Hvitt kjøtt er inn - også ute i det fri

Selv om hvitt kjøtt nylig ble opphøyet til ja-mat på grill - for øvrig sammen med fisk - trenger vi ikke nødvendigvis tenne opp i grillen for å være i tiden. Det vil du se av oppskriftene du får her - med tilpassede vinforslag.

Kyllingen og kalkunens popularitet gjør at det i dag finnes et vell av muligheter til sommerlige anretninger. Kyllingen er inn, og trekker så gjerne ut. Og det altså ikke bare for å tilberedes på grillristen, men også når vi ønsker å dekke på til sommerens pris. Som eksempelvis la det hvite kjøttet spille hovedrollen på en sommerbuffé og da gjerne i velsmakende kompaniskap med det vi måtte ønske av frukt og grønt. Og gjerne også side ved side med noe fra sjøen som det hvite kjøttet går så godt sammen med.

Tilberedningen trenger ikke ta all verdens tid, og alt kan gjøres i stand på forhånd. Opplest og vedtatt som det er at retter av hvitt kjøtt er like velsmakende enten de serveres varme eller kalde. Derfor kan rettene så lett tas med ut i det fri. Og det enten vi skal dekke opp til et større utendørs sammentreff med slekt og venner, eller vi inviterer til et enklere hyggetreff på hjemlig balkong.

Kyllingfilet til mange
(10 porsjoner)
10 kyllingfileter

Timian og basilikummarinade:
1½ dl olje
2 ss vineddik
1 dl finhakket timian og basilikum

Ha alle ingrediensene til marinaden i en plastpose sammen med filetene og bland godt. La posen ligge i kjøleskapet fra 1-3 timer. Stek kyllingfiletene i en varm stekepanne, bare 1-2 minutter på hver side. Ha dem etterhvert over i en foliekledd langpanne, og dryss på salt og nykvernet pepper. Stek videre i ovnen ved 180 °C i 13-15 minutter. Avkjøl. Anrett filetene på fat med jordbær, melon og kiwi. Server gjerne med en dressing av lettrømme med hakkede, friske urter, tilsmakt med litt sitronsaft, salt og nykvernet pepper.

Vinforslag: Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) , evt. Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett 2000 (33013) .

En deilig gryterett som gjerne kan nytes ute er Kylling Marengo. Denne retten ble første gang laget den 14. juni 1800, etter at Napoleon Bonaparte hadde vunnet slaget ved Marengo. Kjøkkensjef Dunand fikk ordre om å lage middag, og måtte benytte seg av de råvarene han kunne oppdrive: Kylling, kreps, tomater, hvitløk og olje. Kylling Marengo er eksempel på at hvitt kjøtt og skalldyr smaker godt sammen. I dag kalles slike kombinasjoner av sjømat og landdyr Surf and Turf . Noen ny idé er det altså ikke.

Kylling Marengo
(6 porsjoner)
2 kyllinger
2 ss olje
6 sjalottløk eller 1 løk
litt persille
½ fl tørr hvitvin, evt. 4 dl hønsebuljong og saften av ½ sitron
1 boks hermetiske tomater
salt og pepper
6 kreps, evt. krepsehaler/reker
250 g sjampinjong

Del hver kylling i 8 biter. Varm olje i en gryte og ha i kyllingstykkene. La dem bli gyllenbrune. Tilsett finhakket sjalottløk og persille og stek litt videre. Tilsett hvitvin og mosede tomater. La retten trekke ved svak varme i ca. ½ time. Smak til med salt og pepper. Anrett kyllingstykkene på serveringsfat og pynt med kokt kreps og stekt sjampinjong. Server med poteter eller ris og ha gjerne hvitvin til.

Vinforslag: Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel 2004 (11632) , evt. Albrecht Pinot Gris Réserve 2011 (13699) .

Kyllingfilet med sommerlig bærsaus
(4 porsjoner)
4-6 kyllingfileter
salt og pepper
smør til steking

Bærsaus:
2 ss sukker
2 ss balsamicoeddik
2 dl tørr hvitvin
1 ts maisenna
2 dl kyllingkraft eller hønsebuljong
150 g blåbær
150 g bringebær
salt og nykvernet pepper
basilikum til pynt

Krydre kyllingfiletene og stek dem 3-4 minutter på hver side. Ha sukker, balsamico, og hvitvin i en kjele og kok inn til ca.1 dl. Rør maisenna ut i kyllingkraften og hell den i sausen. Kok opp til det tykner. Tilsett bærene og varm opp til bærene er gjennomvarme. Server sausen ved siden av kyllingfiletene. Pynt med friske bær og basilikum.

Vinforslag: Vajra Dolcetto d'Alba 2013 (30517) , evt. Saint-Pierre Cabernet Sauvignon 2000 (13223) .

Kylling med eksotiske frukter
(8 porsjoner)
2 store kyllinger

Marinade:
2½ dl olje
1 dl finhakket persille
½ dl finhakket koriander
2 båter hvitløk
½ dl finhakket ingefær

Salsa:
½ frisk ananas
4 kiwi
2 papaya
1 dl finhakket koriander
1 dl appelsinjus
2 ss brunt sukker

Skjær fruktkjøttet i biter. Legg dem i en bolle og hell over appelsinjus tilsatt sukker. La salsaen trekke, gjerne et par timer. Del hver av kyllingene i 8 serveringsstykker. Ha alle ingrediensene til marinaden i en plastpose sammen med kyllingstykkene og bland godt. La posen ligge i kjøleskapet i 3-4 timer eller natten over. Legg kyllingstykkene i en langpanne, dryss over salt og stek bitene ved 200 °C ca. ½ time. Server kyllingen med salsa og ris.

Vinforslag: Vigneto la Rocca Soave 2001 (31941) .

Kyllingsalat med asparges
(4 porsjoner)
4 kyllingfileter i strimler
1 ts salt
½ ts spisskummen
150 g fersk asparges
150 g sukkererter
2 tomater i skiver
1 rødløk i tynne båter
1 ekebladsalat

Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss presset limesaft
½ ts revet limeskall
1 ss hakket fersk koriander
1 ss hakket fersk mynte
1 ss hakket rød chili
1 ss soyasaus
½ ss sukker
1 presset hvitløkbåt

Dryss salt og spisskummen på kyllingstrimlene og stek dem raskt i olje. Avkjøl strimlene. Forvell asparges og sukkererter. Anrett kyllingstrimlene på fat sammen med de andre ingrediensene. Bland alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. Pynt gjerne med mynte. Brød er godt til.

Vinforslag: Balland-Chapuis Les Pierres Fines Pouilly-Fumé 2005 (13710) .

Kyllingsalat med pinjekjerner
(6 porsjoner)
kjøtt av 2 grillede kyllinger
1 salathode
200 g frisk spinat
1 pk rucculasalat
1 pk cherrytomater
1 dl ristede pinjekjerner

Dressing:
Saften av 1 sitron
1 dl olivenolje
2 ss smeltet honning
1 ss grov sennep
2 ss hakket frisk rosmarin

Skjær kyllingkjøttet i terninger og salat og spinat i strimler. Del tomatene i to og fordel ingrediensene i en bolle. Rist pinjekjernene til de får en anelse farge. Bland dressingen og hell den over salaten. Dryss pinjekjerner over. Server salaten med brød.

Vinforslag: Oisly Thésée Sauvignon 2003 (34560) .

Vinforslag: Turid Olsen
Foto: Astrid Hals
Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen