Ukens kake
En hjerteformet bløtkake blir midtpunktet på kakebordet
Foto: (Dansukker.no)

En hjerteformet bløtkake blir midtpunktet på kakebordet

Når den i tillegg er fylt med en deilig og tykk sitronkrem, er kakelykken sikret.
Aase E. Jacobsen
15 Mai 2025 - 09:33

Om du ikke er så fan av klassiske bløtkaker - som kan bli litt vel bløte, er dette noe du kommer til å like. For her er det bare sukkerbrød og sitronkrem som gjør jobben. Et tips for spiselige (og usprøytede) blomster er syrin som blomstrer mange steder i disse dager. Men også sitronmelisse eller andre småbladete urter gjør jobben sammen med friske bær.

Hjerteformet kake med sitronkrem

Hjerteformet kake med sitronkrem

Fremgangsmåte

  1. Sukkerbrød: Sett ovnen på 175 °C over- og undervarme. 
  2. Smør en hjerteform med avtagbare kanter på ca. 24–26 cm i diameter.
  3. Visp egg, sukker og vaniljesukker lett og luftig.
  4. Bland sammen hvetemel, potetmel, mandelmel og bakepulver i en bolle.
  5. Vend det tørre inn i eggedosisen og bland til en jevn røre.
  6. Hell røren i formen og stek den på nederste rille i ca. 40 minutter.
  7. La kaken hvile i formen i 5 minutter.
  8. Hvelv kaken over på rist og la den avkjøles.
  9. Sitronkrem: Visp fløte, mascarpone, melis og vaniljesukker stivt.
  10. Vend inn skallet og saften fra sitronene, og rør kremen forsiktig sammen.
  11. Ha kremen over i en sprøytepose med valgfri sprøytetipp. 
  12. Montering: 
  13. Skjær ut et hjerte i midten av sukkerbrødet slik at det gjenstår en kant på ca. 4 cm. Det lille hjertet fra midten kan fryses ned til en annen anledning.
  14. Skjær det store hjertet i tre bunner. 
  15. Legg en sukkerbrødbunn på et kakefat og sprøyt topper med sprøyteposen på hele bunnen, litt inn fra kantene. Legg forsiktig på en ny bunn og sprøyt krem på hele denne også. Legg på den siste bunnen og gjenta med sprøyteposen. Pynt med bringebær, jordbær, sitronmelisse og spiselige blomster etter eget ønske. Sikt over melis.

Tips:Du kan fint bruke en annen form om du ikke har hjerteform. Smaken er like god.

Tips: Både sukkerbrødet og sitronkremen kan lages dagen før kaken skal settes sammen.

Mange andre festkaker du kan  bake

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her