Hvit italiener til knallpris

De hvite vinene fra Vignabaldo er ikke bare noen veritable røverkjøp. De er også så typisk italienske som mulig.
Aase E. Jacobsen
09 Mai 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Vinene fra Orvieto skal ha vært pavenes yndlingsvin opp gjennom tidene. Noe som i seg selv ikke er noe kvalitetsstempel. Men siden dagens pave Benedict i sin tiltredelsestale i 2005 sa at han var en "ydmyk tjener i Guds vingård", er det et visst håp om at han har et positivt forhold til vin.

Og i den grad han liker hvitvin, ville han nok ha takket ja til enda et glass av Vignabaldo Orvieto Classico 2011 (55950). Denne vinen er nemlig et funn.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Allsidig matvin
Ikke bare i vanlig flaske men i enda større grad i magnum (Vignabaldo Orvieto Classico 2014 (55951)). For 60 kroner mer får du dobbel mengde, og knapt noe er hyggeligere enn å stille med store formater når det er fest på gang med mange på gjestelista.

Men dette er ikke bare en rund og behagelig partyvin. Italienske viner er jo først og fremst skapt for bordets gleder.

Også klippfisk
Dens gode fruktighet og lette fedme balanseres av fin syre noe som gir en harmonisk munnfølelse. I god tradisjonell italiensk stil er vinen laget av et relativt omfattende antall druer: Trebbiano toscano, verdello, grechetto, canaiolo bianco og malvasia. Som alle bidrar på sin måte til det endelige resultatet.

Den er derfor veldig allsidig i matveien og går til det meste av fisk- og grønnsaksretter, og gjerne grillet. Den svelger unna pastaretter med sjømat eller lyst kjøtt på løpende bånd og ikke minst italiensk fingermat (antipasti). Dessuten er den perfekt til klippfisk, både i tradisjonell bacalaogryte-utgave og i mer italienskinspirerte versjoner.

Mange gode hvitvinskjøp
Vignabaldo som holder til i Bastia Umbria opererer innen de fleste av Umbrias DOC(G)'er, også røde, men det er bare hvitviner som er tilgjengelig i Norge enn så lenge. I tillegg til orvieto, lager de også Est Est Est di Montefiascone som er en av Italias mest kjente vintyper på grunn av historien knyttet til navnet - men som er for lang til å dra her.

Dessuten en god Bianco di Torgiano og ikke minst en svært prisgunstig Grechetto som skiller seg fra de andre ved at den lages av kun én drue, en lokal sådan med samme navn og med en viss likhet med chardonnay rent aromamessig. Ikke så rart at Vignabaldo lykkes med denne vinen for husets konsulent er den allestedsnærværende Riccardo Cotarella.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her