Dagens rett
Hummus kan også serveres på denne måten med topping av krydret kjøtt
Foto: (Alisa Korolevskaya)

Hummus kan også serveres på denne måten med topping av krydret kjøtt

Det er fra hummusens hjemland Midtøsten at denne retten kommer.
02 Februar 2024 - 00:00

Hvem som laget den første hummusen, har det vært kranglet om i det østre middelhavsområdet, altså Midtøsten, i uminnelige tider.

Les denne artikkelen om hummusens opprinnelse

Så vel Tyrkia, som Syria, Libanon, Israel, Palestina og Egypt hevder å være opprinnelsen til kombinasjonen av kikerter, tahini som er sesamfrøpasta, hvitløk og sitronsaft.

Krangelen utviklet seg etter hvert til Hummus-krigen, som handlet først og fremst om Libanon mot Israel, siden den første mente at den siste tok eierskap til denne verdensberømte retten. Vi snakker altså om en verbal krig, helt uten våpen, men som også er et uttrykk for hvor viktig matkulturen er. 

At hummus betyr kikerter på arabisk, det riktige navnet på retten slik vi kjenner den er hummus b’tahini, var god nok dokumentasjon på hvor retten stammer fra, for den libanesiske turistministeren på den tiden, Fadi Abboud.

Han tok i 2009 initiativ til å sette verdensrekord i hummus. Det første forsøket på to tonn, ble raskt kontret av israelerne som doblet mengden. Men libaneserne svarte like raskt og satte Guinness-rekord i 2010 med en hummus som veide mer enn 10 tonn.  

Det ble slutten på Hummus-krigen, og rettens popularitet og utbredelse er større enn noensinne.  Men hva som er den ekte hummusen, altså den mest autentiske oppskriften, kan vi bare glemme å få en enighet om. Altså om det er lov å kalle det hummus om den ikke inneholder kikerter, tahini, hvitløk og sitronsaft. Eller om det er greit å tilsette animalske ingredienser som yoghurt. Eller om hummus skal være helt finmost eller ha klumper. Den type uenighet lever vi fint med, det er den som gjør matlaging så fascinerende. 

Se våre oppskrifter på hummus

Hummus bil lahmeh - hummus med krydret kjøttgryte

Hummus bil lahmeh - hummus med krydret kjøttgryte

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i terninger og rør inn krydderet.
  2. Kutt løk og hvitløk.
  3. Varm olje i en panne og stek løken myk, tilsett hvitløk og fortsett i 1 minutter.
  4. Ha i en bolle.
  5. Tilsett mer olje i pannen og stek kjøttet i noen minutter på alle sider.
  6. Rør inn løkblandingen.
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Varm opp.
  9. Hell hummus på et serveringsfat.
  10. Lag en grop i midten og hell kjøttet oppi.
  11. Dryss over kuttet mynte.
  12. Server med tomatsalat.

Tips: Mange oppskrifter på hummus bil lahme inkluderer ristede pinjenøtter 

Slik lager du hummus 

Slik lager du baharat krydderblanding

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her