Hvitt med trøkk

Mange liker ikke hvitvin fordi "det smaker så lite"  eller fordi de synes de tørre hvitvinene blir for magre eller lette nærmest uansett prisklasse. Ukens vin er motsatsen til de smakslette hvitvinene. Den er rik med god friskhet hvilket er en foruts
Redaksjonen
25 April 2001 - 20:16

Hvitvinene fra Friuli i det nordøstre hjørnet av Italia er skikkelig i vinden både blant italienske vinelskere og de utenfor landets grenser. Og det i en tid da hvitvin sliter. Det er som kjent rødvin folk vil ha og selv til helt typiske hvitvinsretter. Årsaken til at Friulis hvite er så ettertraktete er derfor lett å forstå. De er svært smaksrike og de skiller seg ut. Her er det ikke bare de internasjonale druene som chardonnay og sauvignon. Du finner dem her også, men veldig ofte i blandinger med lokale druer som er høyeste mote.

Ukens vin Tocai Friulano Superiore 1999 (varenr. 45322, bestillingsutvalget, kr 149,90) er imidlertid ingen blanding. Den er laget av en lokal drue som har vært arbeidshesten i området. Den har gitt hverdagsvinen for å skylle ned den lokale maten som er en interessant blanding av italienske, østerrikske og slovenske mattradisjoner. Ganske fet mat som trenger gode syrer. Siden druen i varme år kan være syresvak, ble druene høstet tidlig, før de var umodne hvilket resulterte i ganske så nøytrale viner.

Med dagens kunnskap om druedyrking og moderne vinfremstilling har tocai friulano fått fornyet interesse. Og Roncho di Manzano som er produsenten bak ukens vin er en av de som har grepet på denne druen. Som de fleste andre produsenter gjør i dag høster de nå druene når de er modne men men ikke overmodne. Og avlingen holdes nede ved at halvparten av druene fjernes før de er modne for at de som er igjen på vinstokken skal få regjere alene.

Resultatet er en smaksrik vin med mye modne fruktaromaer og noe krydder som likevel har god friskhet. En riktig flott og ikke minst allsidig matvin som passer like godt til smaksrike fiskeretter som til kylling eller annet lyst kjøtt. Eller hvorfor ikke til en deilig vårlig tallerken med asparges og spekeskinke. Du får neppe tak i den uendelig delikate San Daniele-skinken fra Friuli og som mange foretrekker fremfor den fra Parma, men sistnevnte er selvsagt ikke så verst den heller.

Roncho di Manzano drives av en meget sjarmerende kvinne ved navn Roberta Borghese. Mannen, svogeren og svigerfaren står bak huset Livon som tilhører samme høye kvalitetsskiktet i Friuli, men Roberta gjør sine helt egne saker, og det med svært gode resultater. I motsetning til mange andre i området, lager hun like mye rødt som hvitt. På samme måten som for de hvite vinene har de røde god konsentrasjon og karakter. I området dyrkes det mye merlot og cabernet sauvignon samt cabernet franc hvilket lett kan gi vinene et veldig internasjonalt preg særlig når nye franske fat tas i bruk. Men Robertas rødviner er svært elegante.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her