Høstgodt

Blant novembernyhetene fra Polet har vi plukket ut mange godbiter som bidrar til å holde høstmørke og -kulde ute.

Novembernyhetene er preget av mange partikjøp, altså av begrenset volum. Siden det er så mange partier denne gangen, er det lov å håpe på at det blir nok til litt flere enn de som står tidlig opp den 3. november. Men det lønner seg alltid å være tidlig ute!
 
Er du blant dem som liker å velge vin under litt mer avslappede omstendigheter, er det nok av andre godbiter å velge mellom. På den rimeligere siden har vi sørfranske Ch. Val Joanis 1994, Domaine des Géais 1994 fra Frankrikes sørvestre hjørne og to ganger chilenske Carmen som henholdsvis Cabernet Sauvignon og Merlot.
 
Er du ute etter noe skikkelig godt å varme deg på, bør du smake Vigorello 1993 fra Toscana eller smaksbombene Jamiesons Run 1995 og Ch. Tahbilk Shiraz 1994, begge fra Australia. Og hvis du leter etter en kraftig hvitvin som ikke er overkjørt av eikebruk, er Geoff Weavers Chardonnay 1995 noe å satse på.
 
Nyhetene som var i salg fra og med 3. november 1997 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. I motsetning til det som er fast praksis for Apéritifs egne tester gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet aldri blindt.
Produktene vurderes etter kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en
 
Meget godt kjøp *****
Godt kjøp ****
Bra vin ***
Akseptabel vin **
Bør unngås *
 
Christer Berens og Remi Madsen er Apéritifs anmeldere når Vinmonopolet lanserer nyheter.
 
Alle priser er utsalgspriser på Vonmonopolet. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
RØD
 
*****
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1968
Marqués de Murrieta Rioja Spania
13516 kr 650
Partivare 600 fl.
Helge Wiig
Mursteinsrød. Flott duft av røde bær, plommer og trevirke med søtlig fruktighet og fint fatpreg. Smaksmessig er vinen elegant, harmonisk og godt utviklet. Rund og behagelig ettersmak. En flott, men selvsagt kostbar vin som nytes nå til svin,lam og lettere fugleretter. Og er du riktig riojafan, bør du benytte denne unike anledningen til å smake noe av det aller ypperste fra regionen. Av kun 1200 flasker igjen har 600 havnet i Norge. Vær derfor forberedt på at den kan være utsolgt!
 
**** ÷
Ch. Grand-Puy Lacoste 1990
5. Cru Pauillac Bordeaux Frankrike
512 kr 405
Partivare 1188 fl.
AD
Mørk, dyp rød. Klassisk Pauillac-duft på høyt nivå: Sedertre, bondegård, lær og mørke bær. Tett, fruktig smak, vinøs, fremdeles i sin ungdom. Her er det godt med syrer og tanniner, lang velbalansert smak, virkelig en rasevin. Den kan nytes nå, men da bør du dekantere den. Vil utvikle seg de nærmeste 10 årene, minst. Drikkes til lam og okse.
 
**** +
Ch. Val Joanis 1994
Chancel Côtes du Lubéron Frankrike
7036 kr 99
Testsalg
Brand Partners
Klar, mørk rød. Fruktig, god nese med blomsteraktig syrahpreg. Fruktig, bløtt anslag, balansert smak, myk og innsmigrende med krydret ettersmak. Drikker godt nå til lam, okse og lettere vilt. Tåler ett års lagring.
 
****
Domaine des Géais 1994
Vignobles Boissonneau Côtes du Marmandais Frankrike
11162 kr 82
Testsalg
Engelstad
Klar, ganske dyp rød farge. Pepper og syrlig frukt i nesen. Smaker av lett syrlige, røde bær med kryddertoner. Stram, fin ettersmak. Kan lagres 1-2 år. Passer til rustikk mat som entrecôte og kjøttgryter.
 
Carmen Cabernet Sauvignon 1995
Carmen Vineyards Central Valley Chile
7059 kr 85
Testsalg
Brand Partners
Mørk rød farge. Solbærpreget duft med innslag av eik og snev av bjørnebær. Smaken gjenspeiler duften med god fylde og lang, tiltalende ettersmak. Drikker godt nå i all sin ungdom og kan lagres i 1-3 år. Tåler rustikk mat som entrecôte og kjøttgryter.
 
Jamiesons Run 1995
Mildara Wines Coonawarra Australia
13546 kr 124
Partivare 12000 fl.
VinCompagniet
Dyp, mørk rød farge. Stor fruktig nese med eikeinnslag og mintkrydder. Bærpreget smak med god fylde. Fin fatpreg og bløte tanniner. God og lang ettersmak. Bør lagres i 2-4 år. Server til alt av vilt, men helst elg eller reinsdyr.
 
Vigorello 1993
San Felice Toscana Italia
13540 kr 179
Partivare 2400 fl.
Brand Partners
Mørk rød farge. Flott, spennende duft av røde og mørke bær, krydder samt et snev av mint. Saftig smak med god fylde og krydderpreg. En elegant vin med et like stilig fatpreg. Tåler 2-5 års lagring. Drikk den til kraftige kjøttretter som vilt.
 
Ch. Montrose 1967
L. Charmolüe/Mähler-Besse 2. Cru Saint-Estèphe Bordeaux Frankrike
13533 kr 429
Partivare 600 fl.
Stenberg & Blom
Brun kant med mørk kjerne. Plommer og moden bordeauxkarakter. Myk og behagelig, runde og bløte syrer og tanniner, fin ettersmak. Nytes med andakt til velkomponerte kjøttretter.
 
Ch. Palmer 1981
Mähler-Besse 3. Cru Margaux Bordeaux Frankrike
13532 kr 445
Partivare 1200 fl.
Stenberg & Blom
Mursteinsrød farge. Dufter av saftige svisker og karamell. Elegant og myk smak, moden og behagelig syrestruktur. En helt moden vin som bør nytes nå sammen med en delikat, mildt krydret lammerett.
 
**** ÷
Carmen Merlot 1996
Carmen Vineyards Central Valley Chile
13511 kr 79
Basisutvalg
Brand Partners
Dyp, mørk rød. God, saftig duft av røde og mørke bær. Bløtt anslag, saftig fylde. En velbalansert vin som drikker godt nå, men kan med fordel lagres noen år. Drikkes til rødt kjøtt (okse og lam).
 
Santa Cristina 1996
Marchesi Antinori Toscana Italia
7578 kr 85
Testsalg
Jami
Mørk, blårød. Elegant, fruktig nese med innslag av kirsebær og mandler. Saftig anslag av røde bær, flott syrestruktur med en del tanniner i finishen, god ettersmak. Denne allroundvinen passer til uendelig mange retter og anledninger. Perfekt når du bare har lyst på et glass rødvin. Drikker utmerket nå og tåler også lagring et par år.
 
Ch. Tahbilk Shiraz 1994
Ch. Tahbilk Victoria Australia
34546 kr 120
Testsalg
Jami
Mørk rød. Duften er pakket med frukt og bær, krydder og mint. Rik og fruktig smak, fin syrlighet som harmonerer godt mot fruktsødmen. Fyldig, lang og fin ettersmak. Den kan drikkes nå til kraftige retter som grillmat og rødt kjøtt. Tåler 8 års lagring.
 
Salice Salentino Reserva 1994
Leone de Castris Puglia Italia
7251 kr 121
Testsalg
Brand Partners
Mørk rød. Søtlig fruktighet med innslag av skog. Smaken følger opp duften. Fin fruktighet og bløte tanniner. En spesiell og spennende vin. Drikker bra i dag, men kan godt legges nederst i kjelleren en stund (2-3 år) før du prøver den på nytt i godt selskap. Server den til okse eller svin.
 
Torre Albéniz Reserva 1992
Bodegas Peñalba Lopez Ribera del Duero
13519 kr 125
Basisutvalg
Stenberg & Blom
Mørk rød. Masse røde og mørke bær samt et litt krydret fatpreg i duften. Godt bærpreget anslag, fin krydret eikesmak, god fylde, men litt stram i finishen. Den kan nytes nå, men vinner med litt lagring. Server til lam eller saftig oksekjøtt.
 
Beaune Grèves Vigne de l''Enfant Jésus 1995
Bouchard Père & Fils Burgund Frankrike
13542 kr 291
Partivare 600 fl.
Engelstad
Klar, burgunderrød. Eik dominerer duften fordi vinen fortsatt er i sin pureste ungdom. Bløtt anslag, god fruktighet, tanniner og syrer tar over i sluttfasen hvilket tilsier at vinen trenger lagring, minst 3 år. Pr i dag er den ikke så veldig god å drikke (***+).
 
HVIT
 
****
Geoff Weaver Chardonnay 1995
Geoff Weaver South Australia
13535 kr 159
Partivare 2688 fl.
Stenberg & Blom
Lys gullgul farge. Frisk, frukt med elegant fatpreg. God, saftig fruktighet med fint integrert eikepreg. Fyldig med god friskhet. Drikk nå, vinner lite på lagring. Passer til kraftige fiskeretter samt patéer av kylling eller svin.
 
*** +
Sancerre la Chatellenie 1996
Joseph Mellot Loire Frankrike
7062 kr 125
Testsalg
Brand Partners
Lys strågul farge. Frisk, ren nese, god fruktighet. Smaken er fruktig med god eleganse. Drikk nå til skalldyr og fisk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen