Hva drikker de franske president-kandidatene?

Den 6. mai blir det klart hvilken president Frankrike skal ha de neste årene. Hvorvidt vinnerens drikkepreferanser vil få noe å si for fransk vinindustri fremover, er usikkert.
Aase E. Jacobsen
23 April 2007 - 15:14

Det som er sikkert er at sosialistkandidaten Ségolène Royal har en mer fransk holdning til vin enn høyresidens utfordrer Nicolas Sarkozy. For Royal har som de fleste franskmenn (?) en forkjærlighet for viner fra sitt eget distrikt.

Og Royal er heldig; hennes politiske start var i Deux-Sèvres, i Loire-dalen, som er kjent for et bredt utvalg av viner, av flere kulører og grader; det holder å nevne sancerre, pouilly-fumé, saumur-champigny og savennières.

Liker cognac
Men det var først på 80-tallet som ung og fremadstormende kvinnelig politiker, mens hun jobbet for sin mentor, tidligere president François Mitternad, at hun lærte å sette pris på bordets gleder. Og ikke minst å forstå den politiske symbolverdien i å promotere sitt områdes viner.

Som representant for regionen Poitou-Charentes har hun inkludert dette distriktets store produkter som sine favoritter, og først og fremst cognac. Hun har adoptert den for tiden relativt hardt rammete cognacindustriens mantra om å nyte cognac på en ny måte, nemlig med soda. Men hun nyter den også mer enn gjerne på tradisjonelt vis, altså som avec.

Uforståelig avslag
Men tro for all del ikke at Royal er drikkfeldig. Hun er bare mer representativ enn utfordreren Sarkozy som ikke drikker noe alkoholholdig overhodet - selv om heller ikke han kan avslå å bli avbildet med et glass i hånden. Men av en eller annen merkelig grunn ser han alltid misfornøyd ut - i hvert fall sammenlignet med Royals alltid smilende oppsyn.

Så har han heller aldri hatt noen forpliktelser overfor sine velger, det er smått med vinbønder i hans område Ile-de-France (Stor-Paris). Men å avslå å smake (han har ikke oppdaget at det går an å spytte) på landets største vinskatter som Latour og Yquem er ganske uforståelig for alle oss som er opptatt av smak.

Så hvis vinbøndene får bestemme, er det kanskje Royal som trekker det lengste strået den 6. mai?

Kilde: Revue du vin de France

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her