Høsttakkefestvin

På amerikansk vis feirer vi den 23. november høsten, ikke at den gir østlendingene noen særlig god grunn til takk, men likevel. Og da vil vi ha noe helamerikansk i glasset.

Skal takkefesten bli helamerikansk, bør du trå til med helstekt kalkun. Og det kan du får tips om her . Hvis du nøyer deg med å skåle i amerikanske dråper, bør du velge noe som har alt, enten en bourbon som Jack Daniels med masse vanilje hvis du har mest lyst på brennevin eller en kraftig rødvin basert på amerikanernes, eller egentlig californiernes, egen drue, zinfandel. Denne druen hvis historie går tilbake til første halvdel av 1800-tallet (og det er fryktelig gammelt i USA) er ansvarlig for en rekke vinstiler, fra ganske vasne saker til reale smaksbomber. Beringer Zinfandel 1997(varenr. 13679, kr 124) er ingen pyse men heller ikke av de mektigste. Beringer lager stort sett rike viner og denne zinfandelen er også det tatt i betraktning at den tilhører husets enkleste vinserie. Druene som er brukt i vinen er delvis kjøpt inn og kommer fra store deler av California.

Den har alle de typiske trekkene for en vellaget zinfandel, masse bjørnebær, krydder (særlig pepper) og god saftighet. Tanninene er bløte hvilket gjør den god å drikke alene. Men den passer selvsagt til et ganske bredt utvalg retter fra vilt til kraftige retter med kylling eller kalkun (men den må være saftig), grillet kjøtt eller pasta med rike tomatbaserte sauser. Du kan sågar prøve den til saftig svineribbe.

Beringer Vineyards er det eldste vinhuset i Napa Valley. Og et landemerke på grunn av det vakre hovedhuset som er bygget i såkalt rhinsk bindingsverkstil. Beringer-familien er av tysk avstamming og kom til California rundt 1870 da Jacob Beringer forlot hjembyen Mainz, ikke for å finne gull som mange andre, men for å dyrke vindruer.

Selve vinhuset ble etablert i 1876. Siden 1971 er familien ute av bildet, og vinhuset eies og drives av en amerikansk finaniseringsgruppe etter at multinasjonale Nestlé hadde hånd om druene frem til 1995.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.

Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen