I en egen klasse

Allesverloren i Swartland skiller seg ut fra den store mengden av sørafrikanske viner, ikke bare gjennom stil men også druevalg.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2005 - 14:31

Sør-Afrikas versjoner av druen shiraz er for det meste saftige bløte og krydrete i ekte ny verden-stil og hovedsakelig i det konkurranseutsatte under 100 kroner-segmentet. Vingården Allesverloren har valgt denne druen som sitt viktigste satsingsområde med 33 hektar av de til sammen 227.  Allesverlorens resept er imidlertid svært langt fra den generelle sørafrikanske shirazkarakteristikken. Allesverloren Shiraz 2002 er både smaksrik, kompleks og elegant - en kombinasjon som relativt sjelden brukes på viner fra den sørlige halvkule. Duften er parfymert med preg av mørke bær, jordsmonn, velhengt kjøtt og fat. Smaksanslaget er stort og rundt med fin saftighet, god fylde og stoffrikdom, syrene er behagelige og tanninene er bløte, avslutningen er deilig saftig. En nydelig matvin til rike retter av lam eller vilt.

Flott jordsmonnskarakter
Produsenten av denne vinskatten bærer altså navnet Allesverloren som den tyskkyndige raskt gjetter at det ligger en spesiell historie bak. Vingården som kan feire 300 års-jubileum brant nemlig ned til grunnen på et tidspunkt mens eierne var bortreist og da de kom tilbake og oppdaget katastrofen var "alles verloren" konklusjonen som ble dratt.

Gården ligger i Swartland som befinner seg rundt 10 mil nord for Cape Town men ikke mer enn 2-3 mil fra havet. Denne nærheten til havet til tross har Sør-Afrika generelt - og Swartland spesielt - et tørt klima. Allesverloren som er den eldste vingården i regionen nyter imidlertid godt av å ligge ved foten av fjellet Kasteelberg som trekker til seg skyer - og dermed nedbør - fra havet. Likevel er det bare snakk om 200 mm nedbør årlig. Jordsmonnet av leirholdig skifer og forvitret sandstein evner imidlertid både å drenere og holde på nødvendig fuktighet samtidig som vinstokkenes røtter får fritt leide til å trenge dypt ned i grunnen. Dermed trives plantene godt, og som den endelige vinen får fin jordsmonnskarakter.

Lever ikke opp til navnet
Allesverlorens vinmarker fordeler seg over hele skråningen til Kasteelberg. Forskjell i høyde over havet gir forskjeller i så vel jordsmonn og nedbørsmengde. Disse forskjellene utnyttes til å dyrke mange ulike druer. Og Allesverlorens ry ble i første rekke skapt på grunn av deres "portvin" som i Sør-Afrika selges som portvin - hvilket ikke er tillatt nord for Middelhavet.  Men denne portvinen var på uoffisielt besøk i Norge under messen NWX 2004 og representerte et morsomt bekjentskap, mer sødmefylt enn sine portugisiske forbilder men absolutt en god hetvin som altså er laget av portvinsdruene tinta barocca, tinta roriz og sousão samt den lokale pontac.
 
Allesverloren nøyer seg ikke med å bruke portvinsdruene til hetvin, men lager flere gode bordviner som Tinta Barrocca som ble lansert for en tid tilbake og som nå er kommet i ny og mer kompakt årgang (2002) - her er masser av søte mørke bær, lakris, krydder og fat. Litt rustikk og røff stil på grunn av mye alkohol (14,5 prosent) men så er dette heller ingen vin for de som liker den typiske ny verden-stilen.

Sist ut er Touriga Nacional som i 2003-versjon er en massiv sak med masser av søte mørke bær, stall og fatkrydder. Oppi all smakskraften og de litt tørre tanninene finner ganen trøst i god saftighet. Allesverloren lever med andre ord ikke opp til navnet.

Foto: Allesverloren

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her