I en egen klasse

Allesverloren i Swartland skiller seg ut fra den store mengden av sørafrikanske viner, ikke bare gjennom stil men også druevalg.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2005 - 15:31

Sør-Afrikas versjoner av druen shiraz er for det meste saftige bløte og krydrete i ekte ny verden-stil og hovedsakelig i det konkurranseutsatte under 100 kroner-segmentet. Vingården Allesverloren har valgt denne druen som sitt viktigste satsingsområde med 33 hektar av de til sammen 227.  Allesverlorens resept er imidlertid svært langt fra den generelle sørafrikanske shirazkarakteristikken. Allesverloren Shiraz 2002 er både smaksrik, kompleks og elegant - en kombinasjon som relativt sjelden brukes på viner fra den sørlige halvkule. Duften er parfymert med preg av mørke bær, jordsmonn, velhengt kjøtt og fat. Smaksanslaget er stort og rundt med fin saftighet, god fylde og stoffrikdom, syrene er behagelige og tanninene er bløte, avslutningen er deilig saftig. En nydelig matvin til rike retter av lam eller vilt.

Flott jordsmonnskarakter
Produsenten av denne vinskatten bærer altså navnet Allesverloren som den tyskkyndige raskt gjetter at det ligger en spesiell historie bak. Vingården som kan feire 300 års-jubileum brant nemlig ned til grunnen på et tidspunkt mens eierne var bortreist og da de kom tilbake og oppdaget katastrofen var "alles verloren" konklusjonen som ble dratt.

Gården ligger i Swartland som befinner seg rundt 10 mil nord for Cape Town men ikke mer enn 2-3 mil fra havet. Denne nærheten til havet til tross har Sør-Afrika generelt - og Swartland spesielt - et tørt klima. Allesverloren som er den eldste vingården i regionen nyter imidlertid godt av å ligge ved foten av fjellet Kasteelberg som trekker til seg skyer - og dermed nedbør - fra havet. Likevel er det bare snakk om 200 mm nedbør årlig. Jordsmonnet av leirholdig skifer og forvitret sandstein evner imidlertid både å drenere og holde på nødvendig fuktighet samtidig som vinstokkenes røtter får fritt leide til å trenge dypt ned i grunnen. Dermed trives plantene godt, og som den endelige vinen får fin jordsmonnskarakter.

Lever ikke opp til navnet
Allesverlorens vinmarker fordeler seg over hele skråningen til Kasteelberg. Forskjell i høyde over havet gir forskjeller i så vel jordsmonn og nedbørsmengde. Disse forskjellene utnyttes til å dyrke mange ulike druer. Og Allesverlorens ry ble i første rekke skapt på grunn av deres "portvin" som i Sør-Afrika selges som portvin - hvilket ikke er tillatt nord for Middelhavet.  Men denne portvinen var på uoffisielt besøk i Norge under messen NWX 2004 og representerte et morsomt bekjentskap, mer sødmefylt enn sine portugisiske forbilder men absolutt en god hetvin som altså er laget av portvinsdruene tinta barocca, tinta roriz og sousão samt den lokale pontac.
 
Allesverloren nøyer seg ikke med å bruke portvinsdruene til hetvin, men lager flere gode bordviner som Tinta Barrocca som ble lansert for en tid tilbake og som nå er kommet i ny og mer kompakt årgang (2002) - her er masser av søte mørke bær, lakris, krydder og fat. Litt rustikk og røff stil på grunn av mye alkohol (14,5 prosent) men så er dette heller ingen vin for de som liker den typiske ny verden-stilen.

Sist ut er Touriga Nacional som i 2003-versjon er en massiv sak med masser av søte mørke bær, stall og fatkrydder. Oppi all smakskraften og de litt tørre tanninene finner ganen trøst i god saftighet. Allesverloren lever med andre ord ikke opp til navnet.

Foto: Allesverloren

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her