Drikke
Hvor tørt er tørr?

Hvor tørt er tørr?

Alsace-produsentene må nå tilpasse seg EU-reglene også på etiketten. For å gjøre det enklere for forbrukeren, men vil de lykkes?
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2015 - 11:40

Det betyr at viner som er EU-tørre, altså med mindre enn 4 gram restsukker, må fra 2016-årgangen merkes med «sec» eller «dry», ifølge Jérôme Bauer, sjef for Alsaces vinprodusenter (AVA).

I Alsace dyrkes mange ulike typer druer, med ulik syre- og sødmestruktur, men loven blir lik for alle. En vin er ikke EU-tørr med mindre den har under 4 gram restsukker.

Unntaket fra regelen

Det betyr at en tørr vin som Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg 2013 med drøyt 5 gram restsukker fra 2016 ikke lenger er tørr. Noe som illustrerer hvor meningsløst det kan være med en så strengt fastsatt grense.

Denne Alsace-produsenten bryr seg ikke om trender

I dag er Alsace og andre områder, blant andre Tyskland, unntatt fra regelen, ved at restsukker ses i forhold til syre. Dette unntaket tillater nemlig at en vin er tørr selv med 9 gram restsukker så lenge syren er minst 7 gram. Noe som rent vinproduksjonsmessig er en god rettleder, men som for forbruker er umulig å forholde seg til.

Misvisende

Målet er nemlig ifølge Alsaces vinmyndigheter å gi forbrukeren en tydeligere indikasjon på hvilken type vin det er snakk om. Mye av den billigere Alsace-vinen har til dels mye restsødme, uten at det kan leses på etiketten.

Og denne produsenten har slåss mot for mye sødme lenge

Håpet er at salget skal øke. Alsace taper nemlig terreng i mange markeder. På Vinmonopolet gikk salget av hvitvin fra Alsace ned med 16,7 prosent i årets første fire måneder sammenlignet med året før.

Men betegnelsen «sec» er noe misvisende all den tid den brukes om halvtørre viner i eksempelvis Champagne. Der kvalifiserer 4 gram for den aller tørreste kategorien, extra brut. Og «dry» i proseccosammenheng er ikke spesielt tørt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her