To hvite du må kjøpe

To rimelige italienske hvitviner som begge er økologiske, men likevel svært forskjellige, er ukens meny.
Aase E. Jacobsen
25 Juni 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Jeg klarte rett og slett ikke å bestemme meg for hvilken av disse to hvitvinene jeg hadde mest lyst på. Begge er nemlig veldig gode, og ikke minst svært prisgunstige. Samtidig som de dekker forskjellige behov og appellerer til ulike smaker.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Fruktighet eller karakter
Jasci Marchesani Trebbiano d'Abruzzo 2013 (10656) er ikke bare den rimeligste, men også den som flest vil nikke anerkjennende til. Veldig deilig fruktighet, fin syre og lang ettersmak gjør den til en vin du bare må like. En potensiell favoritt for sommeren og som dessuten finnes i så å si alle polutsalg.

Mont'Albano Sauvignon 2007 (10657) er rikere og med mer karakter, mer "krevende" rett og slett. En vin som faktisk tjener på å dekanteres. Og som trenger mer smak i matfølget enn den andre. Et veldig godt hvitt alternativ til veltilberedt grillmat. Også denne er å få tak i nesten overalt.

Lang økoerfaring
Felles har de at de er italienske og økologiske . Dessuten at de er laget av relativt små produsenter, i hvert fall sett i forhold til prissjiktet de befinner seg i. Jasci & Marchesani er minst, men har lengst erfaring med økologisk dyrking av alle som driver slik druedyrking i hele Italia. Allerede i 1978 valgte de to fetterne Jasci & Marchesani å endre kursen.

Mont'Albano er heller ingen nybegynner i økosammenheng siden omleggingen var et faktum i 1985. Begge vinene ble lansert i Norge som 2006-årgang i mai i forbindelse med polets satsing på økologiske viner . Generelt ga 2007 større friskhet for hvitvin fra Italia, så årgangsskiftene kom med god timing i forhold til den forestående sommerferien.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her