Dagens rett
Hummus kan også serveres på denne måten med topping av krydret kjøtt
Foto: (Alisa Korolevskaya)

Hummus kan også serveres på denne måten med topping av krydret kjøtt

Det er fra hummusens hjemland Midtøsten at denne retten kommer.
02 Februar 2024 - 00:00

Hvem som laget den første hummusen, har det vært kranglet om i det østre middelhavsområdet, altså Midtøsten, i uminnelige tider.

Les denne artikkelen om hummusens opprinnelse

Så vel Tyrkia, som Syria, Libanon, Israel, Palestina og Egypt hevder å være opprinnelsen til kombinasjonen av kikerter, tahini som er sesamfrøpasta, hvitløk og sitronsaft.

Krangelen utviklet seg etter hvert til Hummus-krigen, som handlet først og fremst om Libanon mot Israel, siden den første mente at den siste tok eierskap til denne verdensberømte retten. Vi snakker altså om en verbal krig, helt uten våpen, men som også er et uttrykk for hvor viktig matkulturen er. 

At hummus betyr kikerter på arabisk, det riktige navnet på retten slik vi kjenner den er hummus b’tahini, var god nok dokumentasjon på hvor retten stammer fra, for den libanesiske turistministeren på den tiden, Fadi Abboud.

Han tok i 2009 initiativ til å sette verdensrekord i hummus. Det første forsøket på to tonn, ble raskt kontret av israelerne som doblet mengden. Men libaneserne svarte like raskt og satte Guinness-rekord i 2010 med en hummus som veide mer enn 10 tonn.  

Det ble slutten på Hummus-krigen, og rettens popularitet og utbredelse er større enn noensinne.  Men hva som er den ekte hummusen, altså den mest autentiske oppskriften, kan vi bare glemme å få en enighet om. Altså om det er lov å kalle det hummus om den ikke inneholder kikerter, tahini, hvitløk og sitronsaft. Eller om det er greit å tilsette animalske ingredienser som yoghurt. Eller om hummus skal være helt finmost eller ha klumper. Den type uenighet lever vi fint med, det er den som gjør matlaging så fascinerende. 

Se våre oppskrifter på hummus

Hummus bil lahmeh - hummus med krydret kjøttgryte

Hummus bil lahmeh - hummus med krydret kjøttgryte

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i terninger og rør inn krydderet.
  2. Kutt løk og hvitløk.
  3. Varm olje i en panne og stek løken myk, tilsett hvitløk og fortsett i 1 minutter.
  4. Ha i en bolle.
  5. Tilsett mer olje i pannen og stek kjøttet i noen minutter på alle sider.
  6. Rør inn løkblandingen.
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Varm opp.
  9. Hell hummus på et serveringsfat.
  10. Lag en grop i midten og hell kjøttet oppi.
  11. Dryss over kuttet mynte.
  12. Server med tomatsalat.

Tips: Mange oppskrifter på hummus bil lahme inkluderer ristede pinjenøtter 

Slik lager du hummus 

Slik lager du baharat krydderblanding

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her