Hvit italiener til knallpris

De hvite vinene fra Vignabaldo er ikke bare noen veritable røverkjøp. De er også så typisk italienske som mulig.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Vinene fra Orvieto skal ha vært pavenes yndlingsvin opp gjennom tidene. Noe som i seg selv ikke er noe kvalitetsstempel. Men siden dagens pave Benedict i sin tiltredelsestale i 2005 sa at han var en "ydmyk tjener i Guds vingård", er det et visst håp om at han har et positivt forhold til vin.

Og i den grad han liker hvitvin, ville han nok ha takket ja til enda et glass av Vignabaldo Orvieto Classico 2011 (55950) . Denne vinen er nemlig et funn.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Allsidig matvin
Ikke bare i vanlig flaske men i enda større grad i magnum ( Vignabaldo Orvieto Classico 2014 (55951) ). For 60 kroner mer får du dobbel mengde, og knapt noe er hyggeligere enn å stille med store formater når det er fest på gang med mange på gjestelista.

Men dette er ikke bare en rund og behagelig partyvin. Italienske viner er jo først og fremst skapt for bordets gleder.

Også klippfisk
Dens gode fruktighet og lette fedme balanseres av fin syre noe som gir en harmonisk munnfølelse. I god tradisjonell italiensk stil er vinen laget av et relativt omfattende antall druer: Trebbiano toscano, verdello, grechetto, canaiolo bianco og malvasia. Som alle bidrar på sin måte til det endelige resultatet.

Den er derfor veldig allsidig i matveien og går til det meste av fisk- og grønnsaksretter, og gjerne grillet. Den svelger unna pastaretter med sjømat eller lyst kjøtt på løpende bånd og ikke minst italiensk fingermat (antipasti). Dessuten er den perfekt til klippfisk, både i tradisjonell bacalaogryte-utgave og i mer italienskinspirerte versjoner.

Mange gode hvitvinskjøp
Vignabaldo som holder til i Bastia Umbria opererer innen de fleste av Umbrias DOC(G)'er , også røde, men det er bare hvitviner som er tilgjengelig i Norge enn så lenge. I tillegg til orvieto, lager de også Est Est Est di Montefiascone som er en av Italias mest kjente vintyper på grunn av historien knyttet til navnet - men som er for lang til å dra her.

Dessuten en god Bianco di Torgiano og ikke minst en svært prisgunstig Grechetto som skiller seg fra de andre ved at den lages av kun én drue, en lokal sådan med samme navn og med en viss likhet med chardonnay rent aromamessig. Ikke så rart at Vignabaldo lykkes med denne vinen for husets konsulent er den allestedsnærværende Riccardo Cotarella .

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Vignabaldo Orvieto Classico 2011

Produsent:
Vignabaldo
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Umbria
Pris:
119,00 kr
Varenummer:
5595001
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Vignabaldo Orvieto Classico 2017

Produsent:
Brogal Vini
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Italia
Område:
Umbria
Pris:
248,60 kr
Varenummer:
5595105
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen