Historiske godsaker

Det er spesielt to svært vellagrete hetviner av det sjeldne slaget som gjør at du skal legge veien om spesialpolet i desember.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2009 - 10:40

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

For når du kan få en snart 70 år gammel vin til under sju hundre kroner, så bør du kjenne din besøkelsestid. Og best av alt er at Rivesaltes 1930 (og 1945) fra Domaine Sarrat finnes i relativt rikelig monn. I hvert fall sammenlignet med de andre godsakene som legges ut for salg fra kl 10 torsdag 3.12 på Briskeby i Oslo og Valkendorf i Bergen.

Siden det er spådd kaldt vær i begge byer, lønner det seg å kle seg godt for den som skal stå i kø. For det må du garantert for å sikre deg andre sjeldenheter som Ducru-Beaucaillou 1966. Hvis alle 43-åringer hadde vært like naturlig rynkefrie som denne, ja da hadde det ikke vært noen sak.

Et av de største kuppene er likevel den hvite bordeaux-en Couhins-Lurton i 1994-versjon. En imponerende vin, til en fantastisk pris, både i vanlig og i dobbelmagnum størrelse. Det er også La Louvière 1990 som i denne store flasken er et langt bedre kjøp enn 1989-utgaven av samme som ble sluppet i november. Og den hvite La Louvière 1995 som også kom i november finnes fortsatt til samme utrolig gunstige pris, men i dobbelmagnum. Perfekt for den store festen.

17 av desembernyhetene i spesialutvalget er testet. Se deres smaksnotater ved å klikke på produktene nedenfor.
 
Champagne
 
Hvitvin
 
Rødvin
 
Hetvin

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Briskeby i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her