Høysommerlig friskhet

Hva er vel ikke mer passende høysommervin enn en hvit frisk italiener til en pris som alle kan akseptere. Og som passer til så vel fisk og skalldyr som til lyst kjøtt, gjerne i litt krydret tilberedning. Samtidig som den er deilig å drikke alene.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Når feriekassa begynner å bli slunken, gjelder det å få mest mulig ut av hver krone. Ukens vin er perfekt i så måte for det er en meget vellaget hvit italiener til knappe hundrelappen. Altså et tilnærmet røverkjøp.

Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) byr nemlig på mye vinglede i glasset. Denne norditalienske hvitvinen er nær sagt selvsagt sommerfrisk men med god fylde og mye smak. Og best av alt er at den er så allsidig. For den passer både til fisk, skalldyr og lyst kjøtt, og spesielt når du er litt kreativ i krydderveien. Men bevares, den kan meget godt nytes sammen med helt streit norsk mat. Som spekeskinke med potetsalat eller røykelaks med eggerøre. Og selvsagt når du bare har lyst på et forfriskende glass.

Chiòpris er laget av en lokal drue, tocai friulano, som avslører opprinnelsen til vinen, nemlig Friuli i det nordøstre Italia. Selv om den ikke har noe med Alsace-tokay (pinot gris) å gjøre, minner aromaene noe, nemlig tropisk frukt, snev av bitterfrukt samt urter og krydder. En teori går ut på at den er i slekt med ungarske furmint som er hovedingrediensen i den søte tokaji.

Gode produsenter i Friuli får imidlertid ut nok særpreg ut av druen til at den kan leve på egenhånd. Livon som står bak Chiòpris er en av de beste. Det sier litt når du får vite at denne vinen er deres enkleste. Mens de mest konsentrerte utgavene kommer fra vinmarker i bratte skråninger, dyrkes druene til Chiòpris på flatlandet, men med kontroll av utbytte og moderne teknologi i vinkjelleren blir resultatet så godt som her.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen