JULEMAT: Hjemmelaget jordbæris til julaften
Julemat

Hjemmelaget jordbæris til julaften

Om riskrem ikke er hellig på julaften, kan du kanskje prøve denne dessertoppskriften som hele familien vil sette pris på.

Desserten er kanskje det viktigste innslaget julaften, i hvert fall for barna som selvsagt foretrekker det søte fremfor ribbe og surkål eller hva nå enn står på menyen den dagen.

Dessuten markerer desserten også slutten på et måltid som ofte kommer før det som barna mener er hele vitsen med julefeiringen, nemlig pakkene.

Alle de gode juledessertene finner du her

Derfor må juledesserten være akkurat slik barna vil ha den: god og søt og passe frisk. Jordbæris med vaniljesaus og småkaker har alle egenskapene som skal til for å sette så vel små som store i godt humør. En frisk og lett avslutning på en tung julemiddag.

Legendarisk

Selv om desserten har et barnlig preg, er smaken utviklet nok til at de voksne kan unne seg en god dessertvin til. Og her trengs en vin hvor sødmen er godt balansert av syrer.

En av de mest klassiske søte viner som lages er tokayer, eller tokaji, som er den ungarske betegnelsen.

Etter kommunismens fall i 1989 har landets tokajiprodusenter arbeidet hardt for å få kvaliteten tilbake til førkommunistisk tid, den gang tokaji var legendarisk. Næringen er godt hjulpet av utenlandsk kapital, slik som ved Royal Tokaji Company som eies av blant andre den kjente britiske vinskribenten Hugh Johnson.
 
Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008 (7631) (50cl) er deres enkleste tokaji, 5 Puttonyos markerer graden av sødme i vinen i form av hvor stort innslag av druer med edelråte (botrytis- soppangrep som gjør at druene dehydrerer og at sukkerinnholdet øker) som den inneholder.

5 Puttonyos er det sødmenivået som egner seg best når vinen skal følge en dessert. En 6 "putt" blir eksempelvis for søt (og langt dyrere).

Denne tokayeren er en interessant kandidat til julefeiringen både pris- og smaksmessig. Duften er rik og ganske tung samt lett oksidert i stilen. Den byr på nøtter, tørket aprikos og tydelig botrytispreg. Anslaget er som duften, friskt og syrlig samtidig som det er søtlig med tydelig preg av "lagret" aprikos. De flotte syrene holder seg hele veien og gjør opplevelsen frisk til tross for det rike aromabildet.

Les mer om Royal Tokaji her  

Overfor jordbærisen og vaniljesausen blir disse aromaene noe vel tunge. Friskheten i vinen er imidlertid korrekt i forhold til desserten. Velger du karamellpudding eller en crème brûlée til dessert, kommer den mer til sin rett.

Søtt og syrlig fra Østerrike

Gode syrer finner vi også i nabolandet Østerrike. Vi prøver gjengangeren, Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2011 (2418) (37,5cl) fra giganten Lenz Moser som henter druer fra i alt 2000 hektar hvorav kun 75 tilhører familien. Resten fordeler seg på 3.000 vinbønder. Men kun en liten andel av produksjonen på 15 millioner flasker er søte viner.

Denne trockenbeerenauslesen er laget av druene pinot blanc og bouvier som er relativt nøytrale rent aromamessig men som i det varme klimaet rundt Neusiedlersee oppnår full modning og dermed høy alkohol. Trockenbeerenauslese (TBA) betyr rett og slett utvalgte inntørkete druer.

Normalt er sukkerinnholdet i slike druer så høyt at gjæren ikke klarer å omdanne alt til alkohol. Eksempelvis vil en TBA av druen riesling fra Mosel i Tyskland ligge på 5,5 prosent og ha et restsukkerinnhold på 300 gram. Prestige TBA er ikke på langt nær så søt, og har 11 prosent alkohol. Den kan derfor ikke sammenlignes med sine tyske paralleller.

Den er likevel en flott vin som vil ha et langt liv foran seg. Takket være svært gode syrer kombinert med god sødme som resultat av en vellykket vinhøst, kan du trygt legge denne i kjelleren. Utgaven fra 1964, som også var et meget godt år, smaker fortsatt fortreffelig. Det er ikke mange viner i samme priskategori som har tilsvarende lagringspotensial.

Rimelig kosevin

Den som nå er å finne i polhyllene lar seg selvsagt nyte med stort velbehag i dag. Svært innbydende duft av gule frukter og smør samt et rent botrytispreg. Friskt anslag, rund og intens fruktsødme, syrene balanserer imidlertid sødmen veldig godt. Skikkelig barnerov å drikke vinen i dag, men den matcher desserten perfekt.

Les om Lenz Mozer her

Enda billigere er den greske Samos (6747) (50cl), og dermed et meget godt kjøp.

For her får du det karakteristiske muskatpreget kombinert med smør, tørket frukt i en lett oksidert stil. Den har god og balansert sødme og fin finish.

Lekre sjokoladedesserter

Til desserten går den greit selv om den fortrekker mer karamelliserte aromaer. Den er dessuten utmerket til sjokoladedesserter eller -kaker og den er god å drikke som den er, som kosevin for dem som liker det søte, mens pakkene åpnes.

Veldig godt og søtt

Den kanskje aller mest forførende søtvinen basert på muskatelldruen som lages på denne jord er 
Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria 2012 (13496) (37,5 cl) . Den kommer fra øya Pantellaria utenfor Sicilia. Her dyrkes muskatelldruer under ekstreme forhold. Vinden er nemlig så sterk at vinstokkene nærmest må graves ned i det karrige jordsmonnet.

Den nådeløse solen sørger for optimal modning, og selvsagt ingen botrytis. Deler av druene får henge så lenge på vinstokkene at de tørker, hvilket forklarer den høye konsentrasjonen.

Resultatet er det pureste aprikoseliksir du kan tenke deg. Duften skjuler lag på lag med variasjoner over temaet aprikos, mango og andre eksotiske frukter. Det samme skjer i smaken. Veldig deilig og veldig søt, men samtidig god og frisk.

Aprikossmaken i finishen er så intens at den nærmer seg karamell. Til vår jordbæris blir den litt for søt og tung. Men har du krokanis med aprikossaus, en karamellisert fruktterte, karamellpudding eller crème brûlée på menyen eller bare har lyst på noe veldig godt og søtt, er Ben Ryé tingen.

Bestill drikkeforslagene med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Prøv noen av disse juledessertene

Yoghurtis med jordbær, mandelflarn og vaniljesaus

Fremgangsmåte

Pisk kremfløten luftig.

Bland de andre ingrediensene. Rør kremen forsiktig inn i de andre ingrediensene. Hell i porsjonsformer og sett til innfrysing.

Et kvarter før servering tas isen forsiktig ut av formen, serveres med hjemmelaget vaniljesaus og mandelflarn.

Mandelflarn:
Sett ovnen på 200 grader.

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Vend forsiktig inn stivpiskede eggehviter. Rør inn mel og mandler.

Legg røren på bakepapir på en stekeplate med teskje og stek dem lysebrune ved 200 grader (ca 6-7 minutter).

Skal du forme flarnene må dette gjøres med en gang de kommer ut av ovnen.

Server isen med mandelflarn, friske bær og hjemmelaget vaniljesaus .
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelaget vaniljesaus

Antall porsjoner

6 - 8

Ingredienser

Fremgangsmåte

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en kjele sammen med vaniljestangen og melk.

Kok melkeblandingen opp og hold den varm mens du pisker sukker og eggeplommer kraftig i 3-4 minutter.

Hell så den kokende melken i eggeplommene i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Hell blandingen i en kjele og sett den over svak varme mens du hele tiden rører godt med en treskje.

Sausen må ikke brenne seg og heller ikke koke. Når sausen kommer opp i ca 75 grader (bruk steketermometeret for å måle), er den blitt passe tykk, den må ikke bli varmere.

Ta kjelen av varmen. Overfør til en plast- eller glassbolle og fortsett å piske ennå noen minutter.

Sil eventuelt sausen for å få bort ujevnheter (de sorte prikkene som er vaniljefrøene skal imidlertid ikke fjernes). Sett kjølig med lokk eller plastfilm over. Du kan godt lage den dagen i forveien.
 
 

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen