Hjemme- og bortepåskevin

Ukens vin er svært godt egnet for den forestående høytiden eller ferietiden, alt etter hvordan du ser det. Den er rimelig nok til å kunne nytes midt i uken, god nok til å nytes på festdagene og upretensiøs nok til å kunne slepes med til fjells eller til f
Aase E. Jacobsen
03 April 2001 - 17:39

Saint-Pierre Cabernet Sauvignon 1999 (varenr. 13223) er med en pris på kroner 79,50 et skikkelig røverkjøp. Til tross for at den er laget av en internasjonal drue har den mer enn nok av regionalkarakter, altså det typiske preget til de røde vinene fra Languedoc i Sør-Frankrike som betyr krydder og urter som timian og rosmarin. Smaken er saftig med fine syrer og tanniner, en super matvin til så vel praktiske kjøttgryter som grillet kylling eller annet kjøtt og ikke minst påskelammet. Den gjør også en god jobb som kosevin på grunn av den fine leskende stilen.

Domaines des Roches er ingen vingård, kun et varemerke tilhørende produsenten Virginie som eier 300 hektar vinmarker og disponerer ytterligere 650, ingen liten butikk med andre ord. Virginie produserer både AOC-viner og viner med betegnselsen Vin de Pays d'Oc som her er ensbetydende med fruktige viner beregnet på å drikkes mens de er unge. Druene til Saint-Pierre som kommer fra både relativt sett kjøligere deler av Hérault og varmere områder nærmere Béziers, er høstet om natten for å sikre best mulig kvalitet. En liten andel av vinen har fått et opphold på 4 måneder i nye amerikanske og franske eikefat noe som gir den vellagete billigvinen ekstra dybde.

En litt fyldigere en
Men hvis du synes at påsken og påskelammet må feires med litt fyldigere viner, og prisen ikke på død og liv må være under hundrelappen, anbefaler vi en cabernet sauvignon fra "over there". Nemlig Paso Robles Cabernet Sauvignon 1995 (varenr. 13230, kr 111,90), en saftig, rund og innsmigrende vin som byr på en god kompott av røde skogsbær og eik. Synes du det høres søtt og klissete ut, så kan vi trøste deg med at det er den slett ikke. God saftighet og bløte tanniner sikrer at den kan nytes så vel alene som til det før nevnte lammet eller hva annet av gode kjøttretter som måtte stå på menyen.

Paso Robles har benevnelsen California hvilket innebærer at druene til fra hele fylket, men selvsagt med hovedvekt i de nordlige delene, da Sør-California er lite egnet til dyrking av kvalitetsdruer. Produsenten Indigo Hills Winery eies av verdens største vinprodusent Gallo som i de siste årene har rettet fokus mot stadig bedre viner.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her