Hva er billigere på polet i 2002

Du behøver ikke sette kursen mot Sverige for å gjøre gode vinkjøp. Apéritif har funnet frem til en rekke produkter som er kraftig prisredusert i det nye året. Hva sier du til en burgunder som nå koster 1800 kroner mindre enn før nyttår? Eller en armagnac fra 1968 med 40 prosent prisreduksjon?

Ja, du leste riktig. Du får nå kjøpt burgunderen La Romanée Grand Cru 1997 fra Bouchard Père & Fils til "gunstige" kroner 2.768,- som faktisk er svært rimelig for en slik vin. Selvsagt er dette en vin de færreste av oss kjøper, men for de som er vel bevandret blant eksklusive viner, vil nok denne prisen anses som et røverkjøp. Og det representerer et avslag på hele 39 prosent.

Hva med spriten? En flott Armagnac fra 1968, produsert av Dartigalongue, er din for kroner 429 - en besparelse på kroner 285, eller 40 prosent om du vil.

Mer billig vin
Går vi under 100-lappen finner vi for eksempel Tierra del Sol Cabernet Sauvignon 1993 til  kr 75,20. Tidligere kostet den nærmere 100. Også den mer kjente Chianti Melini Marca Blue går for kr 79,50 mot tidligere 96 kroner. Vi har laget en oversikt på de 25 vinene under 100 kroner med størst reduksjon. Den finner du her . Du bestiller dine polvarer enkelt og greit ved å klikke på produktvinnavnet i tabellene du finner i lenkene under.

w Her finner du de 20 største prisreduksjoner på vin.
w Her finner du de 25 største prisreduksjoner på vin under 100 kroner.
w Her finner du de 20 største prisreduksjoner på brennevin og andre varer.
w Her finner du de 25 største prisøkninger på vin.

Hva annet kan friste? Flotte og modne amerikanske viner har også sin plass på lista. Som eksempelvis Fetzer Reserve Cabernet Sauvignon 1989 til kr 199, tidligere kr 336,60. Eller Bonterra Organically Grown Syrah til kr 209,90, nedsatt fra kr 281,20.

Avgiftsreduksjon er ikke alt
Diskusjonen omkring prisnivået på vin og brennevin på polet fortsetter som aldri før. Ved nyttår gikk avgiftene ned, og for brennevin ble kuttet på hele 15 prosent, mens reduksjonen ble 5 prosent for vinens del. Men husk for all del på at dette er reduksjoner i avgiften - ikke på produktets salgspris over disk. Derfor er besparelsen du føler på lommeboka marginal.

Imidlertid er det også ofte andre faktorer som har betydning for produktets pris ut til forbruker. Som eksempelvis nevner vi innkjøpspris fra produsent, valutakurs, logistikkostnader og salgsvolum. Slike detaljer er av avgjørende betydning, og da spesielt pris fra produsent, og er med på å bestemme et produkts levedyktighet.

Laber interesse
En viktig faktor som er med på å presse pris er likevel det faktum at enkelte produkter ikke oppnår sine måltall i forventet salg, med dårlig rullering i lagerbeholdningen som resultat. Blir importøren sittende inne med store mengder vin som ikke blir solgt raskt nok, kan siste utvei bli at prisen reduseres. Vi har sett det før, og vi ser det sikkert igjen. Og du som forbruker får selvsagt oversikten av oss.

Vi har for enkelhetens skyld splittet opp produktene i én oversikt for vin under 100 kroner, én liste over de 20 største reduksjonene - uansett pris, samt én tilsvarende oversikt for brennevin og andre produkter. I tillegg får du en liten guide over verstingene - de 25 vinene som har steget mest i pris etter nyttår.

w Her finner du de 20 største prisreduksjoner på vin.
w Her finner du de 25 største prisreduksjoner på vin under 100 kroner.
w Her finner du de 20 største prisreduksjoner på brennevin og andre varer.
w Her finner du de 25 største prisøkninger på vin.

Som vanlig kan du foreta bestilling ved å klikke på produktnavnet du finner i tabellene over.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen