Historisk røverkjøp

Historisk røverkjøp

Denne klassikeren fra Rheingau er et realt kupp i taxfreebutikken.

Kloster Eberbach Steinberger Riesling 2011 (11071) koster bare kroner 85 kroner og du sparer 55 kroner i forhold til polprisen. Men selv på polet er den et kupp. For her snakker vi om en av de meste tradisjonsrike produsentene i hele Tyskland, enn si hele verden.

Steinete jordsmonn
Den kommer nemlig fra en vinmark med svært lange tradisjoner, Steinberg , som har tilhørt det opprinnelige cistercienserklosteret Eberbach siden 1239. De i alt 30 hektarene er omgitt av en i alt 3 km lang mur. Jordsmonnet er rikt på fossiler og har et steinete skiferholdig øvre jordlag. I bunnen er det sand. Sammen sørger dette for god drenering, mineralsk karakter i vinen samt god magasineringsevne for solvarmen. Vinmarken er sør-sørvestvendt og ligger høyt oppe i Rheingau-åsen hvilket sikrer masse sol og dermed høy modning i druene.

Steinberg spesial
Vår vin er laget av druer med lavest tillatte Oechsle-vekt, såkalt qualitätswein og uten prädikat (kabinett, spätlese osv). Det innebærer i prinsippet druene som plukkes først. Utover høsten resulterer druer herfra i en lang rekke kvaliteter. De siste som plukkes er til de edelsøte vinene som auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese og eventuelt eiswein. Eberbach selekterer også druer fra Steinberg til sin spesialportefølje, de såkalte Cabinetkeller-vinene, som er laget slik at de vil kunne tåle et langt liv i kjelleren, med noe mer restsødme enn det som vanligvis forbindes med trocken, men fortsatt på den tørre siden.

Godt lagringspotensial
En slik finnes på polet i dag. Kloster Eberbach Steinberger Riesling Cabinetkeller 2007 (92013) er en virkelig flott og lovende vin for de neste 20 årene - minst. 1959-utgaven som ikke er i salg i Norge, men som sikkert fortsatt vil dukke opp på Eberbachs berømte årlige auksjoner (i år 24. september), er fortsatt i veldig god form med stor friskhet, om enn veldig utviklete aromaer i retning sopp og kjeller.

En rimeligere og helt tørr tilnærming til denne berømte vinmarken er Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett Trocken 2009 (59367) som også har et veldig godt lagringspotensial.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen