Dagens rett
I dag bytter du ut tacoen med musakhan og samtidig får du en palestinsk matfest
Foto: (Waqar Hussain)

I dag bytter du ut tacoen med musakhan og samtidig får du en palestinsk matfest

Musakhan på hjemmebakte pitabrød eller taboon smaker himmelsk. Og krydderblandingen baharat lager du enkelt selv.
01 Februar 2024 - 00:00

I musakhan som rett og slett betyr varm mat på arabisk, er det sumac - laget av de tørkede røde bærene fra sumaktreet - og krydderblandingen baharat som setter det umiskjennelige karakteren på retten. Sumacen er syrlig og setter en rødlig farge, mens baharat er svært aromatisk. Sammen gir de et smaksløft til det nøytrale kyllingkjøttet. 

Mens musakhan er en palestinsk rett som knyttes til olivensesongen, er sumac og baharat brukt over hele Midtøsten. Nok en påminnelse om at regionen er en kulinarisk enhet, og hvor viktig det er for vår felles gastronomiske kulturarv at den får lov å blomstre. Ren egoistisk er det utenkelig å være foruten denne evige kilden til nye smaksopplevelser. Men som vi altså må anstrenge oss for å bevare. 

For mer innsikt i det palestinske kjøkken og maksimal matglede, anbefales kokeboken Falastin, av geniale Yotam Ottolenghis like geniale medforfattere Sama Tamini og Tara Wigley. Den kan bestilles hos de fleste bokhandler. 

Musakhan palestinsk kylling

Musakhan palestinsk kylling

Fremgangsmåte

  1. Kylling: Del kylling i mindre biter og gni stykkene inn med krydderne.
  2. Varm olivenolje i en stekepanne og brun raskt på alle sider.
  3. Legg dem i en ildfast form sammen med sitron delt i båter.
  4. Kok ut pannen med litt vann og hell over.
  5. Stek i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter.
  6. Når kjøttsaften er klar, er kyllingen stekt.
  7. Rist pinjekjernene og mandelflakene i en tørr panne til de er gylne. Sett til side.
  8. Kutt løk i biter/grovhakk og stek i olivenolje til myk. Det tar 8-10 minutter.
  9. Rør inn sumac og baharat og surr videre noen minutter.
  10. Smak til med salt og pepper og ta av platen.
  11. Servering: Varm flatbrødene/pitaene i ovnen i 2-3 minutter.
  12. Riv kyllingstykkene i biter (eller behold dem hele).
  13. Legg løkblandingen på først. Deretter kyllingen på toppen.
  14. Legg på en sitronbåt og drypp over stekesjyen fra formen.
  15. Dryss over persille og oppbløtte berberisbær eller granateplefrø.

Server med en frisk salat eller tabbouleh og kanskje zhug - slik lager du zhug

Flere palestinske retter

Slik lager du baharat selv

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Palestinsk flatbrød - pitabrød - taboon

Palestinsk flatbrød - pitabrød - taboon

Fremgangsmåte

  1. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle.
  2. Varm melk, vann og olje til 37 grader.
  3. Rør inn i melblandingen.
  4. Kna godt til en elastisk ball. Tilsett mer mel om deigen er for klissete.  
  5. Dekk bollen med et håndkle, plast eller lokk.
  6. Sett til heving på et lunt sted i en time.
  7. Ha deigen på en bakeplate og dele i like store emner.
  8. Legg et håndkle over og la hvile i 5-10 minutter.
  9. Kjevle hvert emne flatt, < 1 cm tykkelse.
  10. Trykk med fingrene små groper på brødene.
  11. Varm en jernpanne (eller steketakke) og stek brødene, en etter en, på hver side, i tørr panne.  Brødene skal ha stekemerker, men ikke svarte flekker.
  12. Legg brødene oppå hverandre etter hvert som de blir ferdige.
  13. Oppbevar i plast fram til bruk. Eller frys dem ned.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Baharat – krydderblanding fra Midtøsten

Baharat – krydderblanding fra Midtøsten

Fremgangsmåte

  1. Rist de hele krydderne i tørr stekepanne i 3-5 minutter.
  2. Avkjøl før du har blandingen i en morter eller krydderkvern.
  3. Bland med de malte krydderne.
  4. Oppbevar i et glass med lokk.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Salata hara het dip fra Midtøsten

Salata hara het dip fra Midtøsten

Fremgangsmåte

  1. Rens chili for frø og hinner. Hakk løk, hvitløk, tomat og chili grovt og ha i en blender.
  2. Kjør i 10 sekunder.
  3. Tilsett koriander og kjør til ikke helt jevn masse.
  4. Rør inn chilipulver, spisskummen eller baharat, sitron og olivenolje og smake til med salt.

Tips: I noen oppskrifter brukes også mynteblader. Men tomat, grønn chili og koriander kommer du ikke utenom.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her