Høstlig eleganse

Til å starte høstsesongen har vi valgt en internasjonal stjerne fra Toscana. Som selvsagt koster en del men i forhold til hva du får for pengene, er dette vel anvendte kroner. Dropp derfor bag-in-boksen denne uken og unn deg noe virkelig godt til maten eller kjelleren.

La Prima Chianti Classico Riserva 2004 (40294) fra Castello Vicchiomaggio er en usedvanlig elegant vin i sin kategori som dessuten er å få tak i samtlige fullsortimentspol. Dermed er den en av de bedre vinene du enkelt og raskt kan få tak i, i alle fall hvis du bor i nærheten av et av de 51 mest velassorterte polutsalgene.

Som navnet antyder er dette noe av det bedre som lages i Toscana. For det første forteller Chianti Classico om kilden, altså hjertet av området som får lov å kalle vinen chianti. Dette er historisk grunn siden det var etruskerne som introduserte druedyrking allerede for 2500 år siden. Og nærheten til Firenze, to små mil, som i middelalderen var Europas største by med over 100.000 innbyggere innenfor bymurene, gjorde området gull verdt som kilde til å stille storbyens vintørst.

For det andre innebærer riserva at det er en toppvin laget med hjelp av vingårdens beste råvarer både hva angår druer og eikefat. Videre er 1999 et fantastisk år for chianti classico med viner som er nydelige å nyte i dag på grunn av svært moden frukt men som også har et langt liv foran seg. Og for det fjerde er produsenten Castello Vicchiomaggio helt i tetsjiktet for Chianti Classico.

Så da er det ikke rart at La Prima 1999 er så innbydende. Mørk dyp rød farge. Elegant ungdommelig duft av søtlig bærfrukt i retning kirsebær som støttes opp av toastpreg fra fatet og flotte jordsmonnsaromaer. Smaken er saftig og forførende med nydelige syrer og deilig bærsødme og veldig god stofflighet som lover mange gode opplevelser for årene fremover for de som kunne tenke seg å kjøpe noen flasker. Lagringspotensialet til tross, vinen som er fantastisk deilig å drikke allerede nå. Stoffligheten og elegansen gjør at dette er den ultimate matvin, til forseggjorte retter av oksefilet, lam og kalv.

Synes du at 267 kroner er i meste laget, kan du få en forsmak gjennom Ripa delle Mandorle 1998 (40291) fra samme produsent. 1998 er et lettere år enn både 97 og 99, men denne vinen er perfekt å nyte nå mens du lar La Prima godgjøre seg i kjelleren. Duften er elegant med modent preg av søte bær, edelt treverk, kjøtt, lær og fatkrydder. Smaken følger veldig godt opp med nydelig saftighet og fine tanniner samt godt integrert fat i ettersmaken som er lang og god.

Til tross for at Castello Vicchiomaggio har en historie som går tilbake til 800-tallet, er det dagens eiere, familien Matta, og særlig John Matta som har gitt vingårdens stjernestatus. Vicchiomaggio er en av mange åpne vinslott i Chianti hvilket betyr at du ikke bare kan besøke stedet for å smake og kjøpe vin, men også overnatte i en av de veldig klassisk innredede leilighetene og spise et riktig toscansk måltid i restauranten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen