Hva gjør en kaffe til en påskekaffe?
Foto: (Rike_)

Hva gjør en kaffe til en påskekaffe?

Påske er høytid for det søte, og til det hører det med en god kopp kaffe. Men hva er det egentlig som gjør en kaffe til en påskekaffe?
12 April 2025 - 12:03

Påsken er for mange en tid for å senke skuldrene, komme seg ut i naturen og nyte de første skikkelige vårtegnene. Enten det er i solveggen på hytta eller hjemme med påskekrimmen, hører kaffe til. Men ikke hvilken som helst kaffe – det finnes faktisk noen helt klare grunner til at lysbrent kaffe passer bra til vår og påske.

- Påskekaffe ikke bare er et navn vi setter på kaffen vilkårlig, det er en kaffe vi har valgt for sine friske og fruktige egenskaper, da det friske og fruktige bryter igjennom etter en litt kraftig påskemiddag med lam eller fyldige sauser. Vi har valgt ut påskekaffen vår fra Kenya fordi den har en del sødme som balanserer godt med sjokoladen og marsipanen vi spiser i påsken. 

– Vi ser en tydelig tendens til at folk søker seg mot lysere, friskere smaker i kaffekoppen når våren nærmer seg, sier Henning Opseth, fagansvarlig for kaffe hos Pals. Lysbrente bønner bevarer mer av den naturlige fruktigheten og syrligheten i kaffen, og det passer utrolig godt til både påskens stemning og smakstilbud.

Smak som matcher høytiden

Henning har jobbet i Pals siden 2019, og har siden 2022 hatt ansvar for å kvalitetssikre kaffen, både råvare og ferdig produkt. Han mener det er noe helt spesielt med kaffeopplevelsen man får i påsken.

– Påsken er en tid mange tar seg litt mer tid til kaffen. Man sitter kanskje ute, nyter sola, og da smaker en ren, fruktig filterkaffe ekstra godt. Det er noe med kontrasten mellom kald snø og varm kopp, mellom søtsaker og frisk syrlighet.

Lysbrent kaffe kjennetegnes ofte av smaksnoter som sitrus, bær og blomster.

– Det er ikke tilfeldig at appelsiner og sjokolade er klassiske påskesmaker og lysbrent kaffe spiller veldig godt på lag med begge deler, sier Henning. Den løfter det søte, og gir en slags friskhet i munnen som gjør at du får lyst på en slurk til.

Håndbrygg i solveggen

Flere og flere tar også med seg håndbryggerutstyr som V60, Aeropress eller presskanne til fjells. For den som setter pris på en god kopp med litt ekstra omtanke, er dette en perfekt anledning til å utforske kaffe på en ny måte.

– Når man først har med seg godt utstyr og tar seg tid til å brygge, gir det mening å velge en kaffe som virkelig smaker noe, sier Henning. Og lysbrent kaffe, som er skreddersydd for slike bryggemetoder, gir en rikere og mer nyansert opplevelse.

Så hva gjør egentlig en kaffe til en påskekaffe? Svaret handler ikke bare om brennegrad og smakstoner. Det handler også om stemning, tid og opplevelse.

– Påskekaffe er kaffe du tar deg tid til å nyte. Det er kaffe som smaker av vår, og som gir deg noe tilbake når du tar den første slurken i sola.

Henning vil anbefale å gå for en kaffe som har litt fruktighet og en god sødme, noe man ofte finner i kaffer som vokser litt høyere opp i fjellene fra rundt 1400 moh. og oppover. Brygg den med kjærlighet og nyt den sammen med appelsinen, sjokoladen eller bare utsikten fra solveggen.

Påske-cappucino

Påske-cappucino

Fremgangsmåte

  1. Ha sjokoladen i en mugge og lag en dobbel shot med espresso i den samme muggen.
  2. Rør for å løse opp sjokoladen.
  3. Steam melken tykk og kremet. 
  4. Bruk en skje og løft opp 4-5 skjeer av skummet og legg oppå kaffen. 
  5. Det skal dannes en tynn ring av crema rundt melkeskummet.
  6. Hell på resten av melken i en tynn stråle i midten av koppen slik at skummet løfter seg. 
  7. Pynt med revet sjokolade og appelsinzest.

Sendt inn av Pals.no

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her