarmen. Vinmarken er sør-sørvestvendt og ligger høyt oppe i Rheingau-åsen hvilket sikrer masse sol og dermed høy modning i druene.

Steinberg spesial
Vår vin er laget av druer med lavest tillatte Oechsle-vekt, såkalt qualitätswein og uten prädikat (kabinett, spätlese osv). Det innebærer i prinsippet druene som plukkes først. Utover høsten resulterer druer herfra i en lang rekke kvaliteter. De siste som plukkes er til de edelsøte vinene som auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese og eventuelt eiswein. Eberbach selekterer også druer fra Steinberg til sin spesialportefølje, de såkalte Cabinetkeller-vinene, som er laget slik at de vil kunne tåle et langt liv i kjelleren, med noe mer restsødme enn det som vanligvis forbindes med trocken, men fortsatt på den tørre siden.

Godt lagringspotensial
En slik finnes på polet i dag. Kloster Eberbach Steinberger Riesling Cabinetkeller 2007 (92013) er en virkelig flott og lovende vin for de neste 20 årene - minst. 1959-utgaven som ikke er i salg i Norge, men som sikkert fortsatt vil dukke opp på Eberbachs berømte årlige auksjoner (i år 24. september), er fortsatt i veldig god form med stor friskhet, om enn veldig utviklete aromaer i retning sopp og kjeller.

En rimeligere og helt tørr tilnærming til denne berømte vinmarken er Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett Trocken 2009 (59367) som også har et veldig godt lagringspotensial.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her