Godbiter i pollisten
Hver tredje flaske av dette barolokuppet kommer til Norge

Hver tredje flaske av dette barolokuppet kommer til Norge

Brunate er en av de aller mest ettertraktete barolo-cru-ene og denne utgaven er derfor et sjeldent godt kjøp.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Claudio Boggione Barolo Brunate 2015 er rett og slett nydelig stor og deilig frukt og flott syrlighet, aromatisk med delikat toner og samtidig god kraft.

 

Den er altså en lekkerbisken av en barolo allerede, og har samtidig et veldig god lagringspotensial. Minst 12 år.

Slik en vin fra denne perfekt beliggende vinmarken skal ha. Den mye omtalte årgangen 2015 gjør også sitt til at alt lå til rette for at dette skulle bli en så god vin.

Claudio Boggiones parsell ligger i den østligste delen av Brunate, på grensen til cru-et Boiolo. Her er skråningen sørvendt med en lett østlig sving. Som i alle La Morra-vinmarker er jordsmonnet sandholdig og med avleiringsjord, men har også en god andel av den hvite kalkholdige leira, som bidrar til å gi barolo sin intense struktur.

Hemmeligheten ligger i dette jordsmonnet.

Parsellen er plantet i 1957 av Antonio Boggione, bestefaren til Claudio som driver vinmarken i dag.  Den er dermed en av de eldste i denne mye omtalte vinmarken. Familien leverte tidligere druer til de beste baroloprodusentene, inntil Claudio tok over i 2006. Siden det har han lagt om til økologisk jordbruk og jobber helt manuelt i så vel vinmarker som vinkjeller.

Gamle vinstokker er også med på å gi vinen dybde og konsentrasjon.

Gjæringen finner sted i sementtanker med druenes egne gjærsopper og framstillingen er av den tradisjonelle typen, som betyr 3-4 ukers uttrekkstid og modning i 3000 liters velbrukte eikefat.  

Claudio har bare en parsell og det i Brunate på 1,1 hektar og av druene derfra den lager han bare en vin. Baroloelskende nordmenn får altså en tredel av de ca 6000 flaskene han produserer.  Det er litt kult å tenke på.

Claudio Boggione.

Se de andre Brunate-ene på polet 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her