Hvitvin og musserende

Lite spennende denne gangen. Dette er vel noen av de kjedeligste hvitvinsnyhetene vi har smakt på en stund. La oss håp at mars byr på lysere tider.
Redaksjonen
11 Januar 2007 - 17:21

Om den høye kvaliteten på de tørre sherryene er nok til å vekke allmenn interesse for disse klassiske vintypene, er høyst tvilsomt. Høy alkohol, særlig for olorosoene gjør at inntaket begrenser seg selv.

Floppfare
Selv om flere av sherryene er i halvflasker, varer de lenger i kjøleskapet enn en hvitvin. Og da blir det kanskje bare med den ene gangen.

Siden sherry av typen fino og manzanilla er avhengig av høy omløpshastighet - holdbarheten er begrenset etter at den er tappet i flaske, er vi redde for at «stuntet» ikke blir helt vellykket.

Det er nemlig de færreste som vil be polbetjeningen om å kontrollere lotnummeret på etikettene for å finne ut tappedato - en viktig informasjon for den som er ute etter virkelig ferskvare.

Liten risiko
Dette til tross: Alle som er klare for å utforske sherryens fascinerende verden - også som matviner - har nå en gyllen anledning. Og det uten at risikoen er for stor. Priser på drøyt 70 kroner for halvflaskene inviterer rett og slett til ytterligere eksperimenter i privat regi.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 13. januar 2007 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt.

Remi MadsenFoto: John Nordahl

Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2007. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

(84p)
La Terre des Anges Sancerre 2005
Domaine Laporte
Frankrike - Sancerre
15392 Vectura - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Prizelius
Farge og duft: Grønngul. Tydelig sauvignonpreg i duften som er tiltalende.
Smak: Friskt anslag, lett sødme, noe druefedme, snev av mineraler mot slutten. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En tanke kommersiell sancerre men lett å like. Nå. Vel verd prisen. (2005)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (83p)
Tamellini Soave 2005
Tamellini
Italia - Veneto
41874 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Flaaten
Farge og duft: Gul. Søtlig duft av tropisk frukt og sitrus.
Smak: Fruktig anslag, som duften, bløt stil, noe urter mot slutten. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: For den som ikke liker for mye syrer. Nå. Godt kjøp. (2005)
Laget av: 100% Garganega
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 10 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (81p)
Plaisir de Merle Chardonnay 2005
Plaisir de Merle
Sør-Afrika - Paarl
30422 Vectura - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gul med grønt. Fet fatpreget duft med noe tropisk frukt.
Smak: Følger duften, bløt syre, middels fylde, mye fat og fet frukt gir noe smørbukk i finishen. (2005)
Bruksområde: Grillet kylling uten saus.
Vurdering: En litt tung chardonnay som må nytes nå. Verd prisen. (2005)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring (fransk eik), 5 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (80p)
Castle Rock Riesling 2005
Cramele Recas
Romania - Recas
10255 Egen distribusjon - kr 78,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Mamen & Nielsen
Farge og duft: Lys gulgrønn. Enkel duft med snev av tropisk.
Smak: Ok frukt, bløte syrer, noe sitrus i finishen. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En enkel men likevel grei vin som er best nå. (2005)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(75p)
Perlino Asti
Perlino
Italia - Piemonte
15396 Vectura - kr 97,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Lys gul. Frisk og samtidig søtlig duft med noe muskatellpreg.
Smak: Følger duften, litt store bobler, litt flat søtlig finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En ganske enkel og litt emmen moscato. For de som helst drikker brus. Nå. Knapt verd prisen. (UÅ)
Laget av: 100% Moscato
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her